Βραβεύτηκε στο ΑΠΘ ο Μαργαρίτης Σχοινάς – “Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να μιλήσει με μία φωνή”

|
THESTIVAL TEAM

“Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να μιλήσει με μία φωνή” υπογράμμισε κατά την τελετή βράβευσης του για τη συνεισφορά του στην Ευρωπαϊκή Ιδέα, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ως κεντρικός ομιλητής, σε εκδήλωση απονομής βραβείων Αριστείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι “για χρόνια, η Ευρώπη υπήρξε σχεδόν εμμονική στην ιδέα ενός πολυμερούς κόσμου βασισμένου σε κανόνες”, ως θεματοφύλακας “του διεθνούς δικαίου, της πολυμερούς συνεργασίας, του εμπορίου που διέπεται από ρυθμίσεις και όχι από ωμή ισχύ”, μια στρατηγική που, όπως είπε, “μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει και είναι απίθανο να αποδώσει στο μέλλον” και πρόσθεσε:

“Ενώ εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι στους κανόνες, ο υπόλοιπος κόσμος είναι πια αφοσιωμένος στην ισχύ. Το μήνυμα των καιρών είναι λοιπόν απλό: Αν θέλουμε να μείνουμε πρωταγωνιστές στη διεθνή σκηνή, πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα και να μάθουμε να παίζουμε κι εμείς με τους ίδιους όρους. Πρέπει να μάθουμε και να παίξουμε χωρίς ενδοιασμούς το παιχνίδι της ισχύος”.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει” πολιτικές και εργαλεία, που εδράζονται στο κοινοτικό οπλοστάσιο” και “διαθέτουν κοινοτικούς πόρους και κανονιστική ισχύ”, αφού προηγουμένως καταφέρει να διορθώσει αδυναμίες “σε τομείς, όπου είναι σαφές ότι αποτύχαμε” , όπως είναι η εξωτερική πολιτική και η άμυνα. Σημείωσε, ότι απαιτείται η Ε.Ε. να “μιλήσει με μια φωνή” στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, που έως τώρα “υπήρξε αποσπασματική, αναποτελεσματική και σε πολλές περιπτώσεις, αντικείμενο ειρωνείας” και να οικοδομήσει “ουσιαστική ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα”, για την οποία, όπως είπε, “οι πρώτες ιστορικές αποφάσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί”. Αξιοποιήσιμα, σε αυτή την κατεύθυνση, εργαλεία θα μπορούσαν να είναι, όπως ανέφερε, η μεγάλη ενιαία αγορά, το ευρώ που είναι “δεύτερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα”, οι όροι διάθεσης της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής βοήθειας και τέλος η “ρυθμιστική ισχύς” της Ε.Ε.

“Οι νόμοι και τα πρότυπα μας διαμορφώνουν παγκόσμιες αγορές. Αυτό είναι ένα στρατηγικό όπλο. Όσοι δρουν ενάντια στα συμφέροντά μας πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν τίμημα, είτε μέσω περιορισμών και κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες” είπε ο κ. Σχοινάς και επεσήμανε:

“Η γεωπολιτική δεν ανταμείβει τις καλές προθέσεις, αλλά τις στρατηγικές επιλογές ισχύος. Η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί ότι ζούμε σε έναν κόσμο σκληρού ανταγωνισμού ισχύος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις αξίες μας, σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να τις υπερασπιζόμαστε με τρόπο αποτελεσματικό. Όχι στα γραφεία με ευχολόγια και χαρτιά, αλλά στο πεδίο, με εργαλεία και δράσεις που καθησυχάζουν τους συμμάχους μας και τρομάζουν τους εχθρούς μας. Όπως το κάναμε στον Έβρο εκείνη την κολασμένη Καθαρά Δευτέρα του 2020. Σε αυτή τη νέα εποχή, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να είναι απλός θεατής. Ήρθε η ώρα να υιοθετήσουμε μια πιο στρατηγική προσέγγιση, που θα συνδυάζει τις αρχές μας με την ικανότητα να επιβάλλουμε τους όρους μας”.

