Κάσιους: Ο ξηρός καρπός που προστατεύει τις αρθρώσεις και συμβάλλει στο αδυνάτισμα

Ποια είναι η θρεπτική αξία τους και τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τις επιδράσεις τους στην υγεία.
Τα κάσιους είναι ένας θρεπτικός ξηρός καρπός, που μπορεί να προσφέρει πολλά στην υγεία, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία δρουν προστατευτικά στην καρδιά και τις αρθρώσεις.
Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς μπορεί να συμβάλλουν στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων FoodData Central του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά μερίδα (κάτι λιγότερο από 30 γραμμάρια ή 18 τεμάχια) τα ωμά κάσιους παρέχουν:
163 θερμίδες
9,27 γραμμάρια υδατανθράκων
13,2 γραμμάρια λίπους
0,85 γρ. φυτικών ινών
4,34 γρ. πρωτεΐνης
4,54 mg αλάτι
1,42 γρ. σάκχαρα
Παρέχουν επίσης αρκετό χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Περιέχουν επίσης αρκετό μαγγάνιο, βιταμίνη Κ και σίδηρο.
Πώς ωφελούν την υγεία
Όπως αναφέρει η διαιτολόγος Dr. Julia Zumpano, συνεργάτις της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, τα κάσιους είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, που παίζει ρόλο στην αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση με τη σειρά της είναι η αιτία της καρδιοπάθειας και τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από αυτήν.
Δεν είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο ωφελούν την καρδιολογική υγεία. Μελέτες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωσή τους επί ένα μήνα μπορεί να μειώσει την ολική (total) και την κακή (LDL) χοληστερόλη.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση (αρκεί να είναι ανάλατα) και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.
Ταυτοχρόνως, μπορεί να συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σε μία μελέτη διαπιστώθηκε ότι μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα ινσουλίνης των πασχόντων από τύπου 2 διαβήτη. Βέβαια, δεν μπορούν να τον θεραπεύσουν. Ωστόσο η έστω και μικρή βελτίωση του σακχάρου, είναι ωφέλιμη για τους ασθενείς.
Τα κάσιους, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, μπορεί ακόμα να προστατεύσουν τις αρθρώσεις μας, καθώς σχετίζονται με λιγότερη φλεγμονή. Η φλεγμονή προκαλεί οίδημα (πρήξιμο) στις αρθρώσεις, το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και για τον πόνο της αρθρίτιδας.
Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητά τους, όμως, είναι ότι ενδέχεται να συμβάλλουν στο αδυνάτισμα. Οι ξηροί καρποί παραδοσιακά θεωρούνται παχυντικοί διότι παρέχουν πολλές θερμίδες. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται να μην υπερβαίνουμε τη μία μερίδα (περίπου 30 γραμμάρια) την ημέρα.
Μελέτη, όμως, για τα κάσιους που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients, έδειξε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν απορροφά όλες τις θερμίδες και τα λιπαρά από αυτά. Αντιθέτως, τα αποβάλλει σε σημαντικό ποσοστό μέσω των κοπράνων.
Επιπλέον, επειδή περιέχουν πολλές πρωτεΐνες (όπως πολλοί άλλοι ξηροί καρποί) μπορεί να προάγουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Κατ’ αυτό τον τρόπο περιορίζουν το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων που σαμποτάρει κάθε προσπάθεια αδυνατίσματος.
Πηγή: iatropedia.gr