Συναυλία για τα Τέμπη: Βάλτε δύναμη στη φωνή να ακουστεί ως τον ουρανό, λέει ο Πλακιάς

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Τέλος, όπως φαίνεται, μπαίνει στην αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με αφορμή τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις οικογένειες των θυμάτων για τη συναυλία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Θυμάτων Τεμπών (του οποίου ηγείται η Μαρία Καρυστιανού) στο Καλλιμάρμαρο, είναι το αντίτιμο των 15 ευρώ. Γονείς των θυμάτων αντιδρούν στη λογική του εισιτηρίου και αναρωτιούνται για τον σκοπό της συγκέντρωσης των χρημάτων.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης και μετά την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων να γνωμοδοτήσει θετικά στο σχετικό αίτημα παραχώρησης του Καλλιμάρμαρου για τη διοργάνωση της συναυλίας στη μνήμη των θυμάτων, ο Νίκος Πλακιάς με ανάρτηση του έδειξε να αποδέχεται την απόφαση στέλντοντας παράλληλα μήνυμα στους τραγουδιστές που θα συμμετάσχουν.

«Έμαθα ότι η εκδήλωση θα γίνει, δέχομαι την απόφαση των αρμοδίων φορέων που πήραν την τελική απόφαση», δήλωσε καταρχάς ο Ν. Πλακιάς, ο οποίος στη συνέχεια, αφού ανέφερε τους τραγουδιστές που θα συμμετάσχουν, τους απηύθυνε συγκινητικό μήνυμα: «Βάλτε όσο πιο πολύ δύναμη μπορείτε στην φωνή σας να ακουστεί ως τον ουρανό . Κάπου εκεί όταν τραγουδήσεις Θανάση την ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ τρία ⭐️⭐️⭐️θα εμφανιστούν Είναι τα παιδιά μας και θα χορεύουν 😢😢😢 Καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μου», έγραψε ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη και θείος ακόμα ενός θύματος.

Δύο ώρες πριν την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Πλακιάς εξηγούσε ότι κατέβασε ανάρτησή του στο «Χ» για ασφαλιστικά μέτρα κατά των καλλιτεχνών που θα δώσουν το «παρών» στη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο.

«Την ανάρτηση για τα ασφαλιστικά την κατέβασα. Διότι πολλά σχόλια ζήτησαν την συμφιλίωση και το να σταματήσω να ρίχνω και άλλο λάδι στην φωτιά. Πολλά ήταν πολύ συγκινητικά. Οπότε κάπου εδώ τέλος με αυτό το θέμα. Ας αποφασίσουν οι αρμόδιοι πώς να γίνει και αν γίνει».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Πλακιάς ήταν από τους πρώτους που είχαν αντιδράσει στη διεξαγωγή της συναυλίας, καταθέτοντας μάλιστα αίτημα να μην παραχωρηθεί η σχετική άδεια. Στο πλευρό του κατά της συναυλίας με εισιτήριο συντάχθηκαν άλλες 25 οικογένειες.

Πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού για την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων άναψε, χθες, το πράσινο φως στο αίτημα του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, για την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου, με σκοπό την διοργάνωση, στις 11 Οκτωβριου, συναυλίας μνήμης. Το αρμόδιο γνωμοδοτικό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού συζήτησε το αίτημα κατά την σημερινή του συνεδρίαση.

Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Πλακιά, μίας από τις 26 συνολικά που έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση της συναυλίας έναντι εισιτηρίου 15 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ο εισπρακτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης αλλοιώνει το συμβολισμό της. Παρότι ζήτησε να μην παραχωρηθεί το Στάδιο εάν η συναυλία έχει αντίτιμο, το αίτημα αυτό δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να συζητηθεί καθώς δεν αποτελεί αρμοδιότητα του συγκεκριμένου Συμοβουλίου το οποίο περιορίζεται μόνο σε ότι αφορά στην ασφάλεια των μνημείων.

