Θεοδωρικάκος: Πάνω από 480 εκατ. ευρώ από ιδιώτες για επενδύσεις που δεν έγιναν θα γυρίσουν πίσω στην κοινωνία

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

«Έχουμε διαπιστώσει ότι για τους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011 έχουν δοθεί χρήματα ως προκαταβολές για επενδύσεις, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ» είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως τόνισε: «Πρόκειται για 480 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν περίπου 1.400 επενδυτικά σχέδια. Θα τα κυνηγήσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ για να γυρίσουν πίσω τα χρήματα των φορολογούμενων και να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση και το κράτος για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς»,

«Το ίδιο έχει γίνει και με τον αναπτυξιακό νόμο του 2016 και εκεί μάλιστα είναι πολύ περισσότερα τα χρήματα. Έχουμε ξεκινήσει έρευνα και για αυτά, θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους», προσέθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος, συμπληρώνοντας ότι «στο σύνολο αυτών των υποθέσεων τα λεφτά θα γυρίσουν πίσω. Όλα αυτά αφορούν την κοινωνία».

Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ως κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα «οφείλουμε να ακούμε την κοινωνία, άλλωστε η φωνή της κοινωνίας είναι ισχυρή».

Για τα θέματα της ακρίβειας είπε ότι έχει σημασία και η πολιτική σταθερότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και εν γένει για την πορεία της οικονομίας, αναφέροντας ότι: «Η αλήθεια είναι ότι τα χρόνια που κυβερνά η ΝΔ έχει επιτευχθεί αναπτυξιακός ρυθμός 2% και θα διατηρηθεί, έχει αυξηθεί κατά 30% ο κατώτατος μισθός κ.ο.κ.».

«Η κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται για όσα κάνει πάνω σε αυτά που έχει δεσμευτεί. Ποτέ δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για να λύσουμε όλα τα προβλήματα, με πρώτο αυτό της ακρίβειας. Το γεγονός ότι η Moody’s μάς αναβάθμισε και μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, διευκολύνεται να έρθουν πρόσθετα χρήματα από επενδύσεις, να ανοίγουν θέσεις εργασίας και να στηρίζονται με εισοδήματα οι πολίτες. Ως χώρα, πρέπει να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας ότι απαιτούνται παρεμβάσεις στην βιομηχανία, στον πρωτογενή τομέα και στις εξαγωγές.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνο από τον τουρισμό και το real estate, χρειαζόμαστε περισσότερη βιομηχανία και πρωτογενή τομέα. Στόχος μας είναι να υπάρχει ανάπτυξη και το πλεόνασμα να κατανείμεται σε όλους τους πολίτες, ώστε να μειώνονται οι ανισότητες. Το κυνήγι της φοροδιαφυγής είναι κοινωνική πολιτική», προσέθεσε.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι στην αγορά και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 6 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία του κορονοϊού, έχει αυξηθεί και το επίπεδο των εισοδημάτων από τότε πχ. κατά 28% αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι μηδενικός στην Ελλάδα, πρόσφατα ήμουν στην Βουλγαρία και μου ζήτησαν ενημέρωση για το πως το έχουμε καταφέρει αυτό στην χώρα μας».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε αναλυτικά στις αλλαγές μετά απο νομοθετική παρέμβαση, στον τρόπο που γίνονται εκπτώσεις και προσφορές απο τα σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, για τις παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές στα σούπερ μάρκετ, τόνισε ότι «κάνουμε σημαντικούς ελέγχους, προκειμένου να σταματήσει η ωμή κοροϊδία με τα “2+1” και ούτω καθεξής. Τον τελευταίο χρόνο, οι πολίτες έχουν διαπιστώσει ότι εξαπλασιάσαμε τα πρόστιμα για τους παραβάτες».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.