Θεσσαλονίκη: Καθηγήτρια Κτηνιατρικής του ΑΠΘ “επισκευάζει” τα σπασμένα καβούκια χελώνων (φωτο)

Με ακρυλικά υλικά τα οποία είναι ανθεκτικά η καθηγήτρια του ΑΠΘ Αναστασία Κομνηνού σώζει δεκάδες χερσαίες αλλά και θαλάσσιες χελώνες
Ζωή σε χελώνες (χερσαίες και θαλάσσιες) δίνει μια καθηγήτρια της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, επισκευάζοντας τα σπασμένα καβούκια τους και φιλοξενώντας τες έως ότου αποκατασταθούν αυτά πλήρως.
Η καθηγήτρια χειρουργικής ιατρικής εξωτικών και άγριων ζώων, κ. Αναστασία Κομνηνού έχει φροντίσει δεκάδες χελώνες που βρέθηκαν κυριολεκτικά ένα βήμα πριν από το θάνατο εξαιτίας τραύματος στα καβούκια τους.
«Έχω μια χελώνα τώρα που της έχω φτιάξει το κέλυφος. Γίνεται ανάπλαση του κελύφους χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά τα οποία δίνουν τη δυνατότητα ώστε να κολλήσει σιγά σιγά και να γίνει η επούλωση του κελύφους» είπε στο thestival.gr η κ. Κομνηνού προσθέτοντας ότι τα υλικά που χρησιμοποιεί για να «χτίσει» το καβούκι είναι ακρυλικά υλικά και τα οποία είναι ανθεκτικά και τα οποία χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις που αφορούν τον άνθρωπο όπως είναι οι ορθοπεδικές.

Το σπάσιμο του καβουκιού αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο καθώς ουσιαστικά όπως ανέφερε η κ. Κομνηνού το καβούκι της χελώνας είναι ότι για τον άνθρωπο το δέρμα.
«Το κέλυφος της χελώνας είναι σαν το δέρμα μας. Απλά στο συγκεκριμένο ζώο το κέλυφος είναι οστεοποιημένο. Ακριβώς κάτω από αυτό είναι τα όργανα του» είπε επισημαίνοντας ότι αν το κάταγμα του κελύφους είναι μεγάλο είναι εκτεθειμένα τα εσωτερικά όργανα της χελώνας.
Έτσι, αν το κάταγμα είναι μεγάλο καθώς όπως ανέφερε η κ. Κομνηνού «πολλές φορές λείπουν και κομμάτια από το καβούκι» τότε ο κίνδυνος για τη ζωή της χελώνας είναι μεγάλος.
«Στην περίπτωση που λείπει κομμάτι, τότε εμείς πρέπει να φτιάξουμε το κομμάτι, να το συμπληρώσουμε. Είναι σαν ένα παζλ το οποίο το συναρμολογείς. Άρα αν εκτίθενται οι πνεύμονες, όργανα από την κοιλιακή κοινότητα (σ.σ. ναι υπάρχει κίνδυνος). Εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η κάκωση του κελύφους και πόσο πρόσφατο είναι το κάταγμα. Όλα αυτά όμως είναι διαχειρίσιμα εάν έρθει το ζώο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε εμάς. Δηλαδή με το που θα το βρει κάποιος θα πρέπει να το μεταφέρει σε εμάς» τόνισε η καθηγήτρια του ΑΠΘ.

Μάλιστα, η κ. Κομνηνού περιέγραψε ένα συγκινητικό περιστατικό κατά το οποίο η Aegean μετέφερε αεροπορικώς προς τη Θεσσαλονίκη στο χειρουργικό τραπέζι της περί τις 40 χελώνες που είχαν σπασμένα τα καβούκια τους. Μετά την αποκατάσταση των καβουκιών τους «τις κρατήσαμε για μήνες, τις περιθάλψαμε και μετά τις απελευθερώσαμε».
Ενόψει της άνοιξης και του ότι οι χελώνες ξυπνούν από την χειμερία νάρκη τους είναι και πιο επιρρεπείς στα ατυχήματα όσον αφορά το καβούκι.
«Συνήθως τα ατυχήματα γίνονται όταν ξυπνάνε από την χειμερία νάρκη και τώρα τον Μάιο θα αρχίσουμε να έχουμε τέτοια ατυχήματα που μπορεί να είναι από ένα τροχαίο γιατί οι χελώνες περπατάνε πάνω στους δρόμους. Μπορεί να είναι από πτώση, από εργασίες κηπουρικής σε έναν κήπο ακόμα κι από έναν σκύλο που τις αρπάζουν και σπάνε το καβούκι τους» ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια αποκατάσταση γίνονται όπως είπε η καθηγήτρια του ΑΠΘ και στις θαλάσσιες χελώνες όμως στις περιπτώσεις αυτές «χρησιμοποιούνται άλλα υλικά τα οποία είναι αδιάβροχα γιατί καταλαβαίνετε ότι το υλικό πρέπει να είναι ειδικό ώστε να μην μπορεί νερό από το καβούκι στα εσωτερικά όργανα της θαλάσσιας χελώνας».