Κ. Τσιάρας: Η Θεσσαλία ξαναχτίζεται με σχέδιο – Το Κιλελέρ είναι ένα σύμβολο αγώνα

«Η Θεσσαλία δεν θα μείνει πίσω. Ξαναχτίζεται με σχέδιο, με έργα, με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας από το Κιλελέρ, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή μνήμης για την 115η Επέτειο της Αγροτικής Εξέγερσης του 1910.
Και πρόσθεσε: «Το Κιλελέρ δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός είναι ένα σύμβολο αγώνα, μια φλόγα που ανάβει το δρόμο για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη γη, το δικαίωμα στην παραγωγή, το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή».
Ο κ. Τσιάρας μίλησε για τα 16 εμβληματικά αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν στόχο την άρδευση άνω των 500.000 στρεμμάτων τα οποία όπως είπε, «δεν είναι αποσπασματικά. Είναι ενταγμένα στη συνολική στρατηγική ΥΔΩΡ 2.0 που κινητοποιεί 4 δισ. ευρώ και αλλάζει τον αρδευτικό χάρτη της χώρας».
Αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών που άφησαν πίσω τους οι θεομηνίες «Ιανός» και «Ντάνιελ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε πως «έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για άμεσες αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στην 5ετία πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισφορές των ασφαλισμένων έφτασαν μόλις τα 800 εκατ. ευρώ. Ενεργοποιήσαμε το Μέτρο 23 του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ για αποζημιώσεις για ζημιές άνω του 30% της παραγωγής, ενώ καταβάλλουμε τα υπόλοιπα ποσά αποζημιώσεων από πανώλη και ευλογιά».
Στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων μέσω των οποίων «μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το κόστος παραγωγής και να βελτιώσουμε τις τιμές. Γι’ αυτό προχωρήσαμε σε 50% μείωση φόρου για τα μέλη συνεταιρισμών, μείωση ΦΠΑ σε ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα, και ρυθμίσαμε “κόκκινα δάνεια” ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ για περισσότερους από 700 συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες».
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε το Δημαρχείο της περιοχής όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών και τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ανάγκες και τις προκλήσεις που
αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, με ιδιαίτερη έμφαση στις αποζημιώσεις, τη χρηματοδότηση και τις θεσμικές αλλαγές.
Στο τραπέζι τέθηκαν μεταξύ άλλων και οι προτάσεις για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, με τον υπουργό να επισημαίνει την ανάγκη ενός νέου, πιο αποτελεσματικού μοντέλου αποζημιώσεων που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών. Ενημέρωσε, επίσης, για την ενεργοποίηση του Μέτρου 23 του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, το οποίο προβλέπει την οικονομική στήριξη.
Τέλος, αναφορά έγινε και στο ζήτημα με το αρδευτικό νερό, με τον κ. Τσιάρα να υπογραμμίζει τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), που ιδρύθηκε πρόσφατα βάσει μελέτης της Ολλανδικής εταιρείας HVA.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