Να θυμίσουμε, ωστόσο, πως ο Σύλλογος είχε ήδη εξασφαλίσει την άδεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η οποία μάλιστα τού παραχώρησε δωρεάν τον χώρο εξαιτίας του κοινωνικού χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Από την πλευρά των οικογενειών που συμμετέχουν στη διοργάνωση της συναυλίας δεν παρέστη κάποιος εκπρόσωπος. Τα μέλη του Συμβουλίου, ωσόσο, πήραν την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την πρόεδρο του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού, προκειμένου να ακούσουν και τη δική της άποψη.

Μετά από αρκετή καθυστέρηση δόθηκε, τελικά, η ομόφωνη έγκριση για την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου με την προϋπόθεση ο Σύλλογος να καταθέσει, πέντε μέρες πριν την πραγματοποίση της συναυλίας τα απαραίτητα έγγραφα.

Στις 7 Οκτωβρίου θα συζητηθεί η παραχώρηση του Θεάτρου Γης

Όσον αφορά στην αντίστοιχη συναυλία που επιθυμεί να διοργανώσει ο ίδιος Σύλλογος στην Θεσσαλονίκη, και για την οποία άφησε να εννοηθεί πως έχει συναντήσει εμπόδια, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το αίτημα για την παραχώρηση του Θεάτρου Γης, η διαχείριση του οποίου ανήκει στο Κρατικό Θέατρο Βοερείου Ελλάδος, θα συζητηθεί στις 7 Οκτωβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αίτημα του Συλλόγου κατατέθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, στο αρμόδιο τμήμα παραχωρήσεων, ενώ την επόμενη ημέρα εστάλη και προσωπική επιστολή της κ. Καρυστιανού για το ίδιο θέμα. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση προς τον Σύλλογο καθώς σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι αποφάσεις σχετικά με τις παραχωρήσεις χώρων του ΚΘΒΕ είναι υποχρεωτικό να λαμβάνονται αποκλειστικά από το Δ.Σ.

Αντίθετες με το εισιτήριο των 15 ευρώ οι 26 οικογένειες

Την έντονη αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση της συναυλίας έναντι εισιτηρίου 15 ευρώ στο Καλλιμάρμαρο εξέφρασαν 26 οικογένειες και συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, υποστηρίζοντας ότι ο εισπρακτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης αλλοιώνει το συμβολισμό της.

Μεταξύ των υπογραφόντων την ανακοίνωση βρίσκονται και οι οικογένειες του Νικολάου και του Δημητρίου Πλακιά, που ζητούν σεβασμό στη μνήμη των αγαπημένων τους προσώπων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι οικογένειες τονίζουν: «Ο εισπρακτικός χαρακτήρας της συναυλίας δυστυχώς αλλοιώνει το συμβολισμό της εκδήλωσης, ο οποίος δεν πρέπει να είναι άλλος από την αλληλεγγύη για τον αγώνα μας».

Προσθέτουν ότι «όσοι ενεργούν εξ ονόματος των οικογενειών των θυμάτων και απευθύνονται στο κοινό, επιβάλλεται πρώτα να ενημερώνουν, να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη τους και να έχουν τη συναίνεσή τους όταν αναφέρονται σε αυτές».

Την ανακοίνωση υπογράφει και ο πρώην σύζυγος της Μαρίας Καρυστιανού, Αντώνης Ψαρόπουλος, και πατέρας της κόρης τους, ο οποίος νωρίτερα σήμερα, σε τοποθέτησή του σε τηλεοπτική εκπομπή στο Mega, τόνισε πως «ο αγώνας των οικογενειών δεν πρέπει να προσωποποιείται» και ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τη συγκέντρωση χρημάτων».

Η ανακοίνωση οικογενειών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

«Εμείς οι οικογένειες θυμάτων των Τεμπών είμαστε αντίθετοι με τους όρους προσέλευσης του κοινού στη Συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στις 11/10/24. Πιστεύουμε ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου στον αγώνα μας για δικαίωση δεν έχει εισιτήριο. Δεν χρειαζόμαστε την οικονομική στήριξη κανενός. Μας αρκεί η ηθική συμπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας. Ο αγώνας μας είτε μεμονωμένα είτε από κοινού είναι τους τελευταίους 19 μήνες δίχως τυμπανοκρουσίες, διαρκής και ουσιαστικός από την πρώτη στιγμή που συντελέστηκε το έγκλημα.

