Με λαμπρότητα τιμήθηκαν η 26η και η 28η Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

|
THESTIVAL TEAM

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η εκδήλωση για την 112η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912, την επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανό Δ. Κατρανίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «κάθε τέτοια μέρα συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι της ιστορίας, αφού μόνοι σε ολόκληρη την Ευρώπη γιορτάζουμε την αρχή του πολέμου, ενώ το τέλος του το θυμόμαστε σαν υστερόγραφο των εορτασμών. Και αυτό όχι μόνον γιατί το τέλος συμπίπτει με την αρχή του εμφυλίου, αλλά και γιατί η επέτειος του ΟΧΙ καθιερώθηκε στη συνείδηση του λαού ήδη από τον Οκτώβρη του 41, με μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας».

Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα «ως χρέος τιμής θυμόμαστε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας και χάρισαν στον κόσμο την πρώτη αντιφασιστική νίκη. Τιμάμε γνωστούς και αγνώστους που αγωνίστηκαν σε πόλεις και βουνά, μέσα από τις γραμμές της Αντίστασης στην Ελλάδα, αλλά και όσους συνέχισαν τον αγώνα στη Μέση Ανατολή, στο Ελ Αλαμέιν και στο Ρίμινι. Τιμάμε και τα αθώα θύματα του πολέμου που βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου και υπέφεραν τις συνέπειές του. Και επειδή πολλές φορές οι λέξεις από την πολυχρησία χάνουν το νόημά τους, θέλω να θυμίσω τι σημαίνει τιμάμε: Σημαίνει αναγνωρίζουμε τη σημασία των γεγονότων στην ιστορία, στην κοινωνία, στην προσωπική μας ζωή. Σημαίνει ότι εκφράζουμε ευγνωμοσύνη και ότι δεσμευόμαστε απέναντι στη θυσία τους να διαφυλάξουμε αυτά που μας παρέδωσαν. Ότι, επίσης, καλούμαστε με αυτά ως κέντρο να καλλιεργήσουμε μια αίσθηση ταυτότητας, κοινότητας και ενότητας».

Ο κ. Κατρανίδης έκλεισε, υπογραμμίζοντας ότι «η 28η Οκτωβρίου υπήρξε ένα λαμπρό ξέφωτο στον εθνικό μας διχασμό. Παλιοελλαδίτες και Μικρασιάτες επιτέλους ομονόησαν. Αριστεροί και Δεξιοί πολέμησαν στο ίδιο χαράκωμα -ο αρχηγός του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, αναγνώρισε τον ηγετικό ρόλο του Ιωάννη Μεταξά. Η γενιά των Βαλκανικών Πολέμων, που θεωρούσε μέχρι τότε τους επόμενους άκαπνους, υποκλίθηκε μπροστά τους. Οι ατομικοί ηρωισμοί δεν ήταν φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά σημαντικό κεφάλαιο του συνολικού αγώνα. Ήταν ο ανώνυμος Έλληνας, ανεξαρτήτως τοπικής ή κοινωνικής προέλευσης. Ήταν εκείνοι από τους οποίους προερχόμαστε όλοι εμείς».

Στη συνέχεια, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Χρήστος Νίκας, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, Εσωτερικό Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα: «Η ανοικοδόμηση της Ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της πολεμικής περιόδου 1940-49 και το Σχέδιο Marshall».

Ο κ. Νίκας ξεκίνησε περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της περιόδου 1940-1949. Όπως είπε «η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική υπό κατοχήν χώρα, όπου η άνοδος των τιμών ξεπέρασε τα όρια του υπερπληθωρισμού και προς τα μέσα του 1944 ο δείκτης τιμών αύξανε με ετήσιο ρυθμό 12.000.000%! Η αξία της δραχμής εξανεμίστηκε και η χώρα για πολλά χρόνια
λειτουργούσε με δυο “παράλληλα νομίσματα” τη δραχμή και τη χρυσή αγγλική λίρα».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αν και υπάρχουν χώρες που υπέστησαν τεράστιες ανθρώπινες απώλειες κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου είτε ως απόλυτα μεγέθη (Σοβιετική Ένωση) είτε ως ποσοστό του πληθυσμού τους (Πολωνία), η Ελλάδα διεκδικεί μια άλλη θλιβερή πρωτιά: της ευρωπαϊκής χώρας που υπέστη τα μεγαλύτερα πλήγματα στις υποδομές και τον παραγωγικό της ιστό. Πράγματι, η χώρα εξήλθε από τον πόλεμο κυριολεκτικά σε ερείπια».

