Άνοια: Ποια φαγητά αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 84%, σύμφωνα με νέα μελέτη
Τα φλεγμονώδη τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, τα γλυκά και το ψωμί, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος ενήλικας άνοια.
Οι διατροφικές συνήθειες που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από φλεγμονώδεις τροφές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να αναπτύξουν άνοια, όπως δείχνει νέα μελέτη.
Οι φλεγμονώδεις διατροφικές συνήθειες συνδέονται με 84% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος άνοια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες στο Dietary Inflammatory Index (DII) σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης άνοιας και αλτσχάιμερ. Το DII είναι ένα τυποποιημένο εργαλείο που ποσοτικοποιεί το φλεγμονώδες δυναμικό των διατροφών αναλύοντας θρεπτικά συστατικά, βιοδραστικές ενώσεις και συστατικά τροφίμων.
Ως φλεγμονώδη τρόφιμα θεωρούνται το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικο και μπέικον), γλυκά όπως το κέικ και τα μπισκότα, τα τηγανητά, όπως οι πατάτες και το κοτόπουλο, τροφές με πλούσια περιεκτικότητα σε ζάχαρα, το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, τα αναψυκτικά και η μαργαρίνη.
Τι έδειξε η έρευνα
Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα από 1.487 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω και χωρίς άνοια, για μια διάρκεια 13 ετών.
Οι βαθμολογίες DII υπολογίστηκαν για 36 διατροφικά συστατικά, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν είτε ως αντιφλεγμονώδη (π.χ. φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, D, E, ωμέγα-3 λιπαρά) είτε ως προφλεγμονώδη (π.χ. κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες).
Από τους 1.487 συμμετέχοντες, οι 246 εμφάνισαν άνοια κάθε αιτίας, συμπεριλαμβανομένων 187 περιπτώσεων νόσου Αλτσχάιμερ. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερες βαθμολογίες DII είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, συγκεκριμένα κατά 84%.
Για κάθε αύξηση μονάδας στη βαθμολογία DII, ο κίνδυνος άνοιας κάθε αιτίας αυξήθηκε κατά 21%.
Η χρόνια φλεγμονή, που προκαλείται από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε προφλεγμονώδη συστατικά, όπως κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή του εγκεφάλου και να προάγει τον σχηματισμό πλάκας αμυλοειδούς-βήτα, χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Τα αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα φλαβονοειδή, μπορεί να εξουδετερώσουν αυτές τις επιδράσεις μειώνοντας την παραγωγή κυτοκινών και υποστηρίζοντας την υγεία του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία, πιθανότατα μειώνοντας τη συστηματική φλεγμονή.
Πηγή: iatropedia.gr