Ξεκίνησε με νέα ρεκόρ ο διαγωνισμός “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy”

|
THESTIVAL TEAM

Αν υπάρχει ένας θεσμός στο χώρο του κρασιού στη χώρα μας, που να έχει συμβάλλει όσο κανένας άλλος στην ανάπτυξη της ποιότητάς του επώνυμου Ελληνικού οίνου, αυτός είναι σίγουρα ο διαγωνισμός “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy”.

Γεννήθηκε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1999 και σήμερα, στην 25η διοργάνωσή του πλέον, είναι ισχυρός όσο ποτέ, εφόσον απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των περισσότερων από τις ενεργές και σημαντικότερες οινοποιίες της χώρας, όπως επίσης και την υποστήριξη όλων των φορέων του κλάδου.

Επιπλέον, νέες οινοποιίες, γνωρίζοντας την αξία των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού, εμπιστεύονται την κρίση του προκειμένου, αφενός να λάβουν βαθμολογία αξιολόγησης των προϊόντων τους από διακεκριμένους κριτές, αφετέρου να λάβουν κάποιο από τα μετάλλια ή τις διακρίσεις του, γεγονός που ως είναι γνωστό, θα συντελέσει στην προβολή, τόσο του οίνου ή αποστάγματος που θα βραβευτεί, όσο και γενικότερα στη δημοσιότητα της οινοποιίας.

Άλλωστε, ο Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης έχει αναδείξει σε όλη τη χρονική του πορεία αμέτρητες οινοποιίες, έχοντας λειτουργήσει ως κίνητρο για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων τους, αλλά και ως εφαλτήριο για την εμπορική τους πορεία.

Στο τιμόνι του Διαγωνισμού, με την ιδιότητα του Προέδρου, ο Master of  Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες στην παγκόσμια οινική σκηνή.

Η 25η διοργάνωσή του ξεκίνησε σήμερα για ένα εξαιρετικά απαιτητικό τριήμερο αξιολογήσεων από 30 συνολικά έμπειρους κριτές, μεταξύ των οποίων 18 Έλληνες και 12 από Αγγλία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Κύπρο, εκ των οποίων 3 Master Sommelier, 2 Master of Wine και 4 υποψήφιοι/ες Master of Wine.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των κριτών από το εξωτερικό, διακρίνονται οι κκ

  • Roderick Smith MW, Πρόεδρος του Institute of Masters of Wine (MW) και
  • Ronan Sayburn MS, Διευθύνων Σύμβουλος του Court of Master Sommeliers

Από την Ελληνική πλευρά, διακρίνουμε, εκτός του κ. Λαζαράκη, που άλλωστε πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα Master of Wine (μεταξύ των 421 ανθρώπους στον κόσμο που κατέχουν αυτόν τον τίτλο),  κορυφαίους εκπροσώπους από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων, 2 υποψήφιους/ες Master of Wine και την αφρόκρεμα στη γνώση αξιολόγησης στους οίνους και τα αποστάγματα.

Την ομάδα των γευσιγνωστών κριτών, συμπληρώνουν 6 μαθητευόμενοι κριτές, δίχως να έχουν δικαίωμα βαθμολογίας.  Με τον τρόπο αυτό ο Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης λειτουργεί ως φυτώριο μελλοντικών “wine experts”!

Στα στατιστικά της φετινής διοργάνωσης, στο 25ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy συμμετέχουν ως δείγματα:

  • 947 κρασιά και
  • 83 αποστάγματα από
  • 243 οινοποιεία/αποσταγματοποιεία
  • σημειώνοντας 8% αύξηση δειγμάτων σε σχέση με το 2024.

Στο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης,

  • 6 επιτροπές κριτών θα δοκιμάσουν
  • 75 συνολικά σειρές οίνων/αποσταγμάτων
  • σε 3 ημέρες (25, 26 και 27/2)
  • με την πιο μεγάλη σειρά να συμπεριλαμβάνει 16 δείγματα

Τα αποτελέσματα του 25ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025 ενώ η τελετή απονομής των μεταλλίων στις οινοποιίες και αποσταγματοποιίες όπου τα δείγματά τους έχουν αποσπάσει ανάλογη βαθμολογία, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ωδείο Αθηνών, ώρα 19:00. 

Όπως κάθε χρόνο, στην έναρξη της τελετής απονομής του Διαγωνισμού, θα προσφερθεί το βραβείο “Greek Wine Industry Award” εκ μέρους των Ελλήνων Οινοποιών σε προσωπικότητα που έχει συμβάλλει στη διάδοση της αξίας του Ελληνικού Οίνου στο εξωτερικό.  Φέτος το βραβείο αυτό θα παραλάβει ο κ. Κωνσταντίνος Σπηλιάδης, ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, των εστιατορίων “Milos” που θα συναντήσουμε στις κοσμοπολίτικες πόλεις του πλανήτη μας.   Εξάλλου, ο κ. Σπηλιάδης, εκτός από το κρασί και την Ελληνική γαστρονομία γενικότερα, φροντίζει κυρίως για τη διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας και του Πολιτισμού μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες για τον Ελληνικό οινικό κορυφαίο θεσμό “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy”, το προφίλ, τους στόχους του, τον κανονισμό συμμετοχής δειγμάτων, τον τρόπο διεξαγωγής του, τους γευσιγνώστες-κριτές που συμμετέχουν, τους χορηγούς και πολλά ακόμη, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.