Συρίγος για ελληνοτουρκικά: Εφόσον υπάρχουν πλέον χάρτες και από τις δύο πλευρές, μπορεί να προχωρήσει η προσφυγή στη Χάγη

«Είμαι υπέρ της άποψης ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος, από την ώρα που υπάρχουν χάρτες και από τις δύο πλευρές, που αποτυπώνουν με σαφήνεια ποιες είναι οι επικαλυπτόμενες περιοχές της υφαλοκρηπίδας και της δυνητικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, μπορεί να προχωρήσει πολύ εύκολα με το επόμενο βήμα που είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» ανέφερε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος.
«Το λέω αυτό, διότι έχω μελετήσει όλες αυτές τις συζητήσεις που γίνονταν τη δεκαετία του 70, από το 76 μέχρι το 80, στις οποίες υπήρχαν χάρτες που ανταλλάσσονταν μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς καμία πλευρά να αφήνει τον χάρτη στην άλλη πλευρά για να μη θεωρηθεί ότι έχει κάποιο μειονέκτημα, έχει ξεχάσει να δηλώσει κάποια περιοχή κατά κάποιο τρόπο. Τώρα έχουμε χάρτες. Αυτές είναι οι επίσημες θέσεις των δύο πλευρών. Η Τουρκία τις έχει ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2020 και εμείς ανακοινώσαμε τώρα επισήμως, είναι αποτυπωμένες πλέον και έχουμε οπτική εικόνα. Ξέρουμε τι γίνεται» εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Άγγελος Συρίγος.
Σε σχέση με την ανησυχία που έχει εκφραστεί από ορισμένους για το τι θα γίνει με την Τουρκία με την κατάθεση του χάρτη, ο κ. Συρίγος σημείωσε «οι Τούρκοι έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο με χάρτες δικούς τους από το 2011 και μετά, δηλαδή σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης γράψετε στα αγγλικά Τουρκία Ελλάδα Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, θα δείτε δεκάδες τουρκικούς χάρτες να βγαίνουν».
«Επομένως, με αυτό το σκεπτικό η παρουσίαση και κατάθεση του δικού μας χάρτη δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξενίζει τους Τούρκους, διότι το έχουν κάνει κατά κόρον. Χρειάζεται κάποια απάντηση σε κάποια στιγμή. Μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη οι ελληνικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είχαν οπτικοποιηθεί. Τώρα ξέρουμε ότι υπάρχουν επικαλυπτόμενες περιοχές. Φαίνονται. Και βάσει αυτού του χάρτη μπορείς πράγματι να πας στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν πιστεύω ότι θα πάμε, να διευκρινίσω. Δεν είμαι αφελής. Οι Τούρκοι ξέρουν τι γίνεται και δεν περίμεναν τον χάρτη για να δουν τις δικές μας θέσεις. Αλλά από την άλλη μεριά, τώρα έχεις πράγματι μια συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών. Θεωρητικώς μπορεί να λυθεί» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
Το κρίσιμο σημείο είναι ότι ο χάρτης επιτέλους κατατέθηκε, υπογράμμισε ο κ. Συρίγος. «Έπρεπε να έχει φτιαχτεί ένας τέτοιος χάρτης από το 2011. Επομένως, το βάρος της μη δημιουργίας και μη κατάθεσης αυτού του χάρτη βαρύνει όλες τις κυβερνήσεις από το 2011 και μετά. Ουδείς αναμάρτητος, δυστυχώς. Είναι ευτυχές γεγονός για την ελληνική εξωτερική πολιτική ότι κατατέθηκε αυτός ο χάρτης» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.
Υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα σχετικά με τον ΘΧΣ, επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Συρίγος, υπό την έννοια ότι ο χάρτης αποτυπώνει 495.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιων περιοχών, το οποίο ισούται με τέσσερις φορές την έκταση της Ελλάδος. «Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα πρέπει ή 8 ή 9 υπουργεία να συνεννοηθούν μεταξύ τους για το τι θα γίνει, συν άλλους φορείς όπως τον ΟΤΕ επί παραδείγματι, που έχει τηλεπικοινωνιακά καλώδια ή τον ΑΔΜΗΕ που έχει καλώδια ηλεκτρικού. Είναι δηλαδή τεράστιο εγχείρημα αυτό. Δεν είναι απλό. Έχουμε τη μεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε όλη την Μεσόγειο» εξήγησε.
Ερωτηθείς κατά πόσο στέλνεται ένα μήνυμα για εκκρεμότητες που έχει η Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες, εκτός της Τουρκίας, ο κ. Συρίγος δήλωσε «ο χάρτης αυτή τη στιγμή αποτυπώνει τι υπάρχει. Οι άλλες χώρες έχουν πάρει αυτό το μήνυμα από τότε που υπογράφηκαν οι συμφωνίες, δηλαδή με την Ιταλία από το ‘77 και το 2020 και με την Αίγυπτο από το 2020, ελάτε να συζητήσουμε και να βρούμε μια λύση. Με την Τουρκία όμως, να θυμίσω, ότι συζητάμε από το 1975, οπότε η πιθανότητα να βρεθεί λύση είναι μηδενική. Γι’ αυτό πρέπει να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο».