Πολλαπλή σκλήρυνση: Η “αμαρτία” των γονιών που αυξάνει τις πιθανότητες νόσησης του παιδιού
Παρά τις εμπεριστατωμένες επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, οι Έλληνες εξακολουθούν ακόμα να καπνίζουν μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας ERJ Open Research. Έτσι, όμως, δε θέτουν σε κίνδυνο μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των παιδιών τους, ειδικά σε περίπτωση που τα τελευταία έχουν γενετική προδιάθεση ανάπτυξης της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου στο σπίτι της οικογένειας θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο αυτό. «Ένας υψηλότερος γενετικός κίνδυνος για πολλαπλή σκλήρυνση συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία στις αρνητικές επιπτώσεις του οικιακού καπνίσματος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου» τονίζουν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Rinze Frederik Neuteboom του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ.
Επιπροσθέτως, η προκείμενη μελέτη διερευνά τις ρίζες της πολλαπλής σκλήρυνσης, υποδεικνύοντας ότι, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν την αυτοάνοση πάθηση μεταξύ των 20 και 40 ετών, η προέλευσή της θα μπορούσε να πηγάζει από την παιδική ηλικία. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλείται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, την προστατευτική επικάλυψη των νεύρων. Αυτό θα μπορούσε προοδευτικά να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κίνηση, στην ισορροπία και στη γνωστική ικανότητα.
Οι βλάβες του καπνού
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Neuteboom εξέτασαν δεδομένα από μια μεγάλη βάση δεδομένων που παρακολουθούσε την υγεία των παιδιών στην Ολλανδία. Ανάμεσα στους παράγοντες που εξετάσθηκαν συμπεριλήφθηκαν και δεδομένα σχετικά με γνωστούς περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για την πολλαπλή σκλήρυνση, όπως η μόλυνση από τον ιό Epstein Barr, τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, το κάπνισμα των γονέων, το παιδικό βάρος και τα επίπεδα υπαίθριας δραστηριότητας στην ηλικία των 5 ετών. Επιπλέον, εξετάσθηκαν και εγκεφαλικές τομογραφίες περισσότερων από 5.000 παιδιών ηλικίας 9 έως 13 ετών, εξετάζοντας τον όγκο του εγκεφάλου και τις «μικροδομές» του, μαζί με γενετικά δεδομένα περισσότερων από 2.800 παιδιών.
Όπως ανέδειξαν τα δεδομένα, 642 παιδιά βρέθηκαν θετικά σε λοίμωξη από τον ιό Epstein Barr, ενώ 405 είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα των γονέων τους. Συνολικά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχε κάποια συσχέτιση μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης ενός παιδιού για την ανάπτυξη της πολλαπλής σκλήρυνσης, της έκθεσής του στο κάπνισμα των γονέων του και των εγκεφαλικών αλλαγών που παρατηρήθηκαν στις τομογραφίες.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά των οποίων τα γονίδια τα έθεταν ήδη σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της πολλαπλής σκλήρυνσης αργότερα στη ζωή τους και τα οποία εκτέθηκαν επίσης σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι, είχαν την τάση να έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου και μικρότερο όγκο «φαιάς ουσίας», ανέφερε η ερευνητική ομάδα του Δρα Neuteboom.
Αν και δεν εξακριβώθηκε πώς τα γονίδια και η έκθεση στον καπνό συνδυάζονται για να αυξήσουν τους κινδύνους στον εγκέφαλο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα γονίδια ενός παιδιού θα μπορούσαν να θέσουν το ανοσοποιητικό του σύστημα ιδιαίτερα ευάλωτο στον ιό Epstein-Barr, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί ως πιθανός «πυροδότης» της πολλαπλής σκλήρυνσης. Επιπλέον, ο καπνός του τσιγάρου ενδεχομένως να επιδεινώσει τη φλεγμονή και τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο.
«Η αυξημένη ευαλωτότητα του εγκεφάλου στις επιδράσεις του καπνίσματος των γονέων θα μπορούσε να αυξήσει την έκθεση των αντιγόνων του κεντρικού νευρικού συστήματος στο αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ειδικής για τον εγκέφαλο αυτοάνοσης νόσου, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση» εξήγησαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δίνουν στους γονείς έναν ακόμη λόγο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κόψουν το κάπνισμα, τουλάχιστον κοντά στα παιδιά τους, ως μέσο πρόληψης ασθενειών όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, κατέληξαν.
Πηγή: ygeiamou.gr