Καστανίδης: Χρειαζόμαστε ηγέτες για συλλογικές επεξεργασίες και όχι ομαδάρχες – Υπάρχει πολιτικός πολιτισμός στο ΠΑΣΟΚ

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Την ώρα που η κλεψύδρα του χρόνου για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στις 6 και 13 Οκτωβρίου. πλησιάζει προς το τέλος, στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή “Update” μίλησε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποχή των πολιτών από την εκλογική διαδικασία τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις εσωκομματικές, τα χαρακτηριστικά του νέου προέδρου καθώς και το τι πρέπει να αλλάξει ώστε η αντιπολίτευση να έχει μια πειστική εναλλακτική πρόταση.

«Αυτή η αποχή θα πρέπει να ξεπεραστεί με πολύ επιμονή και υπομονή. Δεν γίνεται με έναν αυτόματο τρόπο. Κυρίως αφορά την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και πολιτών» σημείωσε ο έμπειρος πολιτικός ο οποίος αναφέρθηκε.

O κ. Καστανίδης τόνισε ότι υπάρχουν δύο βασικά αίτια για την απογοήτευση του εκλογικού σώματος: «Το ένα είναι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, η οποία λαμβάνει αποφάσεις επιβαρυντικές για τη χώρα και τους πολίτες» και το δεύτερο αίτιο η «αδυναμία της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει μια πειστική εναλλακτική λύση, που θα κάνει τους πολίτες να πιστέψουν ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος».

Αναφερόμενος στην εσωκομματική εικόνα του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι «παρά τις συγκρούσεις, το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει μια εικόνα πολιτισμού και σοβαρότητας στις εσωτερικές του διαδικασίες». Συγκρίνοντας το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα γίνονται στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της σύνθεσης, σε αντίθεση με όσα δραματικά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Χρειάζεται πολύ δουλειά απ’ όποιον και αν εκλεγεί

Και όπως υποστήριξε «είναι ένα κόμμα που έχει μάθει και στις εύκολες και στις δύσκολες εποχές, ακόμη και όταν υπάρχουν διαξιφισμοί και συγκρούσεις, τα στελέχη του διαλέγονται». Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, όποιος και εάν εκλεγεί «χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά».

Όσον αφορά τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και τις έξι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν ο Καστανίδης δήλωσε ότι η υπέρβαση των 270.000 ψηφοφόρων, που συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές, θα ήταν «ένα μεγάλο κέρδος» και ένα θετικό δείγμα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι η διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα προσφέρει πειστικές λύσεις για το μέλλον της χώρας. «Χρειαζόμαστε ηγέτες που να προωθούν συλλογικές επεξεργασίες και όχι απλά ομαδάρχες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να έχουμε την αυτογνωσία ότι χρειαζόμαστε μια στρατηγική ανάλυση για το ποια είναι η οικονομική και πολιτική και η οικονομική κατάσταση της χώρας και μελετώντας την σωστά να δώσουμε τις πρέπουσες λύσεις για το τι πρέπει να γίνει», σχολίασε σχετικά.

Ολοκληρώνοντας, ο Καστανίδης επανέλαβε ότι απαιτείται πολύ δουλειά για να διαμορφωθεί μια εναλλακτική, προοδευτική κυβερνητική πρόταση, τονίζοντας πως «η ηχηρή απάντηση θα έρθει μόνο όταν γίνουν τα απαραίτητα βήματα».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.