Πιερρακάκης στο άτυπο Eurogroup: Ανάγκη ευρωπαϊκής ενότητας και αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τους δασμούς

Με την ολοκλήρωση των άτυπων συνεδριάσεων του άτυπου Eurogroup και του Ecofin στη Βαρσοβία, ολοκληρώθηκε η παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Έλληνας υπουργός ανέπτυξε τις βασικές στρατηγικές της ελληνικής οικονομικής πολιτικής και τοποθετήθηκε επί σειράς κρίσιμων ευρωπαϊκών ζητημάτων.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης στη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και στην επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές πολιτικές που εφαρμόζονται, τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, καθώς και στα ψηφιακά εργαλεία που αξιοποιούνται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Πιερρακάκης έδωσε έμφαση και στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο – όπως είπε – μπορεί να λειτουργήσει πλέον ως μοχλός ανάπτυξης.
Σαφής θέση για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ
Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσαν και οι επιπτώσεις από την πιθανή επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ. Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από τους εμπορικούς πολέμους», επισημαίνοντας την ανάγκη διαλόγου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο με σαφείς και προβλέψιμους κανόνες και ήταν από τις πρώτες χώρες που ζήτησαν να δοθεί έμφαση στην οικονομική διπλωματία και όχι σε βιαστικές κινήσεις.
Εναλλακτικές αγορές και κατάργηση εμποδίων στην εσωτερική αγορά
Ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Ινδία ως πιθανό στρατηγικό εταίρο. Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη για ταχεία υλοποίηση των προτάσεων των εκθέσεων Ντράγκι και Λέτα, που στοχεύουν στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, στην απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου και στην εξάλειψη των εμποδίων μεταξύ των κρατών-μελών και εντός των οικονομιών τους.
Ψηφιακό ευρώ και ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε τη στήριξή του στη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ και στην ενίσχυση των ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη. Τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα με την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
Η άμυνα στο επίκεντρο του ECOFIN – «Υπαρξιακής σημασίας για την Ελλάδα»
Κατά τη δεύτερη ημέρα του ECOFIN, το βασικό αντικείμενο ήταν η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, με βάση σχετική μελέτη του think tank Bruegel. Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των αμυντικών της αναγκών και ότι για την Ελλάδα η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας είναι ζήτημα «υπαρξιακής σημασίας».
Ο κ. Πιερρακάκης στήριξε επίσης τη διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικών προϊόντων και υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ισόρροπης συμμετοχής όλων των κρατών-μελών και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Πιερρακάκης είχε σειρά διμερών επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του. Μεταξύ αυτών, ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ντομάνσκι, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Γκιόρκ Κούκις και ο Γάλλος ομόλογός του Ερίκ Λομπάρ.
Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρει:
«Στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο των άτυπων συνεδριάσεων των Eurogroup και ECOFIN, είχαμε με τους ευρωπαίους ομολόγους μου ιδιαίτερα παραγωγικές συζητήσεις, με επίκεντρο τις επιπτώσεις της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.
Κανένας δεν βγαίνει κερδισμένος από τους εμπορικούς πολέμους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ με σκοπό την επίτευξη μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η Ελλάδα υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο με σταθερούς και προβλέψιμους κανόνες.
Είναι επιτακτικό να αναζητηθούν νέες αγορές και να επιδιωχθούν συμφωνίες με διεθνείς εμπορικούς εταίρους όπως η Ινδία. Επιπλέον, πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα η ουσιαστική ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και η κατάργηση των εσωτερικών ρυθμιστικών εμποδίων.
Τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία μπορούν, επίσης, να επιταχύνουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, καλούμαστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση ψηφιακών πληρωμών και για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, τασσόμαστε διαχρονικά υπέρ της ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της.
Για εμάς, η άμυνα έχει υπαρξιακή σημασία, γι’ αυτό χαιρετίζουμε την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Η χώρα μας τάσσεται ανοικτά υπέρ της διαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς για αμυντικά αγαθά και υπηρεσίες».