Σαντορίνη: Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα – Το απόκοσμο βουητό που ανησυχεί τους κατοίκους

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στις Κυκλάδες με ακόμη έναν σεισμό 4 Ρίχτερ να σημειώνεται τα ξημερώματα του Σαββάτου ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη.

Μια ήρεμη – σχετικά – νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, καθώς οι σεισμοί που σημειώθηκαν το βράδυ δεν ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ.

Ο ισχυρότερος σεισμός, που σημειώθηκε τη νύχτα ανοιχτά της Σαντορίνης, ήταν μεγέθους 4 Ρίχτερ και σημειώθηκε στο ίδιο σημείο στη θαλάσσια περιοχή προς την Αμοργό. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 5:47.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, στις 05:37 το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Οι κάτοικοι εμφανίζονται ανακουφισμένοι, καθώς βλέπουν το φαινόμενο να υποχωρεί, ωστόσο οι επιστήμονες ζητούν να μην υπάρξει εφησυχασμός καθώς το σενάριο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ παραμένει ακόμα.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί ένα tweet του Ευρωμεσωγειακού Σεισμικού Κέντρου στο οποίο αναφέρει: «Επιβεβαιώθηκε. Υπάρχει μια λιγότερο ή περισσότερο συνεχής δόνηση στην περιοχή της Σαντορίνης. Φαίνεται ότι δεν μπορεί να φανεί κάτι (αλλά είναι νύχτα) μόνο ότι ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει».

Και παραθέτει tweet του Γεωφυσικού και Σεισμολόγου: «Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές» αναφέρει ο Γεωφυσικός και Σεισμολόγος.

Λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος επανήλθε με νέο tweet λέγοντας πως οι δονήσεις κόπασαν και επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα.

Αν και δεν παρατηρούνται προς το παρόν ορατές αλλαγές, ορισμένοι κάτοικοι αναφέρουν ασυνήθιστους θορύβους από το υπέδαφος. Οι ειδικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε να είναι η κίνηση μάγματος στο υπέδαφος, αλλά το φαινόμενο εξακολουθεί να μελετάται.

Παπαστάθης: Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι

Ωστόσο, ο δρ. Βασίλης Παπαστάθης διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ξεκαθάρισε τι συμβαίνει. Μιλώντας στο Action24 είπε ότι την ώρα που συνέβαινε το φαινόμενο είχαν συνάντηση οι εμπλεκόμενοι σεισμολόγοι μεταξύ τους και το βίωσαν σε πραγματικό χρόνο, βλέποντας σε οθόνες τις κυματομορφές.

«Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι. Το αναλύσαμε εκείνητην ώρα και είδαμε ότι επρόκειτο για πολλούς μικρούς σεισμούς. Αλλά δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι υπήρχε ένα είδος θορύβου ηφαιστειακής δραστηριότητας, volcanic tremor λέγεται αυτό. Είναι κάποιο σεισμικό σήμα πολύ χαμηλής συχνότητας το οποίο εμφανίζεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν ήταν τέτοιο. Ήταν πολύ πυκνή σειρά σεισμών» εξήγησε ο κ. Παπαστάθης. Στη συνέχεια είπε ότι θέλουμε να δούμε να αποκλιμακώνεται ο σεισμικός κίνδυνος. Το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά θέλουμε να παγιώνεται» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.