Μία εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη εξάγει τεχνογνωσία για το φρένο

|
THESTIVAL TEAM

Αρχές 1970. Ο Νικόλαος Πετρομελίδης αρχίζει την ενασχόλησή του με το εμπόριο φρένων. Μισό αιώνα περίπου αργότερα, ο Κωνσταντίνος Πετρομελίδης συνεχίζει επάξια το όραμα του πατέρα του, βλέποντας την «Πετρομελίδης και ΣΙΑ Ο.Ε.» να μετατρέπεται σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της εγχώριας αγοράς, επιδεικνύοντας ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, συνεργασίες με τους κορυφαίους κι ένα δίκτυο εξαγωγών που συνεχώς διευρύνεται!

Ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία της επιχείρησης πριν από περίπου μισό αιώνα;

Η σχέση της οικογένειας μας με το εμπόριο πηγαίνει πολλές γενιές πίσω σε άλλη βέβαια μορφή και με διαφορετικό αντικείμενο. Ο Νικόλαος Πετρομελιδης, από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής του στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε να εργάζεται ως μηχανικός οχημάτων, αποκτώντας, παράλληλα, μία ενεργή ενασχόληση και με το εμπόριο. Διαβλέποντας, μάλιστα, την εξέλιξη και τις ανάγκες της αγοράς, έδωσε όλο και περισσότερο βάρος στο εμπόριο και το 1970 δημιούργησε την εταιρεία μας με αντικείμενο τη χονδρική πώληση ανταλλακτικών οχημάτων με εξειδίκευση στον τομέα των φρένων οχημάτων.

Ποιος είναι το εύρος των δραστηριοτήτων της;

Τα υλικά τριβής έχουν ποικίλες εφαρμογές όχι μόνο στην αυτοκίνηση αλλά και σε τομείς και δραστηριότητες όπως βιομηχανικοί κλάδοι, κατασκευές, υδροηλεκτρικά έργα, ναυτιλία, ανεμογεννήτριες, συλλέκτες ηλιακής ενέργειας και γενικά όπου δημιουργείται ή παράγεται κίνηση. Η εταιρεία μας καλύπτει όλες αυτές τις ανάγκες, είτε με προϊόντα ευρείας παραγωγής, είτε με μοναδικές εξειδικευμένες εφαρμογές.

Ποια είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία κτίστηκε ένα τέτοιο οικοδόμημα;

Η κάλυψη των αναγκών με προϊόντα ποιοτικά, επώνυμα, σε ανταγωνιστικές τιμές και σε επαρκείς ποσότητες. Στόχος μας, άλλωστε, είναι να ανταποκρινόμαστε 101% στις απαιτήσεις των πελατών μας.

cover.JPG

Ποιες στιγμές στην πορεία αυτή αποτελούν «παράσημα» για την εταιρεία;

Η επιλογή της εξειδίκευσης της εταιρείας με εμπορία φρένων και υλικών τριβής, η  συμφωνία αντιπροσώπευσης στη Β. Ελλάδα του Εργοστασίου παραγωγής φρένων GRANTEX, η στροφή στον κλάδο των επαγγελματικών οχημάτων, η δημιουργία ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, ο συνεχής εμπλουτισμούς με νέα προϊόντα, καθώς και οι εμπορικές συνεργασίες με επώνυμους οίκους του εξωτερικού.

Μιλήστε μας για την κοινή σας πορεία με την Grantex.

Η GRANTEX γιορτάζει, φέτος, τα 60 χρόνια λειτουργίας ενώ η μεταξύ μας συνεργασία έχει φτάσει αισίως στα 48 χρόνια. Η πορεία μας, όλο αυτό το διάστημα, στηρίζεται σε κοινά οράματα και στόχους που είχαμε στο παρελθόν, καθώς και σε κοινές φιλοδοξίες για το μέλλον. Όπως είναι φυσικό σε μία πορεία σχεδόν μισού αιώνα, υπήρξαν άπειρες καλές στιγμές επιτυχίας, αλλά και (σαφώς λιγότερες) δύσκολες στιγμές, που σφυρηλατούν ακόμα περισσότερο το δέσιμο των δύο εταιρειών μπροστά στο κοινό μέλλον.  

