Πολύγυρος: Σε έξυπνες πρακτικές διαχείρισης τροφίμων εκπαιδεύτηκαν συμμετέχοντες στο έργο foodwisebs

|
THESTIVAL TEAM

Η δωρεά περισσευούμενων γευμάτων σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ευφάνταστες συνταγές που χρησιμοποιούν περισσεύματα τροφών, η σωστή αποθήκευση τροφής, έξυπνες αγορές και μείωση απορριμμάτων συσκευασίας, η κομποστοποίηση των υπολειμμάτων τροφής είναι μερικές από τις καλές πρακτικές, πάνω στις οποίες εκπαιδεύτηκε η εκπρόσωπος του Δήμου Πολυγύρου, Τάνια Γιαννιού, αναπληρώτρια προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία συμμετείχε στην τριήμερη εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του έργου foodwisebs.

Μαζί με τους άλλους εταίρους του έργου- δήμους από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Γεωργία, ο δήμος Πολυγύρου κέρδισε βασικές γνώσεις για τη σπατάλη τροφής #foodwaste και τις επιπτώσεις της για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Let’s Revive the Map! Bringing the Map to Life». Χωρισμένοι σε ομάδες, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν μια καθοδηγούμενη εξερεύνηση της συνοικίας Kadıköy της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι ομάδες εντόπισαν και τεκμηρίωσαν σενάρια πραγματικής σπατάλης φαγητού σε διάφορα περιβάλλοντα, από εστιατόρια και ψαραγορές μέχρι σούπερ μάρκετ και καταστήματα φαστ φουντ. Οι επακόλουθες αναλύσεις δεδομένων και παρουσιάσεις από τις ομάδες παρείχαν πολύτιμες γνώσεις, σχετικά με τα τοπικά ζητήματα που αφορούν τα απορρίμματα τροφίμων και τις πιθανές λύσεις διαχείρισης.

Επιπλέον οι συμμετέχοντες δημιούργησαν προσομοιωμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης, που απευθύνονταν σε διάφορες ομάδες-στόχους (επαγγελματίες εστίασης, οικογένειες, νέοι, σχολεία, ηλικιωμένοι).

Κάθε οργανισμός-εταίρος θα εφαρμόσει παρόμοιες εκπαιδεύσεις στη χώρα του, για τους τοπικούς δήμους και διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων.

Τον Μάιο αναμένεται να διοργανωθεί αντίστοιχη δράση στον δήμο Πολυγύρου, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των πέντε ελληνικών δήμων που μετέχουν στο πρόγραμμα (Πολυγύρου, Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Σιθωνίας και Καβάλας).

Το έργο @foodwisebs συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα υλοποιείται από την περιβαλλοντική οργάνωση @incommongr.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.