Είμαστε σαφώς αντίθετοι σε οποιοδήποτε εκδήλωση με εισιτήριο που αφορά τους ανθρώπους μας. Ο εισπρακτικός χαρακτήρας της συναυλίας δυστυχώς αλλοιώνει το συμβολισμό της εκδήλωσης ο οποίος δεν πρέπει να είναι άλλος από την αλληλεγγύη για τον αγώνα μας. Όσοι ενεργούν εξ ονόματος των οικογενειών των θυμάτων και απευθύνονται στο κοινό, επιβάλλεται πρώτα να ενημερώνουν, να λαμβάνουν υπόψη την γνώμη τους και να έχουν τη συναίνεσή τους όταν αναφέρονται σε αυτές.

Οι οικογένειες

Νικολάου Πλακιά
Δημητρίου Πλακιά
Βασιλείου Κατσάρα – Νικολάου Ζήση
Δημητρίου Μπέζα
Ελευθεριάδη Θεοδώρου
Ελισάβετ Εγούτ
Χρήστου Βλάχου- Βαίου Βλάχου – Σαμάνθας Βλάχου
Νικολάου Χατζηβασιλείου
Αγγέλου Μασσαλή
Δημήτρης Μπουρνάζης – Αθανασία Μπουρνάζη
Δημητρίου Κουτσόπουλου
Λαζάρου Πορφυρίδη
Διονυσίου Γεωργιάδη
Αναστασίου Ταχμαζίδη
Κωνσταντίνου Τσίντζα – Σεϊτανίδου Θεοδώρας
Σωτηρίου Μήτσκα
Γεωργίου Καρακώστα
Diana’s Bozo
Μαρίας Κυριακίδου
Βασιλικής Χατζηχαραλάμπους – Γκέκα
Ρούλας Τζοβάρα
Ευαγγέλου Τσιώμα
Νικολάου Ναλμπάντη
Αντώνιος Ψαρόπουλος
Ηλίας Παπαγγελής
Άλμα Λάτα».

Η Καρυστιανού κατηγόρησε τον Πλακιά πως προσπάθησε να εμποδίσει ομιλία της στην Ευρωβουλή – «Λέει ψέματα»

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Πέμπτης, η κυρία Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρος του Συλλόγου, εμφανίστηκε στην εκπομπή «Το Πρωινό» και προσπάθησε να διευκρινίσει τη θέση της για την αποστολή εξωδίκου στις οικογένειες Πλακιά, καθώς και για τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης της συναυλίας.

Αναφερόμενη στο εξώδικο προς τις οικογένειες Πλακιά, η κυρία Καρυστιανού ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για αυτήν την ενέργεια, τονίζοντας ότι στόχος της είναι να αποτρέψει περαιτέρω προστριβές.

Παράλληλα, υποστήριξε πως ο Νίκος Πλακιάς είχε επικοινωνήσει με το γραφείο του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, επιδιώκοντας να μπλοκάρει την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο και να υπονομεύσει την εκπροσώπησή της.

«Ο Σύλλογος ακόμη και τώρα θέλει να είναι ενωμένος και κρατάει μία στάση άμυνας ή υποχώρησης. Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Πλακιάς επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Αρβανίτη, προσπαθώντας να μπλοκάρει την παρουσία μου στο Ευρωκοινοβούλιο, λέγοντας πως λειτουργώ για τον εαυτό μου και άλλες 2-3 οικογένειες, ότι δεν εκπροσωπώ κανέναν και ρώτησε γιατί με βοηθάει. Τότε, αναγνώρισα, παρόλο που δεν ήθελα να το πιστέψω, ότι το θέμα είναι προσωπικό και δεν θα σταματήσει ποτέ. Αφού λοιπόν είναι προσωπικό και αφορά τον δικό μου αγώνα, δεν μπορώ να αφήσω εμπόδια στον δρόμο μου, ακόμη κι αν προέρχονται από συγγενείς θυμάτων, που για κάποιον λόγο θέλουν να βρίσκονται απέναντί μου. Αυτή είναι η δική μου κόκκινη γραμμή. Για αυτό προχώρησα σε αυτό το εξώδικο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.