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Μάρσαλ, υπογράμμισε ότι εντασσόταν στην επιλογή των ΗΠΑ να διαδραματίσουν ενεργό και ηγεμονικό ρόλο στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, προστατεύοντας τις μη κομμουνιστικές χώρες της Ευρώπης από τη διαφαινόμενη απειλή του σοβιετικού επεκτατισμού. Επελέγη η προστασία αυτή να λάβει τα χαρακτηριστικά της οικονομικής βοήθειας που θα επιτάχυνε την ανάπτυξη και θα άμβλυνε τα προβλήματα της οικονομικής ανόρθωσης και τη λαϊκή δυσαρέσκεια που αυτά προκαλούν, οπότε και δεν θα υπήρχε πεδίο για αύξηση της κομμουνιστικής επιρροής, μια λύση δηλαδή «απαλής δύναμης» (soft-power). Το τελικό σχέδιο της βοήθειας αυτής, το Σχέδιο Marshall, που εξαγγέλθηκε το 1947, σαφώς περιλάμβανε και την Ελλάδα λόγω των καταστροφών που είχε υποστεί, αλλά και του γεγονότος ότι ήδη εμαίνετο ο εμφύλιος πόλεμος. Τα χρηματικά ποσά που
έλαβε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ από το 1945 ως το 1950 είναι κατά κεφαλήν τα μεγαλύτερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.

Επιπλέον, ξεπερνούν το σύνολο των χρηματικών εισροών, δάνεια και βοήθεια, που έλαβε η χώρα από το 1821 μέχρι το 1930. Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι «παρά το τεράστιο μέγεθος τους και την αναπτυξιακή τους προοπτική όμως, οι χρηματοδοτήσεις του Σχεδίου Marshall δεν έπαιξαν το αναμενόμενο ρόλο στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Μετά τον πανηγυρικό, μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης,
πραγματοποιήθηκε η επίδοση τιμητικών επαίνων στα μέλη ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν
μέσα στο 2024. Πρόκειται για τους:

-Ευθύμιο Βαλκάνο, καθηγητή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής

-Μαρία Βλαχοπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

-Οδυσσέα Μοσχίδη, καθηγητή του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

-Κυριάκο Νεκτάριο Πάρη, καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης

-Εμμανουήλ Ρουμελιώτη, καθηγητή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

-Αντώνιο Σταυρόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και

-Ιωάννη Τζιώνα, καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

-Ιωάννη Χατζηδημητρίου, καθηγητή του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και πρώην Πρύτανη.

Η απονομή των επαίνων πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη, καθηγητή Στυλιανό Δ. Κατρανίδη τον Αντιπρύτανη Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων, καθηγητή Αλέξανδρο Χατζηγεωργίου, τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών, Διοικητικών Υποθέσεων και Προσωπικού, καθηγητή Νικόλαο Σαμαρά, καθώς και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, Χρήστο Νίκα, καθηγητή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ευγενία Αλεξανδροπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Σοφία Δεληπάλλα, καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Όλια Βασιλάκη, του δήμου Θεσσαλονίκης, η Αντιδήμαρχος Θεοδώρα Λειψιστινού, του δήμου Παύλου Μελά, η Αντιδήμαρχος Ελένη Λαδοπούλου, ο Ταξίαρχος Κλεόνικος Μαρτίδης, ως εκπρόσωπος ΑΓΕΕΘΑ και ΑΓΕΣ, ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Αθανάσιος Παπαθανασίου, εκπρόσωποι των προξενικών, των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και φορέων της πόλης.

Επίσης, παραβρέθηκε ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, το Εξωτερικό Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠΑΜΑΚ, καθηγητής Ιωάννης Μανωλόπουλος, Κοσμήτορες Σχολών, Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη του διδακτικού προσωπικού, των εργαζομένων, όπως και φοιτητές και φοιτήτριες.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με συνθέσεις του Αθανασίου Ζέρβα, καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος: Αγγελική Καθαρίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Κωνσταντίνος Χασιώτης, καθηγητής, Ιγκόρ Πέτριν, αναπληρωτής καθηγητής, Δημήτρης Ζαχαράκης, ακαδημαϊκός υπότροφος, καθώς και αριστούχοι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος ΜΕΤ.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.