Κεραμέως: Στόχος η αύξηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας – Κίνητρα για επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ από 1η Απριλίου, αλλά και για τον προβληματισμό που υπάρχει στις τάξεις των εργαζομένων για τα αυξημένα έξοδα σε καθημερινή βάση τοποθετήθηκε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.
«Δώσαμε μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την πρόταση των κοινωνικών εταίρων»
Αρχικά, η υπουργός στάθηκε στην εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό και σημείωσε ότι η αύξηση είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που πρότειναν οι κοινωνικοί εταίροι: «Προχθές στο υπουργικό συμβούλιο πάρθηκε μια απόφαση, πλήρως εναρμονισμένη με τις δεσμεύσεις μας και με απώτερο στόχο τα 950 ευρώ, μέχρι το 2027. Αποφασίστηκε μια αύξηση 50 ευρώ μικτά, που είναι 6% σε σχέση με τον τωρινό κατώτατο μισθό. Οι κοινωνικοί εταίροι πρότειναν αύξηση 3-5% και εμείς το υπερβήκαμε αυτό. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας την ευρύτερη συγκυρία, το κόστος ζωής, το στεγαστικό, το ενεργειακό. Πρέπει να έχουμε ενσυναίσθηση, ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για να τα βγάλουν πέρα».
«Από εκεί και πέρα, πρέπει να είναι ένα οικονομικά βιώσιμο σχήμα. Λέμε για αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά πρέπει το κράτος να “βγαίνει”. Πρέπει οι επιχειρήσεις να βγαίνουν, αλλά και το κράτος να αντέξει δημοσιονομικά. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που ο κατώτατος μισθός προστατεύει τους δημοσίους υπαλλήλους», πρόσθεσε στη συνέχεια η Νίκη Κεραμέως.
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι περισσότεροι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι αυξάνεται η φορολογία. «Ένας εργαζόμενος χωρίς παιδιά με κατώτατο μισθό, πληρώνει φόρο 19 ευρώ. Του μένουν 743 μετά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ένας εργαζόμενος με ένα παιδί, από τα 880 θα δώσει φόρο 11 ευρώ και θα του μείνουν 752 ευρώ μετά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά, ή περισσότερα, δίνει 0 ευρώ φόρο. Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα, αλλά μειώνονται κάποιες δυσκολίες. Είναι ένα βήμα. Δεν υπάρχει αλλαγή κλίμακας. Δεν είναι πανάκεια. Η κυβέρνηση προσπαθεί με δύο τρόπους να ενισχύσει τους εργαζομένους, με τη διεύρυνση του διαθέσιμου εισοδήματος και με τη μείωση των φορολογικών βαρών», σχολίασε η υπουργός.
Οι ασφαλιστικές εισφορές και ο προβληματισμός των εργαζομένων που λαμβάνουν ένα μικρό ποσό πάνω από τον κατώτατο μισθό
Εξάλλου, η Κεραμέως τόνισε ότι μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές: «Για πρώτη φορά μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για υπερωρία, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες. Δεν μειώνονται οι συντάξεις. Από το Ελεγκτικό Συνέδριο βγήκε πόρισμα που λέει ότι η επίπτωση στις συντάξεις θα είναι στα 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πόσα από τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων προέρχονται από υπερωρία, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες; Το 1-1,5% γιατί δεν δηλώνονται. Έρχεται ένα κίνητρο που στόχο έχει να ενισχύσει τη συμμόρφωση. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα. Από αυτή τη ρύθμιση κερδίζει ο εργαζόμενος περισσότερα λεφτά στην τσέπη του, ο εργοδότης περισσότερα χρήματα για την επιχείρηση, αλλά και το κράτος».
Σχετικά με το ποιους αφορά η ρύθμιση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός: «Η ρύθμιση αφορά 575.000 εργαζόμενους που αμείβονται με κατώτατο μισθό. Επιπλέον, 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν οριζόντια αύξηση. Επίσης, αφορά όσους λαμβάνουν επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα γονικής αδείας, επίδομα γάμου, επίδομα μητρότητας».
Όπως είναι γνωστό, από την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν ευνοούνται όσοι λαμβάνουν ελάχιστα χρήματα πάνω από τα 880 ευρώ μικτά. «Αυτοί που είναι λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό, δεν επηρεάζονται άμεσα. Έμμεσα όμως ναι. Η εμπειρία έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι όσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, παράλληλα αυξάνεται και ο μέσος μισθός. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί ο κατώτατος κατά 27,8%. Την ίδια περίοδο ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 28,3%. Τον κατώτατο τον αποφασίζει η κυβέρνηση, ενώ τον μέσο μισθό, η αγορά. Η αύξηση του κατώτατου θα φέρει και αύξηση του μέσου μισθού».
Επίσης, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Η ανεργία αυτή τη στιγμή είναι στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 17 ετών. Είμαστε στο 8,7% και αυτό είχε να συμβεί από το 2008. Έχουμε χαμηλότερη ανεργία από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ισπανία. Σε μια χώρα που μειώνεται η ανεργία, αυξάνεται και ο ανταγωνισμός».
Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει μειωθεί δραματικά ο όγκος των εργαζομένων που έχουν υπογεγραμμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέζει την Ελλάδα, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό. «Έχουμε διάθεση να αυξήσουμε το ποσοστό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Μέχρι το τέλος του χρόνου θέλουμε να εκδώσουμε έναν οδικό χάρτη για να βελτιώσουμε το καθεστώς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Υπάρχουν δύο άξονες, ο ένας είναι τι κάνει η πολιτεία για να ενθαρρύνει τη σύναψη ΣΣΕ, αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο κομμάτι, να καθίσουν μεταξύ τους εκπρόσωποι εργαζομένων και επιχειρήσεων και να συζητήσεων μεταξύ τους. Πόσοι έχουν καθίσει σε ένα τραπέζι; Υπάρχουν λίγα παραδείγματα. Οφείλουμε να το κάνουμε ως κυβέρνηση. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να φτάσουν τα κράτη – μέλη στο 80%, ενώ τώρα ο μέσος όρος είναι στο 50%. Στόχος είναι να φτιάξουμε ένα πλαίσιο πιο ελκυστικό για τη σύναψη ΣΣΕ, αλλά πρέπει να αλλάξουμε και νοοτροπία», τόνισε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως.
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που έφυγαν στο εξωτερικό και ο στόχος του επαναπατρισμού
Ένας γιατρός πριν από λίγες ημέρες έκανε γνωστό ότι φεύγει για την Κύπρο, με εργαζομένους διαφόρων κλάδων να επιλέγουν τη λύση του εξωτερικού, προκειμένου να βρουν καλύτερους μισθούς και πιο ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας.
«Πρέπει να δούμε την περίπτωση και γενικά να εξετάσουμε τους λόγους που κάποιος φεύγει από την Ελλάδα για να πάει στο εξωτερικό. Η γενική εικόνα είναι ότι είχαμε 680.000 πολίτες που έφυγαν και από αυτούς ήδη γύρισαν 350.000. αυτό δεν αρκεί, αλλά στόχος μας είναι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φέρουμε κοντά τα δύο μέρη. Πολίτες που ψάχνουν δουλειά και έχουν μέσα τους την επιθυμία να γυρίσουν στην πατρίδα, αλλά και επιχειρήσεις που ψάχνουν προσωπικό. Στο Λονδίνο γίνεται μια σημαντική εκδήλωση. Κάναμε στην Ολλανδία και τη Γερμανία, ενώ τώρα γίνεται στη Βρετανία, επειδή εκεί κατοικούν πάρα πολλοί Έλληνες», δήλωσε η κα Κεραμέως.
«Μαζί μας θα έρθουν 26 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αναζητούν στελέχη και δίνουν υψηλές αμοιβές. Η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Εμείς είμαστε στο 2,3% και η Βρετανία στο 0,8%. Άρα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικά. Δίνουμε φορολογικό κίνητρο, καθώς αν επιστρέψεις μετά από πέντε χρόνια από το εξωτερικό, έχεις μείωση στον φόρο εισοδήματος 50% για επτά χρόνια. Ο ονομαστικός μισθός θα είναι χαμηλότερος, αλλά υπάρχουν και άλλα δύο στοιχεία, καθώς το κόστος ζωής θα είναι χαμηλότερο από το Λονδίνο, ενώ η φορολογική ρύθμιση φέρνει εξοικονόμηση χρημάτων. Χρέος μας είναι να καλλιεργούμε ένα πρόσφορο έδαφος, αναδεικνύουμε επαγγελματικές ευκαιρίες και στο τέλος η απόφαση ανήκει στους ίδιους», διευκρίνισε χαρακτηριστικά.
Η ερώτηση έντεκα κυβερνητικών βουλευτών για τη Θράκη
Τέλος, η Νίκη Κεραμέως κλήθηκε να σχολιάσει και την ερώτηση που έκαναν έντεκα κυβερνητικοί βουλευτές, για την κινητικότητα που παρατηρείται στη Θράκη, εκεί όπου Τούρκοι επιχειρηματίες αγοράζουν ακίνητα και επιχειρήσεις. «Οι βουλευτές ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Μέσα από ερωτήσεις συναδέλφων έχουν προκύψει πολύ σημαντικές πολιτικές. Πρόσφατα κατατέθηκε μια ερώτηση για το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης για χαμηλοσυνταξιούχους, με το Υπουργείο Υγείας να προβαίνει σε μια σωστή κίνηση. Με τις οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση έχει ευήκοα ώτα. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση του πρωθυπουργού εντός της ΝΔ. Η κυβέρνηση είναι στο έκτο χρόνο διακυβέρνησης. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν πολίτες που περιμένουν να δουν τι θα κάνουμε. Έχουμε κληθεί να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού το 2023 και θα πρέπει το 2027 να κριθούμε γι’ αυτό. Πιθανότατα θα ξεπεράσουμε τα 1.500 ευρώ για τον μέσο μισθό το 2027», κατέληξε η υπουργός Εργασίας.