Ελαιόλαδο: Ειδικοί αποκαλύπτουν που πρέπει να το αποθηκεύουμε – Το μοιραίο λάθος που κάνουμε και χαλάει πιο γρήγορα
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο βασικά υλικά στην κουζίνα σχεδόν όλων των χωρών της Ευρώπης, αλλά φαίνεται ότι το αποθηκεύουμε με λανθασμένο τρόπο εδώ και χρόνια.
Πολλοί το φυλάσσουν κοντά στην εστία για να το έχουν εύκολα διαθέσιμο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η πρακτική μπορεί να επιταχύνει την αλλοίωση του ελαιόλαδου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να διατηρηθεί η γεύση και τα οφέλη του, το ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνεται εντός μερικών μηνών.
Αν και πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση του ελαιολάδου σε θερμότητα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην το αποθηκεύετε και στο ψυγείο. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι το ψυγείο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου, οι ειδικοί δεν το συνιστούν, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν την υφή και τη γεύση του. Το καλύτερο είναι να το αποθηκεύετε σε ένα δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι.
Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν να προσέχετε τη συσκευασία του ελαιολάδου. Αποφύγετε τα διαφανή πλαστικά μπουκάλια, καθώς το φως μπορεί να καταστρέψει τη γεύση του ελαιολάδου. Αντί αυτών, είναι καλύτερο να επιλέξετε τενεκέ ή σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια που προστατεύουν το λάδι από το φως και βοηθούν στην αποφυγή φθοράς.
Η αποθήκευση του ελαιολάδου σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, μακριά από φως, θερμότητα και οξυγόνο, θα συμβάλλει στην παράταση της διάρκειας ζωής του και στην αποτροπή της αλλοίωσης του. Σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο δεν βελτιώνεται με τον χρόνο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να το αφήνετε να παραμένει ανοιχτό για χρόνια. Μόλις το μπουκάλι ανοιχτεί και εκτεθεί στο οξυγόνο, αρχίζει να αλλοιώνεται.