Παπανικολάου για Σαντορίνη: “Μπορεί να δούμε σεισμό έως 6 Ρίχτερ”
![](https://www.thestival.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-12.jpg)
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κύριος σεισμός στη Σαντορίνη δεν έχει σημειωθεί ακόμη, καθώς μετά τη μείωση της σεισμικής δραστηριότητας το προηγούμενο 24ωρο, ακολούθησαν ισχυρές σεισμικές δονήσεις, φτάνοντας μέχρι και τα 5,3 Ρίχτερ.
Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στο Mega, η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη στο πλαίσιο της σεισμικής ακολουθίας και δεν θα πρέπει να δημιουργεί ανησυχία.
Αφού εξήγησε ότι ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ μπορεί να προκληθεί από το ρήγμα της Ανύδρου, καθησύχασε τους τηλεθεατές τονίζοντας ότι ένας σεισμός τέτοιου ύψους, δεν θα δημιουργούσε ιδιαίτερο πρόβλημα ούτε στη Σαντορίνη αλλά ούτε και στην Αμοργό.
Εξήγησε ότι ακόμη και στα 6 Ρίχτερ θα υπήρχαν μικρές ζημιές σε συγκεκριμένα σημεία της Σαντορίνης, ενώ η Αμοργός θα ήταν σχεδόν ανεπηρέαστη.
Όπως μάλιστα τόνισε δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο να υπάρχει σεισμός μεγαλύτερος των 6 Ρίχτερ.
Συμφωνεί ο Μανώλης Σκορδίλης
Νωρίτερα, μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης είχε και αυτός τονίσει ότι παραμένει υπαρκτό, αν και λιγότερο πιθανό, το σενάριο να σημειωθεί σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στις Κυκλάδες.
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα των επιστημόνων για την έκβαση του φαινομένου: «Δεν βλέπω κάποια διαφορά. Τα 5,3 Ρίχτερ είναι πολύ κοντά στα 5,2, στα 5,1… είναι μεσα στα όρια σφάλματος εκτίμησης μεγέθους. Τα μεγέθη είναι παρεμφερή και η πυκνότητα των σεισμών και των μεγεθών τους παραπέμπουν σε σμηνοσειρά».
Ωστόσο, το δυσμενέστερο σενάριο που εξακολουθεί και προβληματίζει τους επιστήμονες είναι αυτό ενός ισχυρότερου σεισμού, ο οποίος μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αλλά όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, εξακολουθεί να είναι πιθανότερο το ενδεχόμενο σμηνοσειράς: «Το δεύτερο σενάριο το οποίο είναι δυσμενέστερο αλλά και λιγότερο πιθανό είναι να έχουμε την εκδήλωση κάποιου μεγαλύτερου σεισμού στα 6.2, 6.3 6.4 Ρίχτερ που αντιστοιχεί στην διάσταση του σεισμικού ρήγματος που φαίνεται να έχει διεγερθεί στην περιοχή
«Αυτά είναι τα δύο ρεαλιστικά σενάρια, πιθανότερο το σενάριο της σμηνοσειράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Σκορδίλης.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής διαμηνύει πως ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ δεν θα μπορούσε να είναι ο κύριος. «Όταν έχουμε τόσο κοντινά μεγέθη δεν θα μπορούσε κάποιος από αυτούς να χαρακτηριστεί κύριος σεισμός», κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.