Τέμπη: Συγκλονίζει ο σύντροφος της 23χρονης Ιφιγένειας: “Δύο χρόνια μετά αγωνίζομαι ακόμη να βγω απ’ το σκοτάδι”

|
THESTIVAL TEAM

Η Ιφιγένεια Μήτσκα ήταν ένα από 57 θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Η 23χρονη φοιτήτρια επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη, όταν το νήμα της ζωής της κόπηκε βίαια και άδοξα κατά τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων έξω από το χωριό Ευαγγελισμός στη Λάρισα.

Ο σύντροφος της άτυχης νεαρής, Φάνης Ξανθόπουλος, ήταν ανάμεσα στους επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας και ταξίδευε μαζί της. Ο ίδιος επέζησε και μίλησε σε εκδήλωση που έγινε στη μνήμη των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα, αναφέροντας πως κανείς δεν προσπάθησε να τους βοηθήσει εκείνο το βράδυ και να τους διασώσει.

«Ήμουν επιβάτης στο τρίτο βαγόνι του τρένου. Στο διπλανό κάθισμα είχα την Ιφιγένειά μου, που δεν είναι ανάμεσά μας στην αίθουσα αλλά ελπίζω να βρίσκεται ανάμεσά μας όπως και οι υπόλοιποι 56 που χάθηκαν σε αυτό το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη. Δυο χρόνια μετά, δεν ξέρω αν το δυστύχημα στα Τέμπη είναι χειρότερο από αυτά που ακολούθησαν», είπε αρχικά ο νεαρός.

«Το μπάζωμα, το πέταγμα βιολογικού υλικού. Τι είναι αυτό που με τρομάζει και με φοβίζει περισσότερο μετά από εκείνη τη νύχτα; Οι φωνές, η φωτιά, η εικόνα της Ιφιγένειας εκείνη τη νύχτα που δε μπορούσα να τη μετακινήσω, τους διασώστες που πήγα εγώ να βρω ψηλά στην οροφή του τούνελ. Τις φωνές μου πως υπάρχουν άνθρωποι μέσα στο βαγόνι, την Ιφιγένειά μου που ήταν βαριά χτυπημένη, να τη βρουν, να την αναζητήσουν άμεσα. Να μπουν στο βαγόνι», περιγράφει ο Φάνης Ξανθόπουλος.

«Έχει κόσμο, φωνές, καπνούς. Όλα πήγαν λάθος. Όλα. Δεν μπήκε κανείς στα βαγόνια, δε μας βοήθησε κανείς. Μόνοι σπάσαμε τα τζάμια. Ψάχναμε μέσα στο σκοτάδι να δούμε τι γίνεται. Μπήκαν 3-4 ώρες μετά στα συντρίμμια να βγάλουν πτώματα. Εμείς δε θέλουμε πτώματα. Θέλουμε να μπει μέσα και να σώσει εκείνη την ώρα όσους περισσότερους μπορεί», αφηγείται στον λόγο του ο Φάνης Ξανθόπουλος για τη μοιραία νύχτα στα Τέμπη.

«Δεν υπήρξε ούτε διάσωση, ούτε πυρόσβεση, ούτε βοήθεια από την αστυνομία. Υπήρχε μια παράνοια. Πρωτόγνωρο το δυστύχημα θα μου πει κάποιος. Γι’ αυτήν όμως τη μια φορά εκπαιδεύονται τα σώματα διάσωσης. Και μετά, πήρα τα συντρίμμια μου και γύρισα σπίτι μου. Με τους εφιάλτες μου, τους φόβους μου, τις αγωνίες μου, τις φωνές, το σκοτάδι. Δυο χρόνια μετά, αγωνίζομαι ακόμη να βγω από το σκοτάδι εκείνης της νύχτας. Ελπίζω και εύχομαι – δε ξέρω αν πιστεύω – πως στο έγκλημα των Τεμπών θα αποδοθεί δικαιοσύνη, θα ξεπεράσουμε τους φόβους και τους εφιάλτες μας», εξομολογείται.

«Ελπίζω και εύχομαι, η Ιφιγένεια μου να μην αισθάνθηκε αφόρητο πόνο και η ψυχή της να με συντροφεύει πάντα. Ελπίζω και εύχομαι πως όταν ανταμώσω κάποτε με την Ιφιγένεια, να έχω να της πω ότι κάτι καταφέραμε, οι ένοχοι μπήκαν στη φυλακή και πως τέτοιο έγκλημα δε θα συμβεί ξανά. Το μόνο που μπορώ να κάνω σίγουρα, είναι να τη θυμάμαι, να τους θυμόμαστε. Να μην αφήσω τη λήθη να την πάρει μακριά μου, να ζει μέσα από μένα», κατέληξε ο Φάνης Ξανθόπουλος στον λόγο του για τη νύχτα στα Τέμπη.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.