Κόκκινο ή λευκό κρασί: Ποιο είναι πιο υγιεινό και πως σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τους κινδύνους καρκίνου που σχετίζονται με το κόκκινο και το λευκό κρασί.
Το κόκκινο κρασί θεωρείται συχνά μια πιο υγιεινή επιλογή αλκοολούχου ποτού, με πολλούς να πιστεύουν ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προσφέρει προστασία κατά του καρκίνου.
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown, ωστόσο, αποφάσισαν να εξετάσουν αυτή την υπόθεση. Σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, οι ερευνητές συνέκριναν τους κινδύνους καρκίνου που σχετίζονται με το κόκκινο και το λευκό κρασί.
Αναλύοντας 42 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 96.000 συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα δεν βρήκε σαφή στοιχεία ότι το κόκκινο κρασί μετριάζει τον κίνδυνο καρκίνου. Η μελέτη επίσης δεν διαπίστωσε συνολική αύξηση του κινδύνου καρκίνου από την κατανάλωση κρασιού ανεξαρτήτως τύπου.
«Διεξάγαμε μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση για να αξιολογήσουμε εάν το κόκκινο κρασί είναι πραγματικά μια πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό κρασί. Η ανάλυσή μας περιελάμβανε όσο το δυνατόν περισσότερες δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες που διερεύνησαν ξεχωριστά τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου και λευκού κρασιού και κινδύνου καρκίνου. Τα αποτελέσματα δεν αποκάλυψαν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ του κόκκινου και του λευκού κρασιού συνολικά», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
Ωστόσο, το κρασί συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λευκού κρασιού συσχετίστηκε με 22% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, σε σύγκριση με το κόκκινο, χωρίς όμως να προσδιορίζουν τις αιτιάσεις.
Η μελέτη βρήκε επίσης μια ισχυρότερη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού κρασιού και του αυξημένου συνολικού κινδύνου καρκίνου στις γυναίκες, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό των συσχετισμών.
Η μετα-ανάλυση που έγινε από την ομάδα είναι η πρώτη μελέτη του είδους της και αμφισβητεί την πεποίθηση ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο υγιεινό από το λευκό.
Το αλκοόλ – συγκεκριμένα η αιθανόλη στα αλκοολούχα ποτά – μεταβολίζεται σε ενώσεις που καταστρέφουν το DNA και τις πρωτεΐνες, συμβάλλοντας στον κίνδυνο καρκίνου. Το 2020, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με περισσότερες από 740.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 4,1% όλων των περιπτώσεων.
Πηγή: iatropedia.gr