Θεσσαλονίκη: Σχολείο στον Εύοσμο μετατράπηκε σε gallery υψηλής αισθητικής (φωτο)

|
THESTIVAL TEAM

Σε μια ανοιχτή gallery υψηλής αισθητικής μετατράπηκε το 24ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας στους μαθητές μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει τη μάθηση με την τέχνη.

Οι πόρτες όλων των τάξεων «ντύθηκαν» με έργα διάσημων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, με τη μορφή πλαστικοποιημένων εκτυπώσεων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον έμπνευσης και αισθητικής καλλιέργειας.

Η δράση στοχεύει στην καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης των παιδιών και την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της εκφραστικότητας τους. Έργα κορυφαίων καλλιτεχνών όπως οι Καντίνσκι, Ρενουάρ, Νταλί, Βαν Γκογκ, Ματίς, Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Κλίμτ, Πικάσο, Εγγονόπουλος, Χατζημιχαήλ, Παρθένης, Φασιανός, Γαϊτης, Μαλέας, Χάρος και Σταθόπουλος, πλέον στολίζουν τις αίθουσες διδασκαλίας μετατρέποντας τους διαδρόμους του σχολείου σε ένα μουσείο τέχνης και πολιτισμού, προσφέροντας όχι μόνο καλλιτεχνική αξία, αλλά και μια αφορμή για συζητήσεις, προβληματισμούς και εμπλουτισμένη μάθηση, προσφέροντας στους μικρούς μαθητές την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στον κόσμο της τέχνης.

Στον ισόγειο χώρο «υποδέχονται» ο Πικάσο και ο Εγγονόπουλος, ενώ ο 1ος όροφος είναι αφιερωμένος σε έργα ξένων καλλιτεχνών και ο 2ος σε έργα Ελλήνων.

Παράλληλα, με τις παραδοσιακές αριθμήσεις στις πόρτες των τάξεων (Α1, Β1 κ.ο.κ.) τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες με φωτογραφία και στοιχεία του ζωγράφου, τον τίτλο του πίνακα που κοσμεί την πόρτα εκάστοτε τάξης, ενώ για ακόμα πιο διαδραστική εμπειρία κάθε πινακίδα φέρει γραμμωτό κώδικα (QR code) με δρομολόγηση στη βιογραφία του κάθε καλλιτέχνη, παρέχοντας στους μαθητές μας μια σύγχρονη και εύκολη πρόσβαση στη γνώση.

Κάθε αίθουσα αντιστοιχεί και στον ζωγράφο το έργο του οποίου κοσμεί την πόρτα κάθε τάξης, έτσι έχουμε την αίθουσα Μυταρά, Κλίμτ, Φασιανού κ.ο.κ.

Αυτή η κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των καλλιτεχνών και στη διεύρυνση των γνώσεων των μαθητών σχετικά με τη ζωγραφική και τις ιστορικές περιόδους, παρέχοντας παράλληλα εφόδια στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν στα παιδιά αυτούς τους ζωγράφους και τα έργα τους, με τρόπο βιωματικό.

Την επιλογή των έργων επιμελήθηκε ο Διευθυντής του σχολείου, Σαμαράς Κωνσταντίνος, σε συνεργασία με την εικαστικό, Ντζάνη Δήμητρα, ενώ η δράση υλοποιήθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τον Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.