Τέμπη: Το πόρισμα που δεν μπήκε στην δικογραφία

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Αρχεία ήχου από τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, της Hellenic Train και της ΕΡΓΟΣΕ σχετικά με τον συντονισμό της κυκλοφορίας στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης την 28η Φεβρουαρίου 2023, ημέρα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, φέρεται να μην έχουν συμπεριληφθεί σωστά στη δικογραφία του δυστυχήματος, όπως κατήγγειλαν την Πέμπτη η κ. Μαρία Καρυστιανού και άλλοι τέσσερις συγγενείς θυμάτων.

Οι καταγγέλλοντες υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά κατά του εφέτη ειδικού ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, και της γραμματέως του, κατηγορώντας τους για υπεξαγωγή εγγράφων, παράβαση καθήκοντος και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Η υπόθεση πηγαίνει πίσω στις 13 Μαρτίου 2023. Η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Λάρισας με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, με χαρακτηρισμό «ιδιαίτερα κατεπείγον», ζήτησε την κατάσχεση ηχητικών αρχείων και εγγράφων από τα γραφεία του ΟΣΕ, της Hellenic Train και της ΕΡΓΟΣΕ που είχαν σχέση με τη διαχείριση της κυκλοφορίας κατά μήκος του δικτύου, τη μοιραία 28η Φεβρουαρίου 2023. Επιπροσθέτως, ζήτησε την κατάσχεση «όλων των εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή που τηρούνται στις ως άνω εταιρείες και αφορούν το σύνολο των κανόνων και προδιαγραφών ασφαλείας». Μόλις ένα 24ωρο αργότερα, το αίτημα επανέλαβε ο εφέτης ειδικός ανακριτής με έγγραφό του προς την Ασφάλεια Αττικής: «Προβείτε στην κατάσχεση κάθε φορέα ήχου, εικόνας ή ψηφιακών δεδομένων – μορφής που ανευρεθεί κατά την έρευνα», ζητούσε ο κ. Μπακαΐμης.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, την 15η Ιανουαρίου 2025 συγγενείς θυμάτων προχώρησαν σε εξώδικη διαμαρτυρία προς τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Ο λόγος; Στον φάκελο της δικογραφίας για το δυστύχημα δεν είχαν συμπεριληφθεί τα κατασχεμένα ηχητικά αρχεία, με τους συγγενείς να θεωρούν υπαίτια γι’ αυτό την ΕΛ.ΑΣ. Μόλις δέκα ημέρες μετά την εξώδικη διαμαρτυρία η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών απέστειλε γραπτή απάντηση προς τη δικηγόρο των συγγενών, Ολγα Χαρπίδου.

Σ’ αυτήν έκανε γνωστό ότι τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν πράγματι μεταβεί στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train και προχώρησαν στην κατάσχεση ψηφιακών πειστηρίων, σε εκτέλεση των παραγγελιών. Διευκρίνισε ακόμα ότι η επεξεργασία των ψηφιακών αρχείων ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουνίου 2023, όταν διαβιβάστηκε στις ανακριτικές αρχές η έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Συνειδητοποιώντας ότι η έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης και τα κατασχεμένα αρχεία (κατά πληροφορίες πρόκειται για 680.000 αρχεία) δεν έχουν, δύο χρόνια μετά, συμπεριληφθεί στη δικογραφία, η κ. Μαρία Καρυστιανού και ακόμα τέσσερις συγγενείς θυμάτων μετέβησαν την Πέμπτη στη Λάρισα και κατέθεσαν μήνυση στον κ. Μπακαΐμη και τη γραμματέα του.

«Εφόσον είχε διαταχθεί η κατάσχεση όλων των αρχείων ήχου και εικόνας της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και της 1ης Μαρτίου 2023, δηλαδή των κρίσιμων ωρών πριν και μετά το τραγικό δυστύχημα και δη μέσα στο διάστημα των 15 ημερών κατά το οποίο υποχρεωτικά διατηρούνται όλες οι εγγραφές, για ποιον λόγο αυτά τα κρίσιμα και πολύτιμα για την ανάδειξη της αλήθειας στοιχεία δεν μπήκαν στη δικογραφία;» διερωτώνται στη μηνυτήρια αναφορά τους οι καταγγέλλοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στην επίσκεψη που έκαναν συγγενείς στο γραφείο του ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη στη Λάρισα προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις και να εγείρουν θέμα δικονομικής ορθότητας, υπήρξε ένταση.

Ανάμεσα σε όσα διημείφθησαν ήταν ότι η γραμματέας του ανακριτή δεν συμπεριέλαβε την έκθεση πραγματογνωμοσύνης στη δικογραφία, καθώς και ότι ο κ. Μπακαΐμης έκρινε ότι όλο αυτό το υλικό δεν ήταν χρήσιμο για την έρευνα και για τον λόγο αυτό δεν μπήκε στη δικογραφία.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.