Σαν σήμερα: Το κλείσιμο και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ

|
THESTIVAL TEAM

Ήταν 11 Ιουνίου του 2013, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε στο ελληνικό κοινό, πως η ΕΡΤ επρόκειτο να κλείσει τα μεσάνυχτα και οι 2.656 εργαζόμενοι θα απολύονταν. Ο κ. Κεδίκογλου, κατέληξε λέγοντας η ΕΡΤ θα άνοιγε ξανά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, με άλλο όνομα και με λιγότερους από 1.000 υπαλλήλους.

Η ΕΡΤ έκλεισε με υπουργική απόφαση. Ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε την δημόσια τηλεόραση ως ένα «καταφύγιο αποβλήτων», που κόστιζε στον μέσο τηλεθεατή πολύ περισσότερο από τα ιδιωτικά κανάλια που λειτουργούσαν νόμιμα στον ελλαδικό χώρο από το 1990. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Και από πολιτικούς και από κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

Δείτε τη χαρακτηριστική δήλωσή του:

Το αναλογικό σήμα διεκόπη τις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12 και το ραδιοφωνικό στις 23:22. Μαζί διεκόπη το σήμα και άλλων καναλιών που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους αναμεταδότες. Χρησιμοποιώντας τις δορυφορικές υπηρεσίες, κάποια γραφεία και άλλους χώρους που δεν είχαν κλείσει ακόμα, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνέχισαν τις εκπομπές τους μέσω διαδικτύου.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο της ΕΡΤ και συνέχισε την εκπομπή ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού και διαδικτυακού προγράμματος. Στις 24 Οκτωβρίου 2013 η EBU σταμάτησε να αναμεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσα από τους δορυφόρους της, γεγονός που επηρέασε την επίγεια αναμετάδοση σε κάποια μέρη της Ελλάδας.

ert.jpg

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ και με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, το εκκένωσαν και προσήγαγαν τέσσερις εργαζόμενους. Με τον τρόπο αυτό έβαλαν τέλος στην επί πέντε μήνες εκπομπή ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος από το Ραδιομέγαρο. Ακολούθησαν συμπλοκές και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων έξω από το κτήριο που βρίσκεται στην Λεωφόρο Μεσογείων όπου συγκεντρώθηκε κόσμος μετά από κάλεσμα των εργαζομένων.

Μια μειοψηφία των εργαζόμενων της ΕΡΤ συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open, η οποία συνέχισε τηλεοπτικές εκπομπές από τις συχνότητες της ΕΤ3 και ραδιοφωνικές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Άλλοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στη ΝΕΡΙΤ.

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν στο πρόγραμμά τους και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 28 Απριλίου του 2015, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο προέβλεπε την επαναλειτουργία όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ και του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, ενώ το μέγιστο προβλεπόμενο προσωπικό της ήταν 2.500 εργαζόμενοι.

Έτσι η ΕΡΤ επανήλθε μαζί με τα κανάλια: ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ HD και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς: Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα, Kosmos 93.6, ΕΡΑ Σπορ, η Φωνή της Ελλάδας, τον ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ3 (102 FM, 95.8 FM) και τους 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της στις 11 Ιουνίου 2015 με ανανεωμένο πρόγραμμα.

Το τρίτο κανάλι της ΕΡΤ, η ΕΡΤ3, η οποία δε σταμάτησε να εκπέμπει από την ημέρα του κλεισίματος του φορέα, επανήλθε στις πανελλαδικές συχνότητες της ΕΡΤ και αυτή με νέο πρόγραμμα, στις 29 Ιουνίου 2015. Στις 12 Οκτωβρίου 2017, επανακυκλοφόρησε το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση. Τα ραδιοφωνικά προγράμματα Φιλία, Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα και τα ξενόγλωσσα προγράμματα της Φωνής της Ελλάδας δεν επαναλειτούργησαν. Στις 5 Μαρτίου 2018 επανεγκαινιάστηκε και επαναλειτούργησε, πλήρως, το κτήριο της ΕΡΤ στην γωνία των οδών Μουρούζη και Ρηγίλλης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.