Δύο συναυλίες-προσφορά του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του “Thessaloniki – Odessa Classics 2025”

|
THESTIVAL TEAM

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του διεθνούς φεστιβάλ μουσικής «Thessaloniki Odessa Classics 2025», που συνδιοργανώνεται από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΟΜΜΘ Χρίστος Γαλιλαίας εξέφρασε τη χαρά του για την πρωτοβουλία αυτή της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, που έδωσε την ευκαιρία στους φορείς της πόλης να συνεργαστούν στενά για το φεστιβάλ αυτό και αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις του Μεγάρου με το Κρατικό Ωδείο και την ΚΟΘ, που αναπτύσσονται όλο και περισσότερο. Όσο για την ουσία του φεστιβάλ, που είναι το καλλιτεχνικό του κομμάτι, έχουν οι Θεσσαλονικείς αλλά και όλοι οι Βορειοελλαδίτες να απολαύσουν σπουδαία ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή είναι και η αποστολή των κρατικών φορέων πολιτισμού να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Ο Διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος υπερθεμάτισε το θέμα της στενής συνεργασίας των φορέων σημειώνοντας επιπλέον την ευτυχή συγκυρία να υπάρχει πέρα από την αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό των επικεφαλών των τριών αυτών φορέων και η φιλία τους, που έτσι καρποφορεί. Έτσι και φέτος το Odessa Classics δεν διοργανώνεται μόνο από το Κρατικό Ωδείο, όπως τις δύο πρώτες χρονιές, αλλά για πρώτη φορά συνδιοργανώνεται από τρεις φορείς πολιτισμού της πόλης, μία απόφαση που αποδείχτηκε σοφή και προχωράει με την αγαστή συνεργασία όλων.

Στη συνέχεια μίλησε για τις εκδηλώσεις του ΚΩΘ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, στεκούμενος ξεχωριστά στις συναυλίες σε Κοζάνη και Φλώρινα, που φέρνουν το Thessaloniki Odessa Classics και στη Δυτική Μακεδονία.

Χαιρετισμό απηύθυνε από το εξωτερικό όπου βρίσκεται, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, και ο Διευθυντής της ΚΟΘ Σίμος Παπάνας, που ανέφερε τα εξής:

«Πριν τρία χρόνια, η σοκαριστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέραν του παγκόσμιου γεωπολιτικού σεισμού που προκάλεσε, επί της ουσίας απέκλεισε τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα της Ουκρανίας από τον παγκόσμιο χάρτη. Έχοντας την τιμή να έχω ήδη συμμετάσχει στο περίφημο φεστιβάλ Odessa Classics to 2020 και 2021 στην Oδησσό, πρότεινα τότε στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, η Ελλάδα να αναλάβει το βασικό μέρος του φεστιβάλ, που ήταν ήδη προγραμματισμένο για το 2022. Σε αυτό το αίτημα, η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε άμεσα και με ενθουσιασμό και έτσι είχαμε την πρώτη παρουσίαση του Odessa Classics στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, διανύοντας ήδη στην τρίτη χρονιά που το Odessa Classics είναι μεν εξορισμένο από την φυσική του έδρα, αλλά έχει καταστεί ένας διεθνής θεσμός με παρουσία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, φτάνουμε στην τρίτη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης, με την συνεχιζόμενη και γενναιόδωρη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα οφέλη για τον πολιτισμό του τόπου μας είναι εμφανή και πολλαπλά: κορυφαίοι καλλιτέχνες έρχονται στην πόλη μας και παίζουν για το κοινό μας, και ταυτόχρονα η ελληνική μουσική δημιουργία έρχεται σε επαφή και σύμπραξη με συναδέλφους τους της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, Φέτος το φεστιβάλ αποτελεί συνδιοργάνωση τριών φορέων: της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης- κάθε ένας εκ των οποίων συνεισφέρει τις δικές του παραγωγές σε συνεργασία και συνεννόηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Alexey Botvinov.

Από πλευράς Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουμε με χαρά και περηφάνια μία κορυφαία παραγωγή: φιλοξενούμε έναν από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της εποχής μας, τον κορυφαίο βαρύτονο Ludovic Tezier, με την συνεργάτιδα και σύζυγό του σοπράνο Cassandre Berthon, αλλά και τον σπουδαίο μαέστρο, μεταξύ άλλων αρχιμουσικό της όπερας του Σαν Φρανσίσκο, Jordi Bernacer. Πέραν των λαμπρών καλεσμένων, θα ήθελα να κάνω και μία αναφορά στην Ουβερτούρα σε Ρε του Franz Xaver Mozart, γιου του Wolfgang Amadeus Mozart, που πέρασε σημαντικό μέρος της ζωής του στο Λβιβ της σημερινής Ουκρανίας, συγκροτώντας την όπερα της πόλης και υπηρετώντας ως διευθυντής της. Κατά γνώση μου, είναι η πρώτη φορά που παίζεται έργο του συγκεκριμένου συνθέτη στην Ελλάδα.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την άποψη πως στο ρευστό σημερινό παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι, σε έναν κόσμο που η ελευθερία του λόγου δοκιμάζεται και η ελευθερία της έκφρασης της τέχνης βρίσκεται αντιμέτωπη με απειλές και βανδαλισμούς, η αντίστασή μας στην κατάργηση πολιτιστικών θεσμών δια της βίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο του αγώνα για προάσπιση των αρχών της δημοκρατίας και των ελευθεριών των πολιτών απέναντι σε απολυταρχικές τάσεις που αποκτούν επικίνδυνη δυναμική. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου για μία δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία και όχι μία πρόφαση ειρήνης που θα είναι ισοδύναμη της υποταγής».

Στο τέλος χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Yevhen Shkvyra που ευχήθηκε στα ελληνικά ‘Χρόνια Πολλά’ για την χθεσινή εθνική επέτειο αναφερόμενος και στους πολύχρονους δεσμούς φιλίας της Ελλάδας με την Ουκρανία, με την Οδησσό να αποτελεί κέντρο της Επανάστασης του 1821 με τη μεγάλη ελληνική κοινότητα της πόλης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός πως η Ελλάδα στάθηκε από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στο πλευρό της Ουκρανίας, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όπως συμβαίνει και με αυτό το φεστιβάλ, που φέτος ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τη συνδιοργάνωσή του από τρεις φορείς πολιτισμού, με την υποστήριξη πάντα του Υπουργείου Πολιτισμού. Εξέφρασε τη μεγάλη του ευγνωμοσύνη στους φορείς αυτούς και στους Θεσσαλονικείς, που υποστηρίζουν τις εκδηλώσεις αυτές, αλλά και όλους τους Ουκρανούς που βρέθηκαν εδώ λόγω πολέμου. Έκλεισε ευχόμενος να υπάρχει συνεργασία των δύο λαών σε όλους τους τομείς και να απολαύσει το κοινό καλή μουσική στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Thessaloniki Odessa Classics 2025.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.