Τέσσερις αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες για να εντάξετε στη διατροφή σας

Φωτογραφία: Pixabay
|
THESTIVAL TEAM

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού για την αντιμετώπιση τραυματισμών ή λοιμώξεων. Ωστόσο όταν γίνεται χρόνια έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και αποτελεί έναν «σιωπηλό κίνδυνο» που συνδέεται με πολλές σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2 ακόμη και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η διατροφή, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, αποδεικνύεται ένας σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό αυτού του κινδύνου, καθώς πολλά τρόφιμα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικοί, μιλώντας στο Eating Well, επισημαίνουν τέσσερις από τις καλύτερες πρωτεΐνες που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας.

Φασόλια

Τα φασόλια, ανεξαρτήτως ποικιλίας αποτελούν μία από τις κορυφαίες πηγές αντιφλεγμονωδών πρωτεϊνών. Η χρωστική ουσία στα πιο σκούρα φασόλια περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients το 2021.

Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, μεταξύ των οποίων το ανθεκτικό άμυλο που ενισχύει την υγεία του εντέρου και μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της φλεγμονής.

Λιπαρά Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020, η κατανάλωση ψαριών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Κάθε επιπλέον 20 γραμμάρια ημερησίως σχετίζονται με 4% χαμηλότερο κίνδυνο.

Τα ωμέγα-3 ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, ενώ τα ψάρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη D και σελήνιο, που ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του οργανισμού.

Φακές

Οι φακές είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, φυτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Η κατανάλωση φακών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο και καρδιοπάθεια, σύμφωνα με ανασκόπηση του 2022 στο περιοδικό Pharmaceuticals.

Επίσης, οι φακές περιέχουν προβιοτικές ίνες που ενισχύουν την υγεία του εντέρου, κάτι που έχει συνδεθεί με τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, είναι πλούσιοι σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη E, σελήνιο, χαλκό, ίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.

Επιπλέον, οι ξηροί καρποί παρέχουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Περίπου δύο χούφτες αμυγδάλων περιέχουν 12 γραμμάρια, δηλαδή σχεδόν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από ένα μεγάλο αυγό.

Μια διατροφική ασπίδα

Τα παραπάνω τρόφιμα δεν είναι μόνο πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά και σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες.

Συνδυάζοντάς τα με άλλες θρεπτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και ολικής άλεσης δημητριακά, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ισχυρή διατροφική ασπίδα για την καταπολέμηση της φλεγμονής και την υποστήριξη της συνολικής σας υγείας.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.