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά τις δυσκολίες η Ε.Ε. θα τα καταφέρει και συνέχισε:

“Πάντα – ακόμη και στις μαύρες στιγμές του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου- αντιστάθηκα στον πειρασμό της απαισιοδοξίας. Είχα και έχω πίστη στην ικανότητα των ευρωπαίων να συνασπίζονται, να ομονοούν και να δρουν, ιδίως όταν απειλούνται και κλονίζονται.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια τέτοια στιγμή. Με φίλους και συμμάχους που δεν είναι δεδομένοι αλλά με εχθρούς και ανταγωνιστές πιο αποφασισμένους από ποτέ να μας κάνουν κακό. Γι’αυτό και δεν έχουμε την πολυτέλεια της αδιαφορίας, των διαφωνιών και των χρονοβόρων μελετών και των θεολογικών συζητήσεων. Γι’αυτό είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Γιατί τώρα είναι η μεγάλη η ώρα. Η ώρα της ευθύνης”.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στους ιδιαίτερους δεσμούς του με το ΑΠΘ, καθώς οι γονείς του γνωρίστηκαν ως φοιτητές στη Φιλοσοφική Σχολή τη δεκαετία του 1950 και ο ίδιος, ως απόφοιτος της Νομικής, του “οφείλει”, όπως είπε, τον “πρώιμο προσανατολισμό” του προς την Ευρώπη”, την οποία υπηρέτησε για σαράντα περίπου χρόνια σε διάφορες θέσεις, με τελευταία αυτή του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι οι απόφοιτοι του ΑΠΘ πρέπει να νοιώθουν υπερήφανοι “για τη συνεισφορά του, όχι μόνο στις ζωές μας και στη Μακεδονία, αλλά ναι και στο Έθνος και τη χώρα”.

Kαλαφάτης: Εμπιστευόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο, επενδύουμε σε έρευνα και καινοτομία

“Εμπιστευόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο, επενδύουμε σε έρευνα και καινοτομία” τόνισε ο Στ. Καλαφάτης – Τελετή Βράβευσης και Αναγνώρισης της Αριστείας από το ΑΠΘ

“Χειροκροτούμε και επιβραβεύουμε την αριστεία” τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τίμησε τα μέλη της πανεπιστημιακής του κοινότητας του, τα οποία διακρίθηκαν για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις, απονέμοντάς τους τα Βραβεία Αριστείας 2025.

“Η αριστεία δεν είναι προνόμιο του ενός, είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, μίας ευγενούς άμιλλας πάρα πολλών νέων ανθρώπων και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε” επεσήμανε ο υφυπουργός και συνέχισε: “Εμπιστευόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο και επενδύουμε τόσο στην έρευνα, όσο και στην καινοτομία. Ούτως, ή άλλως, η έρευνα είτε παράγεται από ερευνητικά κέντρα, είτε από τα πανεπιστήμια που είναι η μήτρα της γνώσης και το βασικό προαπαιτούμενο, ώστε το παραγόμενο προϊόν από την έρευνα να διοχετευτεί, είτε στην οικονομία, είτε στην κοινωνία σε επίπεδο υπηρεσιών.

Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, τ. Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Ευρώπη στο νέο πολιτικό γίγνεσθαι. Η ώρα της ευθύνης».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Κύρος Υάκινθος, ο βουλευτής και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Ευστράτιος Σιμόπουλος, ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτριος Κούβελας και ο αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, υπογράμμισε ότι η έννοια της αριστείας δεν είναι στατική, αλλά μια συνεχής προσπάθεια βελτίωσης, επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια λειτουργούν σε ένα ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου η αριστεία αποτελεί όχι μόνο επιδίωξη, αλλά και αναγκαιότητα.

Πρόσθεσε, ότι η αριστεία αφορά όχι μόνο την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και τη διδασκαλία, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά. Ανέφερε, επίσης, ότι η έρευνα αποτελεί τη βάση της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής εξέλιξης, ενώ οι ερευνητές που διακρίνονται ενσαρκώνουν την αξία της αριστείας και ενισχύουν τη διεθνή θέση του πανεπιστημίου.

Σημείωσε, ακόμη, ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνία, αλλά λειτουργεί ως φορέας προόδου, προάγοντας τον πολιτισμό και υποστηρίζοντας τον εθελοντισμό.

Επιπλέον, ο πρύτανης υπογράμμισε τη σημασία της αριστείας στη διδασκαλία, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά απονέμεται βραβείο αριστείας στον τομέα αυτό και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βράβευση ομάδων εθελοντισμού και της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ, τονίζοντας τη συμβολή τους στην κοινωνία.

