Απάντηση στις καταγγελίες του Ποταμιού για νοθεία στην κλήρωση της φορολοταρίας δίνουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης.

Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η διαχείριση και η λειτουργία του ειδικού λογισμικού των ηλεκτρονικών κληρώσεων ανατέθηκε απευθείας, με Απόφαση που υπογράφηκε από τον Ε. Τσακαλώτο στις 30 Νοεμβρίου- δηλαδή την ημέρα που έγινε η πρώτη φορολοταρία- στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ- ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ), που εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου Πατρών και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για φορέα με τεράστια εμπειρία, που εκτός της έκδοσης του έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για την εκπαίδευση, έχει και την ευθύνη της μετάδοσης των θεμάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Εκτός αυτών, το ΙΤΥΕ «τρέχει» και τις κληρώσεις του ΚΙΝΟ για λογαριασμό του ΟΠΑΠ, με σύστημα ανάλογο αυτού που διενεργούνται οι ηλεκτρονικές κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών κι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν καθοριστικό για την επιλογή του συγκεκριμένου Φορέα.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν, όπως γράφει το iefimerida.gr, ότι η διαδικασία της φορολοταρίας είναι αδιάβλητη, καθώς έχουν προβλεφθεί όλες οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το ότι άλλος συγκεντρώνει τους ηλεκτρονικούς λαχνούς (ΑΑΔΕ) κι άλλος διενεργεί την κλήρωση (ΙΤΥΕ) ενισχύει το αδιάβλητο της διαδικασίας, ενώ επισημαίνουν πως οι κληρώσεις γίνονται στον απολύτως ελεγχόμενο και φυλασσόμενο χώρο της ΓΓΠΣ, όπου έχουν πρόσβαση μόνο οι πιστοποιημένοι για τη φορολοταρία.