Πόσο εύκολο είναι να σταθεί μία μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση στην Ελλάδα του γκρίζου;

Όσο εύκολο και συνάμα δύσκολο να στηθεί και να διατηρηθεί μια οποιαδήποτε εταιρεία στις σημερινές συνθήκες της ελληνικής αγοράς. Απλά στις οικογενειακές επιχειρήσεις υπάρχει το όραμα και η προοπτική της συνέχειας της επόμενης γενιάς και φυσικά το «μπόλιασμα» στη φιλοσοφία αλλά και στην εμπειρία της εταιρείας.

Ποιες συνεργασίες έχετε αναπτύξει εντός και εκτός συνόρων;

Οι συνεργασίες αναπτύσσονται και σε επίπεδο προμηθευτών αλλά και σε επίπεδο πελατών. Πέρα από την Grantex, ως βασικό προμηθευτή από την Ελλάδα, υπάρχουν πολλές αξιόλογες συνεργασίες με οίκους από το εξωτερικό και ειδικότερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Από πλευράς πελατών διαθέτουμε ένα επιλεγμένο δίκτυο συνεργατών στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και λόγω των ειξιδικευμενων υλικών τριβής (θερμούιτ) και σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε άμεσα η έμμεσα μέσω πελατών και με μεγάλους οργανισμούς μεταφορών και τεχνικές εταιρείες, ενώ διαθέτουμε δίκτυο πελατών και σε όλες τις γειτονικές χώρες, κυρίως στα Βαλκάνια, με εξαγωγές που αυξάνονται συνέχεια.

DSC_0262.JPG

Πώς επιλέγετε τις χώρες/αγορές από όπου θα εισάγετε πρώτη ύλη;

Η επιλογή δεν είναι μια εύκολη απόφαση καθώς πρέπει να γνωρίζεις τα προϊόντα που παράγει το κάθε εργοστάσιο, να πιστέψεις σε αυτά και να ανταποκρίνονται στα αυστηρά κριτήρια της ποιότητας, της τιμής, της επάρκειας και του χρόνου παράδοσης. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, τόσο η σωστή επικοινωνία όσο και η τεχνική κάλυψη σε κάθε στάδιο.

Περνώντας στο τεχνικό, τι δε γνωρίζει ο Έλληνας για τα φρένα των μεγάλων οχημάτων;

Αρχικά, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι είναι ότι τα φρένα των φορτηγών λειτουργούν διαφορετικά από το σύστημα φρένων των επιβατικών αυτοκινήτων. Ένα άλλο πράγμα που δε γνωρίζουμε είναι ότι όταν πρέπει να αλλάξουμε τα δισκόφρενα πρέπει να γίνεται έλεγχος και της δαγκάνας των φρένων, ενώ κριτήριο για την ποιότητα του φρένου παραμένει μόνο το πόσα χιλιόμετρα αντέχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το σύγχρονο φορτηγό διαθέτει πολλά επιβοηθητικά συστήματα που κάνουν το ταξίδι πιο άνετο και πιο ασφαλές. Τέτοια είναι το σύστημα ABS και EBS (κάτι που συναντάται πλέον σε όλα τα φορτηγά), τα συστήματα επιβράδυνση της ταχύτητας του οχήματος Retarter και Intartet, το μηχανικό φρενάρισμα, καθώς και οι ηλεκτρονικές ενδείξεις στο ταμπλό για όλα τα συστήματα λειτουργίας του οχήματος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μας επισημάνετε ποιοι παράγοντες είναι καθοριστικοί για την απόδοσή τους;

Η μέγιστη επιφάνεια κάλυψης δισκόφρενου και δισκόπλακας, η ίση κατανομή πίεσης σε όλους τους τροχούς (κάτι που εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία του συστήματος πέδησης), η θερμοκρασία δισκόφρενού και δισκοπλακας (καθώς η συχνή χρήση του φρένου ανεβάζει τη θερμοκρασία και αυτό επηρεάζει την απόδοση του), η σωστή κατανομή του φορτίου, η κατάσταση του οδοστρώματος και τέλος η κατάσταση των ελαστικών του οχήματος. Παράγοντες που γνωρίζουμε και εξελίσσουμε στην εταιρεία μας, προσφέροντας εδώ και περίπου μισό αιώνα το καλύτερο σε όσους μας εμπιστεύονται για μία ασφαλή και ποιοτική μετακίνηση.

Θυμηθείτε την πρωτότυπη ανάρτηση που είχε κάνει η Εταιρεία Πετρομελίδης στο Facebook την ημέρα του τελικού του Champions League πατώντας κλικ ΕΔΩ.

infographic.jpg

Φωτογραφίες: Νικολέτα Σαββάκη

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.