Προορισμός της Εβδομάδας: Η αρχοντική Καστοριά με τα γραφικά σοκάκια και τις βόλτες στη λίμνη
Γραφικά σοκάκια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά, πέτρινα καλντερίμια βυζαντινές εκκλησίες δημιουργούν ένα ονειρικό τοπίο στην πόλη της Καστοριάς. Το «στολίδι» της Βόρειας Ελλάδας ενδείκνυται για κάθε εποχή του χρόνου, ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο ότι το φθινοπωρινό σκηνικό μαγεύει τον επισκέπτη.
Περίπατοι στη λίμνη, βόλτες στην παλιά πόλη, εξαιρετική θέα και μοναδικά αξιοθέατα είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να την επισκεφθείτε.
Η Καστοριά είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, ανάμεσα στο Βίτσι και τον Γράμμο, σε υψόμετρο 620 μέτρων. Αποτελεί ιδανική επιλογή για απόδραση τον χειμώνα, αλλά και για ανοιξιάτικους περιπάτους. Σίγουρα, η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους, πιο διαδεδομένους τουριστικούς προορισμούς.
Ανακαλύψτε την Καστοριά μέσα από τα αξιοθέατά της:
Η πόλη αντικατροπτίζεται στην λίμνη της Καστοριάς, η οποία ονομάζεται Ορεστιάδα. Κάνοντας ένα περίπατο στην λίμνη ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πόλη η οποία στέκει από πάνω. Ιτιές και πλατάνια γέρνουν προς την λίμνη δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Αν ο καιρός το επιτρέπει επιλέξτε να περπατήσετε στον παραλίμνιο δρόμο ή να κάνετε τον γύρο με ποδήλατο από την νότια προς την βόρεια παραλία.
Η λίμνη εντάσσεται στο δίκτυο «Natura 2000» και αποτελεί Μνηµείο Φυσικού Κάλλους και είναι από τις οµορφότερες των Βαλκανίων.
Αξίζει να κάνετε την βόλτα σας στην Παλιά Πόλη. Το Ντολτσό και το Αποζάρι είναι δύο αρχοντογειτονιές της Καστοριάς.
Το Ντολτσό είναι η πιο αρχοντική συνοικία της Καστοριάς που αποπνέει την ιστορία της πόλης. Τα αρχοντικά των γουναράδων του 18ου και του 19ου αιώνα, ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους που συνδυάζει χαρακτηριστικά φρουριακών αστικών σπιτιών με τη λαϊκή τέχνη. Πλακόστρωτα καλντερίμια και παρεΐστικα μεζεδοπωλεία δημιουργούν τις ωραιότερες γειτονιές της πόλης.
Στο Ντολτσό αξίζει μια επίσκεψη στο μουσείο Λαογραφίας της πόλης.
Το σπήλαιο του Δράκου της Καστοριάς βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο καθώς περιλαμβάνει επτά υπόγειες λίμνες, δέκα αίθουσες, πέντε διαδρόμους – σήραγγες. Η θερμοκρασία εντός του Σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18Οc, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.
Στο εσωτερικό του σπηλαίου του Δράκου εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με κυριότερα τα οστά σπηλαίας άρκτου ή αρκούδας των σπηλαίων (Ursus Speleaus). Το είδος αυτό έζησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια.
Έχει μήκος 300 μ. φυσικής διαδρομής ενώ η έξοδος του επισκέπτη γίνεται μέσω τεχνητής σήραγγας 35μ. Η φυσική ομορφιά της διαδρομής οφείλεται στον πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και τις τέσσερις λίμνες που συναντάμε. Ο επισκέπτης περνά όμορφα κατασκευασμένες γέφυρες, δύο συμπαγείς και μία πλωτή. Η έξοδος γίνεται μέσω τεχνητής σήραγγας που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως μουσειακός χώρος με πληροφοριακό υλικό γύρω από την ιστορία, τον μύθο, τις φάσεις κατασκευής – αξιοποίησης του σπηλαίου.
