Εστίαση: Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας – “Θα κλείσουν πολλά μαγαζιά – Θα δούμε νέα ωράρια”
Τα πάνω- κάτω αναμένεται να φέρει η υποχρεωτική εφαρμογή, από 1η Μαρτίου, του μέτρου της κάρτας εργασίας στην εστίαση και τον τουρισμό.
Με την εφαρμογή του μέτρου οι εργαζόμενοι θα κληθούν να κάνουν clock in και clock out στο ειδικό πρόγραμμα που θα εγκαταστήσουν στους υπολογιστές τους οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού όπου θα φαίνονται ακόμα και οι ώρες που οι εργαζόμενοι κάνουν το διάλειμμα τους.
Ο χώρος της εστίασης και του τουρισμού βρίθει αδήλωτης και μαύρης εργασίας ενώ μείζον θέμα είναι και τα ωράρια των εργαζόμενων.
Η ψηφιακή κάρτα που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας στοχεύει στην καταγραφή των ωρών εργασίας και των υπερωριών προκειμένου να τις πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι ενώ όπως εξετάζεται δεν θα επιβαρύνονται οι εργοδότες για αυτές με ασφαλιστικές εισφορές.
«Έως τώρα πολλοί εκ των εργοδοτών και των εργαζομένων συμφωνούσαν να δηλώνονται ότι δουλεύουν οκτώ ή τέσσερις ώρες για τις ασφαλιστικές εισφορές και να παίρνουν τη διαφορά «μαύρα» στο χέρι. Δηλαδή ένας μάγειρας εμφανίζεται να αμείβεται με 800 ευρώ και το υπόλοιπα 1000 ευρώ τα παίρνει στο χέρι χωρίς να δηλώνεται. Αυτό κάπου πρέπει να σταματήσει γιατί υπάρχουμε κι εμείς που τηρούμε όλα όσα λέει ο νόμος και δεν βρίσκουμε μάγειρες ή άλλους εργαζόμενους γιατί μας λένε ότι βρίσκουν με μαύρα που τους συμφέρει και τους ίδιους για να μην φορολογούνται» ανέφερε στο thestival.gr ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προσθέτοντας ότι οι παρανομίες που σημειώνονται στο χώρο της εστίασης «γίνονται δυστυχώς χέρι- χέρι μεταξύ κακών εργοδοτών και εργαζόμενων».
Ο ίδιος εκτιμά ότι η εφαρμογή της κάρτας θα οδηγήσει «πολλούς ιδιοκτήτες σε κλείσιμο των καταστημάτων τους» αφού θα αναγκαστούν να πληρώσουν ολόκληρους μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές ενώ θα αλλάξει ριζικά και τον χάρτη της διασκέδασης αφού πλέον θα τηρηθεί ένα ωράριο έναρξης και κλεισίματος της κουζίνας με ότι αυτό συνεπάγεται στις συνήθειες των Ελλήνων ή και των ξένων τουριστών το καλοκαίρι που βγαίνουν για φαγητό αργά το βράδυ.
«Θα δούμε νέα ωράρια του τύπου να ανοίγει η κουζίνα στη 1 το μεσημέρι και να κλείνει αυστηρά στις 11. Μπορεί να δούμε και σπαστό ωράριο λειτουργίας σε εστιατόρια και ταβέρνες. Δηλαδή να ανοίγει η κουζίνα στη 1 το μεσημέρι και να κλείνει στις 4 και να ανοίγει ξανά στις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Έτσι, αν μια παρέα πάει στις 9.30 το βράδυ για φαγητό δεν θα εξυπηρετηθεί δεδομένου ότι σε μισή ώρα θα κλείνει η κουζίνα» είπε χαρακτηριστικά.
Συνδικαλιστές του χώρου της εστίασης επεσήμαναν στο thestival.gr ότι παρά την έλευση του μέτρου της ψηφιακής κάρτας «θα συνεχίσουν τα προβλήματα και οι παρανομίες» από την πλευρά των εργοδοτών «ειδικά στις τουριστικές περιοχές».
«Στην Χαλκιδική για παράδειγμα ποιος θα ελέγξει τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια; Πέρσι είχαμε ξενοδοχείο που έλεγε ότι το εστιατόριο του ήταν κλειστό τις Κυριακές ενώ τελικά ήταν ανοικτό και λειτουργούσε» ανέφερε ένας συνδικαλιστής της εστίασης.
Την άποψη ότι η εφαρμογή της κάρτας δεν θα επιφέρει αλλαγές εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.
«Το μέτρο της κάρτας έχει εφαρμοστεί και σε άλλους κλάδους κι όμως συνεχίζεται η μαύρη και αδήλωτη εργασία γιατί υπάρχουν τα παράθυρα και οι τρόποι ώστε ο εργοδότης να καταφέρνει να παρανομεί και πάλι. Η κάρτα εργασίας όπως έχουμε πει είναι ένα όπλο το οποίο θα έπρεπε κάποιος να το χρησιμοποιεί. Εφόσον δεν υπάρχει έμψυχο δυναμικό στην Επιθεώρηση Εργασίας να χρησιμοποιεί την κάρτα ως όπλο και να πιάνει παραβάτες συνεχίζουν και παρανομούν» είπε στο thestival.gr ο κ. Κυπριανίδης.