Τραγωδία στα Τέμπη – Λακαφώσης: Με κατηγορούν ότι παραπλάνησα την κοινή γνώμη, αλλά εγώ δεν είμαι δημόσιος φορέας

Για το πολιτικό παιχνίδι που, όπως είπε, παίζεται γύρω από την τραγωδία των Τεμπών, για τα πορίσματα που έχουν κυκλοφορήσει και τις εξελίξεις με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και τα πανεπιστήμια Γάνδης και Πιζας, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Κώστας Λακαφώσης.
«Υπάρχουν πράγματα που χρησιμοποιούνται για επικοινωνιακή διαχείριση. Να σας πω κάτι, δεν υπάρχει πόρισμα Λακαφώση. Τελεία. Υπάρχουν δύο πορίσματα της ΕΔΑΠΟ, το ένα κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2023 και το τελικό τον Αύγουστο του 2024, αυτά έχουν κατατεθεί στη δικογραφία και λένε κάποια πράγματα και φτάνουν μέχρι κάποιο στοιχείο» σχολίασε ο τεχνικός σύμβουλος για τα πορίσματα και συνέχισε: «Δεν έχουν φτάσει τα πορίσματα στη Γάνδη και εγώ καλούμαι να δώσω εξηγήσεις για δημοσιογραφικές διαρροές που δεν έκανα εγώ. Όλη η συζήτηση για το πόρισμα της Γάνδης, πόσοι τόνοι υπήρχαν, αποφαίνεται η Γάνδη κλπ, από πού προέκυψαν; Τα είπα εγώ ποτέ; Πώς προέκυψαν στη δημόσια συζήτηση; Έχω μιλήσει για εύφλεκτο υλικό και εξακολουθώ να το λέω. Ζητά συγγνώμη που έβαλε υπογραφή ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δεν είχε συνειδητοποιήσει το βάρος της υπογραφής. Όταν του ήρθε το πόρισμα αυτό στις 26 του μήνα για να το υπογράψει, εκείνη τη στιγμή είχε τη δυνατότητα να πει “στοπ, δεν το υπογράφω”. Πιέστηκε. Φάνηκε ένα μήνα μετά. Όταν ένας άνθρωπος έχει βάρος υπογραφής, πρέπει να το επωμίζεται κιόλας. Όταν βγαίνει ένας δημόσιος φορέας, εμένα που με κατηγορούν ότι παραπλάνησα την κοινή γνώμη, η απλή και αστεία απάντηση είναι “εγώ λέω αυτά, άμα θέλετε με πιστεύετε”, εγώ δεν έχω υπογράψει κάτι ως φορέας δημόσιος. Πιστεύω κάτι και το λέω. Αυτό δεν έχει αλλάξει και εξακολουθώ να το λέω (ότι η φωτιά δεν προκαλείται από τα έλαια σιλικόνης)».
Σε ερώτηση που δέχτηκε για τους ισχυρισμούς του για το άγνωστο, εύφλεκτο υλικό, ο κ. Λακαφώσης είπε: «Έχουν γίνει 17 πορίσματα νομίζω. Για την πυρόσφαιρα, έχω πει πως το άνω όριο υλικού είναι 3,5-4 τόνοι και κάνουμε διαδοχικούς υπολογισμούς για να βρούμε το κάτω όριο, την ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να δημιουργήσει αυτό που φαίνεται στο βίντεο. Δεν έχω μετρήσει, υπάρχουν πολλά πορίσματα – και πέραν του ΕΔΑΠΟ – που λένε αυτό, για εύφλεκτο υλικό».
Για το πολιτικό παιχνίδι που έχει στηθεί – όπως ισχυρίζεται – γύρω από όσα έχει πει, ανέφερε: «Να μιλήσουμε για πολιτικά παιχνίδια και μεθόδευση, θα σας πω πού βρισκόμαστε τώρα και ποια είναι τα επόμενα βήματα. Αυτό γίνεται σήμερα γιατί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στις 27 Φεβρουαρίου. Μια μέρα μετά η Γάνδη το είχε διαβάσει, η Πίζα το είχε διαβάσει. Γιατί δεν βγήκαν την επόμενη μέρα όλοι αυτοί να πουν “τι είναι αυτά που λέτε”;. Από τη μια είναι προφανής η πολιτική πίεση και από την άλλη η διαχείριση του χρόνου. Γιατί όταν έχεις βρει κάτι και το περιμένεις εδώ και μια εβδομάδα – δύο εβδομάδες, όταν κάποιοι γράφουν σε σχόλια “περιμένετε, θα γίνει σεισμός”, αυτοί το γνωρίζουν ήδη».
Μιλώντας πάλι για το θέμα της πυρόσφαιρας και την πρόκλησή της, ο κ. Λακαφώσης σχολίασε: «Βρείτε μου έστω κι έναν σοβαρό χημικό μηχανικό σε ελληνικό πανεπιστήμιο που να υποστηρίζει ότι τα έλαια σιλικόνης καίγονται. Δεν υπάρχει ούτε ένας. Υπάρχουν πάρα πολλοί χημικοί μηχανικοί που λένε ‘φυσικά και δεν καίγονται’ και όταν του λες γιατί δεν το λες δημόσια, απαντά ‘δεν μπορώ να μπλέξω’. Τώρα τι έχει γίνει… Επειδή υπάρχει συγκεκριμένο τάιμινγκ που βγαίνουν αυτά τα πράγματα, αυτό που είχαν υπόψιν τους όσοι ετοίμασαν αυτό το σενάριο ήταν να σκοτώσουμε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αλλά όχι νωρίς για να μην υπάρχει χρόνος αντίδρασης. Θα το αφήσουμε ένα μήνα να σέρνεται, θα ολοκληρωθούν όλες οι καταθέσεις υπόπτων, να φτάσουμε σε τελικό στάδιο και τότε να αρχίσουμε να επιτεθούμε σε έναν άνθρωπο λέει κάτι. Ο κ. Παπαδημητρίου είπε πως επικοινώνησε με τον κ. Μέρσι που του είπε πως ‘εμείς δεν έχουμε πληρωθεί. Μας χρωστάνε 15 χιλιάδες’. Από εκεί και πέρα, χωρίς να το γνωρίζει, λέει ‘διάβασα χθες το βράδυ σε ένα σάιτ ότι κάποιος άλλος από την ομάδα της Γάνδης μίλησε με έναν δημοσιογράφο και είπε κάποια πράγματα. Πρώτη φορά το ακούω από εσάς’. Ο κ. Μαραγκός δεν έχει μιλήσει σαν πανεπιστήμιο Γάνδης. Τι λέει τώρα ο κ. Παπαδημητρίου; Ότι σε 5 μήνες θα σας έχω πιστοποίηση από τον Δημόκριτο. Αρχίζει και τρέχει η πιστοποίηση, αλλά σε πέντε μήνες που θα βγει, θα είναι αργά. Γιατί πλέον θα πει η ανάκριση την επόμενη εβδομάδα, επειδή εγώ δεν μπορώ να περιμένω πέντε μήνες, θα βρω κάποιον άλλον. Αύριο – μεθαύριο θα βγει διαρροή, οπότε θα βρούμε άλλον ειδικό να μας πει ότι καίγονται τα λάδια, έκλεισε η ανάκριση, πάμε να δικάσουμε. Κάποιος το έχει ενορχηστρώσει όλο αυτό».