Εκτός από το Μουσείο Λαογραφίας, στο Ντολτσό, στο μουσείο Ενδυματολογίας θα συναντήσετε τοπικές φορεσιές και συλλογές κοσμημάτων και νομισμάτων της Καστοριάς. Στον λόφο Ξενία επισκεφθείτε το Βυζαντινό Μουσείο, όπου φιλοξενεί μεγάλη συλλογή εικόνων, γλυπτών, ξυλόγλυπτων, ψηφιδωτών και άλλων έργων τέχνης από τα βυζαντινά χρόνια.
Σημαντικό μνημείο αποτελεί και το μοναστήρι της Παναγιάς της Μαυριώτισσας, στην ανατολική όχθη της λίμνης που αποτελεί σταθμός για την ιστορία της βυζαντινής τέχνης. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ και είναι ένα όμορφο δείγμα μονόχωρης ξυλόστεγης βασιλικής με ημικυκλική αψίδα και σπάνιες τοιχογραφίες.
Περπατήστε στον λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω από το κέντρο της πόλης, για να φτάσετε στην ομώνυμη μονή, όπου η θέα θα σας ανταμείψει. Εκεί, θα συναντήσετε ένα πάρκο με παγώνια και σπάνια πουλιά και ένα γραφικό café με εξίσου συγκλονιστική θέα.
Τα Ραγκουτσάρια είναι το ιδιότυπο καρναβάλι της Καστοριάς, τα οποία από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου γεμίζουν με χορό και κέφι την Καστοριά. Εκτός από τις παράλληλες εκδηλώσεις και τις γιορτές που διοργανώνει ο δήμος, τα Ραγκουτσάρια ξεκινούν την ημέρα των Φώτων και παίρνουν μέρος σχεδόν όλοι οι κάτοικοι. Οι ντόπιοι μεταμφιέζονται και οργανώνονται σε μπουλούκια. Το κάθε μπουλούκι με τη δική του ορχήστρα βγαίνει στους δρόμους πίνοντας και χορεύοντας και ζητάει κεράσματα από τους περαστικούς και τα σπίτια. Η μάσκα είναι απαραίτητη. Κορυφή της γιορτής είναι η παρέλαση των μπουλουκιών, όπου μάλιστα βραβεύεται το καλύτερο.
Προσέγγιση
Οδικώς: Η Καστοριά απέχει 194 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη ενώ πλέον ο δρόμος είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος (Εγνατία Οδός).
Μπορείτε να καλύψετε αυτή την απόσταση σε λιγότερο από 2 ώρες από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Από την Αθήνα, η απόσταση καλύπτεται σε 564 χιλιόμετρα μέσω της Κεντρικής Οδού και της Εγνατίας.
Θα χρειαστείτε περίπου 5 ώρες για την διαδρομή σας.
Αεροπορικώς: το δρομολόγιο εκτελείται από την Astra airlines με μια συχνότητα περίπου 3 δρομολογίων την εβδομάδα. H γραμμή Καστοριά – Αθήνα θεωρείται άγονη καθώς το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών είναι πολύ μικρό ενώ αντίστοιχο το κόστος του ταξιδιού αρκετό μεγάλο. Γι’ αυτό το λόγο η γραμμή επιδοτείται από το Ελληνικό κράτος ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από τις αεροπορικές εταιρείες και να μην διακοπεί η σύνδεση Αθήνα – Καστοριά. Πλέον για να πετάξετε από το Ελευθέριος Βενιζέλος προς το αεροδρόμιο της Καστοριάς, με ενδιάμεσο σταθμό την Κοζάνη, θα πρέπει να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια με την Astra Airlines και να εξοπλιστείτε με υπομονή περίπου 2 ωρών – όσο διαρκεί η συνολική πτήση με την στάση Αθήνα-Κοζάνη-Καστοριά.
Η Astra Airlines εκτελεί 3 πτήσεις την εβδομάδα από Αθήνα για Καστοριά και ανάποδα.
Ταυτότητα προορισμού
Περιφέρεια: Δυτική Μακεδονία
Δήμος: Καστοριάς
Έκταση: 57 km2
Υψόμετρο: 703[1] m
Πληθυσμός: 13 387