Θεσσαλονίκη: Στη γέφυρα Δενδροποτάμου μέχρι αύριο μηχανικός του υπουργείου Υποδομών- Τα μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας

Φωτογραφία: Intime
|
ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σύσκεψη για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη, μετά την κατάρρευση τμήματος της γέφυρας Δενδροποτάμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο ΥΜΑΘ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν μέτρα για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των γύρω δρόμων και την ανακούφιση των οδηγών που κινούνται με τα οχήματα τους στην περιοχή.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η παρουσία της Τροχαίας Θεσσαλονίκης στο σημείο, θα αλλάξει η ρύθμιση των φαναριών, ενώ τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας Κορδελιού-Ευόσμου θα συνδράμουν, κυρίως στο ζήτημα των παράνομων σταθμεύσεων οχημάτων.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Μποτιλιαρίσματα και αγανάκτηση οδηγών μετά τη κατάρρευση τμήματος της γέφυρας Δενδροποτάμου

“Οι λύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες αυτή τη στιγμή. Πρώτον, όπως επισήμανε η Τροχαία, θα υπάρχει πολύ έντονη Τροχαία αστυνόμευση στα κομβικά εκείνα σημεία όπου δέχονται μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο. Συζητήσαμε και το ενδεχόμενο ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου που έχει Δημοτική Αστυνομία να συνδράμει σε κάποια σημεία που θα υποδείξει η Τροχαία για θέματα παράνομης στάθμευσης οπότε να απελευθερωθούν λωρίδες για να μπορέσουν να δεχθούν αυτήν την κίνηση. Επίσης, όπως είπε ο κ. Κυρίζογλου γίνεται σε κάποια σημεία στον δήμο του η ρύθμιση των φαναριών στα κομβικά σημεία. Προτείνουμε εκεί να γίνει το ίδιο για να μπορέσει να γίνει καλύτερη διευθέτηση της κίνησης όπως είναι στην οδό Θωμά Χατζίκου που βγαίνει στη Δενδροποτάμου”, σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει προσπάθεια έτσι ώστε άμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση της ζημιάς από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

“Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια άμεση αποκατάσταση της ζημιάς και βλάβης που υπέστη η γέφυρα, για να μπορέσει να αποδοθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κυκλοφορία, δεδομένο ότι από εκείνο το σημείο όχι μόνο εξυπηρετούνται οι συγκεκριμένοι δήμου, αλλά είναι ένα κομβικό σημείο που εξυπηρετεί τη δυτική Θεσσαλονίκη. Οι κ.κ. Κυρίζογλου και Αλεξανδρίδης είναι σε συνεχή επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και περιμένουμε αποτελέσματα”, πρόσθεσε ο ΥΜΑΘ.

Αυτοψία στη γέφυρα από μηχανικό του υπουργείου

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μετά την γραπτή ενημέρωση που είχε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την κατάρρευση του τμήματος της γέφυρας Δενδροποτάμου, υπήρξε άμεση ανταπόκριση.

Μάλιστα, πιθανόν σήμερα ή αύριο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στη γέφυρα ειδικός μηχανικός του υπουργείου.

“Επικοινωνήσαμε με τον κ. Αλεξανδρίδη, με τον κ. Ταχιάο, τον ενημερώσαμε εγγράφως τη Δευτέρα το πρωί. Ο κ. Ταχιάος ανταποκρίθηκε και είπε ότι άμεσα ή αύριο το αργότερο, μηχανικός ειδικός από το υπουργείο που έχει εμπειρία από τις γέφυρες, θα έρθει να δει το σημείο και θα κάνει άμεση παρέμβαση το υπουργείο στο συγκεκριμένο σημείο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, “η γέφυρα του Δενδροποτάμου κατασκευάστηκε το 1985 από το κράτος. Το 2007 μεταφέρθηκε μη νομίμως, παρανόμως, στον δήμο Μενεμένης και στον δήμο Ευόσμου, μη νομίμως, διότι δεν μεταφέρθηκε το το ειδικό προσωπικό επιστημόνων, μηχανικών, που έχουν εμπειρία για γέφυρες, δεν μεταφέρθηκαν τα κονδύλια και τα μέσα, όπως συνήθως γίνεται. Από το 2017 προσπαθούμε, συνεργασία με τον δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, προτείνοντας τη συντήρηση της γέφυρας. Ο μεγαλύτερος εχθρός των γεφυρών είναι τα νερά. Δεν έχει πρόβλημα τεράστιο η γέφυρα, θέλει μια απλή συντήρηση. Κυκλοφορείται άνετα. Το πρόβλημα υπήρξε στο επίχωμα της γέφυρας, τα σημεία ανόδου και καθόδου. Και ενώ βρισκόμασταν, ύστερα από μελέτη που κάναμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα τελειώματα, η τελευταία βροχόπτωση που κράτησε 12 ώρες, επειδή πήρε νερά το επίχωμα, από τις πιέσεις που δέχθηκε, έπεσε”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης επισήμανε: “Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι οι γέφυρες είναι σε καλή κατάσταση, δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα. Αυτό το οποίο έγινε ήταν ένα συμβάν λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας. Αυτές οι μπόρες που έπεσαν δεν έχουν ξαναπέσει στην περιοχή, δεν ήταν καμιά τεράστια βλάβη για τη γέφυρα. Είναι κάτι το οποίο πολύ σύντομα μπορεί να αποκατασταθεί και να δοθεί στη κυκλοφορία για να εξυπηρετήσει του πολίτες. Το θέμα είναι αυτή τη στιγμή, ότι με τη βοήθεια τη δική μας μου έχουμε Δημοτική Αστυνομία, μπορούμε να συνδράμουμε, αλλά πολύ περισσότερο με τη διάθεση της Τροχαίας να έχει ανθρώπινο προσωπικό συνέχεια εκεί, για να μπορέσει να ρυθμίσει την κυκλοφορία . Νομίζω ότι θα απαλύνουμε το πρόβλημα που υπάρχει στους δρόμους της περιοχής και σύντομα θα ξαναγίνει γέφυρα και θα την έχουμε για να μπορούμε να κυκλοφορούμε σε όλη τη δυτικά Θεσσαλονίκη”.

Στη σύσκεψη συμμετείχε η Διευθύντρια της Τροχαίας Θεσσαλονίκης Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Πάρις Μπίλλιας καθώς και εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Σερρών και Καβάλας.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.