Γαλλοτουρκική συμμαχία (και) για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Μια υπόγεια μάχη για τον έλεγχο του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης μαίνεται εδώ και μήνες, με νέους «παίκτες» να επιχειρούν να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι. Καθώς η στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης υποδομής αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια — λόγω των θετικών οικονομικών της στοιχείων των τελευταίων ετών αλλά και της κατασκευής της προβλήτας 6 που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα — το ενδιαφέρον για το λιμάνι αυξάνεται διαρκώς. Σε αυτό το πλαίσιο, στο προσκήνιο επανέρχεται η οικογένεια Dreyfus, η οποία, αφού απέτυχε τον περασμένο Ιανουάριο να αλλάξει τους συσχετισμούς στον ΟΛΘ μέσω δημόσιας πρότασης εξαγοράς μετοχών, επιχειρεί πλέον να επανέλθει δια της πλαγίας οδού, προωθώντας μια άτυπη γαλλοτουρκική συμμαχία με στόχο τον έλεγχο του λιμένα.
Η επιστροφή των Dreyfus
Από το Γενάρη, η οικογένεια Dreyfus κινήθηκε επιθετικά μέσω της LeonidsPort, το επενδυτικό «όχημα» της οικογένειας Dreyfus, για τη διεκδίκηση του λιμένα Θεσσαλονίκης, υποβάλλοντας δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 21% του ΟΛΘ. Η προσφορά αυτή προκάλεσε αίσθηση, αν και τελικά δεν τελεσφόρησε, με τον Ιβάν Σαββίδη να βγαίνει «νικητής», καθώς η LeonidsPort κατέληξε να αποκτήσει μόνο το 2,58% του ΟΛΘ. Μόλις δύο μήνες από την αποτυχημένη προσπάθεια της Leonidsport, οι Dreyfus φαίνεται πως ετοιμάζονται να επανέλθουν αυτή τη φορά από το… πλάι. Για να καταφέρουν να διεκδικήσουν εκ νέου το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι Γάλλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους συμπατριώτες τους από τον Όμιλο CMA-CGM, που ήδη συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα του λιμανιού, εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν δημόσια προσφορά με υψηλότερο τίμημα, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά πως κάτι τέτοιο εγκυμονεί τον κίνδυνο να εκληφθεί ως προσπάθεια χειραγώγησης της μετοχής, και να έχουμε την παρέμβαση της επιτροπής κεφαλαιοαγοράς. Για αυτόν το λόγο και έχουν δώσει εντολή στους δικηγόρους τους να εξαντλήσουν το θέμα σε νομικό επίπεδο.
CMA-CGM: Ένας λιμενικός παίχτης με τουρκικό βραχίονα
Η CMA CGM, με δραστηριότητα που επεκτείνεται και στη διαχείριση λιμένων μέσω των θυγατρικών της CMA Terminals και Terminal Link διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με την οικογένεια Dreyfus, ενώ συνεργάζεται στενά με την τουρκική Yıldırım Holding, η οποία κατέχει το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της και διαθέτει εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Yıldırım Holding, υπό την ηγεσία του Ρόμπερτ Γιλντιρίμ, δεν είναι απλώς ένας ισχυρός επιχειρηματικός παίκτης, αλλά φημίζεται για τους στενούς δεσμούς της με το τουρκικό «βαθύ κράτος» και το καθεστώς Ερντογάν.
Τουρκία-Γαλλία συμμαχία;
Η CMA CGM, πέρα από την παρουσία της στον λιμενικό τομέα, φαίνεται να αποτελεί σημείο συνάντησης των στρατηγικών συμφερόντων Τουρκίας και Γαλλίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη επικοινωνία μεταξύ Μακρόν και Ερντογάν έγινε ειδική αναφορά στην εταιρεία, με έμφαση στις πιθανές συνεργασίες στην αμυντική βιομηχανία. Άλλωστε, η CMA CGM θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο μεγαλύτερο λιμάνι της Συρίας, στη Λατάκια, και μετά την κατάληψη της Συρίας από φιλότουρκους τζιχαντιστές. Είναι προφανές ότι η Γαλλία, ενεργώντας με γνώμονα τα δικά της οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, βλέπει με θετικό μάτι την αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου της Άγκυρας στην παρούσα συγκυρία, στην οποία μάλιστα θα πουλήσει τους πυραύλους Meteor, αψηφώντας τις ελληνικές ανησυχίες.