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ως παράδειγμα επιτυχημένου αποφοίτου, που αξιοποίησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές για μια λαμπρή διεθνή καριέρα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Αριστείας του ΑΠΘ, καθηγητή Γεώργιου Καραγιαννίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των αρίστων, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων Αριστείας στα μέλη του ΑΠΘ που διακρίθηκαν για την προσφορά και το έργο τους.

“Είμαι περήφανος, που είμαι απόψε εδώ, το ΑΠΘ μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έκανε πολύ μεγάλα βήματα και έχει ανέβει στην κατάταξη της αξιολόγησης των πανεπιστημίων διεθνώς” ανέφερε ο βουλευτής και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Ευστράτιος Σιμόπουλος και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι η έρευνα, η οποία παράγεται στο πανεπιστήμιο μας θα αυξηθεί και θα ενισχυθεί και έτσι οι εταιρείες, οι οποίες δημιουργούνται, οι καινοτόμες εταιρείες, μέσα από την έρευνα των πανεπιστημιακών μας, θα αυξηθούν”.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά σε ρυθμούς blues rock από το συγκρότημα “The Buddy Guys”. Το σχήμα αποτελείται από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας: Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Ιωάννη Στανόπουλο, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής, Ζαχαρία Σκούρα, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας, καθώς και τους μουσικούς Δημήτρη Γιαλαμά και Νικόλαο Ντουνούση.

Σε ποιους απονεμήθηκαν τα Βραβεία Αριστείας του ΑΠΘ

Το Βραβεία Αριστείας απονεμήθηκαν, ανά τομείς, στους βραβευθέντες για την προσφορά τους :

*σε εθελοντικές δράσεις, που προάγουν την πρωτοβουλία στη γνώση και την προσφορά, στη Φοιτητική Ομάδα Βοήθειας ΑΜΕΑ της Παιδαγωγικής Σχολής

*στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ, στη Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ

*στις επιστήμες υγείας,

στον Απόστολο Τσάπα, καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής καιστην Ελένη Γαβριηλάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής

*στις θετικές επιστήμες,

στον Κλεομένη Τσιγάνη, καθηγητή του Τμήματος Φυσικής και στον Δημήτριο Νταλαμπέκο, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών

*στις ανθρωπιστικές επιστήμες,

στον Χρήστο Τσαγγάλη, καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας και στον Αθανάσιο Γεωργακόπουλο, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

*στις τεχνολογικές επιστήμες,

στον Χρήστο Ουζούνη, καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και στον Νικόλαο Πασσαλή, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών

*στις κοινωνικές επιστήμες,

στη Δέσποινα Ξανθοπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας

*στις επιστήμες φυσικής αγωγής και αθλητισμού, στον Ελευθέριο Κέλλη, καθηγητή Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών

*για την προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων

στον Κωνσταντίνο Κουτσουμανή (1973-2025), καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας

*στην καινοτομία και την αξιοποίηση της έρευνας,

στον Θεοδόσιο Σαπουνίδη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής

*στη διδασκαλία

στον Μωυσή Σιδηρόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Το βραβείο Αποφοίτου του ΑΠΘ για την συνεισφορά του στην Ευρωπαϊκή Ιδέα απονεμήθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά, τ. Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απόφοιτο της Νομικής Σχολής.

Το Βραβεία αποφοίτων Ακαδημαϊκού Έτους τους 2023-24 απονεμήθηκαν:

*στη Magdalena Tomaszuk, απόφοιτη της Θεολογικής Σχολής

*στη Μαρία-Ιωάννα Στεφανάκη, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής

*στον Θεμιστοκλή Ζηκόπουλο, απόφοιτο της Σχολής Θετικών Επιστημών

*στην ‘Αννα Ασλανίδου, απόφοιτη της Νομικής Σχολής

*στον Ανδρέα Μαυρίδη, απόφοιτο της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών

*στον Μιχαήλ Φράγκο, απόφοιτο της Σχολής Επιστημών Υγείας

*στη Ναταλία-Λυδία Παπαδαντωνάκη, απόφοιτη της Πολυτεχνικής Σχολής

*στην Αμαλία Κούτρα, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών

*στη Δέσποινα Μπούφτα, απόφοιτη της Παιδαγωγικής Σχολής

*στον Ηλία Κεσκίνη, απόφοιτο της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

*στη Γλυκερία Στεφάνου, απόφοιτη της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.