Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποια τρόφιμα προλαμβάνουν τα συμπτώματα – Ποια τα καταπραΰνουν

Φωτογραφία: Pixabay
|
THESTIVAL TEAM

Δύο στους δέκα ενήλικες ταλαιπωρούνται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πρέπει να προσέχουν τι τρώνε.

Αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γνωρίζετε καλά αυτό το δυσάρεστο αίσθημα καύσου (κάψιμο) που προκαλεί πίσω από το στέρνο και το οποίο συνοδεύεται από φούσκωμα και ερυγές (ρέψιμο) σχεδόν κάθε φορά που τρώτε.

Υπολογίζεται ότι δύο στους δέκα ενήλικες ταλαιπωρούνται από αυτήν, με συνέπεια να χρειάζονται ειδική αγωγή για να την αντιμετωπίσουν.

Η διατροφή αποτελεί σημαντικό τμήμα αυτής της αγωγής, διότι πολλά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενώ ορισμένα άλλα αποτρέπουν την εμφάνισή της.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα που καταπραΰνουν τα συμπτώματά της, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. Να λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ποια τρόφιμα την πυροδοτούν

Τα πλούσια σε λιπαρά, αλάτι ή/και μπαχαρικά τρόφιμα μπορεί να πυροδοτήσουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι:

  • Τηγανητά φαγητά
  • Πρόχειρα φαγητά (φαστ φουντ)
  • Πίτσες
  • Πατατάκα και άλλα επεξεργασμένα σνακ
  • Καυτερές πιπεριές και πιπέρια
  • Κρεατικά με πολλά λιπαρά (π.χ. μπέικον, λουκάνικα)
  • Τυριά πλούσια σε λιπαρά
  • Σάλτσες με τομάτα
  • Εσπεριδοειδή (μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ)
  • Σοκολάτες
  • Μέντα
  • Αναψυκτικά με ανθρακικό

Για να προστατευθείτε, πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο, εάν δεν μπορείτε να τα αφαιρέσετε εντελώς από τη διατροφή σας. Να αποφύγετε, όμως, να καταναλώνετε αυτές τις έστω μικρές και σποραδικές ποσότητες το απόγευμα και το βράδυ. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφύγετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τη νύχτα.

Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα (τουλάχιστον τρία κύρια και δύο σνακ την ημέρα). Να μην τρώτε ποτέ βαριά για βράδυ. Να αποφεύγετε το βραδινό αργά το βράδυ, καθώς και τα σνακ πριν μπείτε στο κρεβάτι για ύπνο.

Ποια τρόφιμα την προλαμβάνουν

Λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχετε αν καταναλώνετε περισσότερα από τα εξής:

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Προκαλούν ταχύτερα κορεσμό της πείνας και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να φάτε μεγάλες ποσότητες. Δοκιμάστε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, το κουσκούς και το καφέ ρύζι. Γλυκοπατάτες, καρότα και παντζάρια επίσης μπορεί να σας βοηθήσουν. Το ίδιο και πράσινα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τα φασολάκια.
Αλκαλικές τροφές. Έχουν υψηλό pH και έτσι καταστέλλουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι (γαστρικά οξέα). Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν ενδεικτικά μπανάνες, πεπόνι, κουνουπίδι, ξηροί καρποί, μάραθος.

Τροφές πλούσιες σε νερό. Το άφθονο νερό μπορεί να εξουδετερώσει τα οξέα του στομάχου. Δοκιμάστε ενδεικτικά σέλερι, αγγούρι, μαρούλι, καρπούζι, σούπες, αφεψήματα (τσάγια) βοτάνων.

Ποια καταστέλλουν τα συμπτώματα

Οι πάσχοντες από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συχνά διαπιστώνουν ότι ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα καταπραΰνουν έως ένα βαθμό τα συμπτώματά τους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

Γάλα. Για να αποδώσει, έχει σημασία πόσα λιπαρά περιέχει. Για να καταστείλετε τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης προτιμήστε το άπαχο γάλα. Το πλήρες μπορεί να τα εντείνει αφού, όπως προαναφέρθηκε, τα λιπαρά την πυροδοτούν.

Γιαούρτι. Και αυτό μπορεί να δράσει καταπραϋντικά. Αρκεί να είναι λίγων λιπαρών ή άπαχο. Αν μάλιστα περιέχει προβιοτικά (ωφέλιμα βακτήρια), ακόμα καλύτερα.

Πιπερόριζα (τζίντζερ). Δοκιμάστε να πίνετε αφέψημα (τσάι) πιπερόριζας όταν νιώθετε τις καούρες να αρχίζουν. Η πιπερόριζα είναι αλκαλικά και αντιφλεγμονώδης, επομένως μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό της πεπτικής οδού.

Νερό με λεμόνι και μέλι. Αν και το λεμόνι είναι όξινο και σκέτο μπορεί να πυροδοτήσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μικρή ποσότητα χυμού σε χλιαρό νερό μπορεί να δράσει καταπραϋντικά. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε στο μίγμα λίγο μέλι. Ο συνδυασμός αυτός είναι αλκαλικός και εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου. Προσέξτε μόνο να μην βάλετε πολύ λεμόνι.

Αν, πάντως, έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και η αλλαγή στη διατροφή σας δεν καταπραΰνει τα συμπτώματά σας, πρέπει να συμβουλευθείτε έναν γαστρεντερολόγο, τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: iatropededia.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.