Δάγκωμα αράχνης: Ποιο είδος είναι επικίνδυνο, πού βρίσκεται στην Ελλάδα και πώς αντιμετωπίζεται

Η είδηση του θανάτου ενός 48χρονου από τσίμπημα αράχνης την ώρα που βρισκόταν σε διακοπές και ο οποίος στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο του Πύργου Ηλείας ήρθε να σοκάρει την κοινωνία, παρότι ακόμα ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι υπήρξε τσίμπημα αράχνης.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε καν αν ήταν αράχνη. Κανένας δεν φαίνεται να είδε αράχνη και καμία επίσημη ιατρική ανακοίνωση δεν υπάρχει ακόμα για αράχνη. Μπορεί για παράδειγμα να ήταν μια βακτηριακή λοίμωξη που οδήγησε σε νεκρωτική απονευρωσίτιδα, ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να περιμένουμε να γίνει νεκροψία και τοξικολογικές αναλύσεις για να ξέρουμε στα σίγουρα. Μόνο ενδείξεις υπάρχουν για αράχνη και καμία απόδειξη προς το παρόν» είπε στο thestival.gr ο βιολόγος- ερπετολόγος και υποψήφιος διδάκτορας στο ΑΠΘ, Ηλίας Στραχίνης.
Η είδηση πάντως έκανε τάχιστα το γύρο της Ελλάδος με τους πολίτες να αναρωτιούνται εάν οι λεγόμενες κοινές αράχνες που βρίσκονται στα σπίτια μας μπορούν να δαγκώσουν τους ενοίκους μιας κατοικίας και να δημιουργηθούν επιπλοκές.
Όπως επισημαίνει ο κ. Στραχίνης στην χώρα μας έχουμε πάνω από 850 είδη αράχνης και όλες τους έχουν δηλητήριο, όμως στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι ακίνδυνες. Εκτός από μία η οποία μπορεί να απειλήσει την ανθρώπινη ζωή.
«Είναι η μεσογειακή μαύρη χήρα η οποία μπορεί να βρεθεί σε παλιές και σκοτεινές αποθήκες. Παρόλα αυτά δεν έχουμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο στην Ελλάδα μέχρι σήμερα παρότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά δαγκώματος. Και γενικά στην Ευρώπη οι θάνατοι από μεσογειακή μαύρη χήρα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα» τόνισε.

«Η Μεσογειακή Μαύρη Χήρα, που είναι διαφορετικό είδος από την αμερικανική και την αυστραλέζικη, με πιο ήπιο δηλητήριο από αυτές, απαντά σχεδόν παντού στην Ελλάδα τόσο ηπειρωτικά όσο και νησιωτικά. Τοπικά μπορεί να υπάρξουν αυξημένοι πληθυσμοί όπως σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου από ότι έχει δειχθεί», υπογράμμισε επίσης ο κ. Στραχίνης.
Όπως διευκρίνισε, η Μεσογειακή Μαύρη Χήρα δεν είναι το πιο συχνό είδος μέσα σε σπίτι αφού προτιμά τα σκοτεινά και υγρά περιβάλλοντα ενώ τα σπίτια είναι φωτεινά και καθαρίζονται.
«Η μεσογειακή μαύρη χήρα θέλει σκοτεινά και υγρά σημεία, βρίσκεται κάτω από πέτρες, μέσα σε παλιές αποθήκες που δεν καθαρίζονται. Δεν είναι επιθετική, με την έννοια ότι δεν θα έρθει κατά πάνω μας να μας δαγκώσει, ούτε θα δαγκώσει αν απλά βρεθεί επάνω μας και θα πρέπει να ενοχληθεί έντονα, να την «ζουλήξουμε» για να μας δαγκώσει ως άμυνα» είπε.
Όσον αφορά τον χρόνο αντιμετώπισης του δηλητηριώδους δαγκώματός της ο κ. Στραχίνης ανέφερε ότι το άτομο που θα το δαγκώσει μεσογειακή μαύρη χήρα έχει αρκετό χρόνο προκειμένου να μεταβεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο ενώ πρόσθεσε ότι «στα νοσοκομεία μας υπάρχει αντιαραχνικός ορός για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών».