Belh@ara: Δείτε πώς κατασκευάζεται η πρώτη ελληνική φρεγάτα – Εντυπωσιακές φωτογραφίες
Σημαντική πρόοδος στη ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI «Belharra» κλάσεως «Κίμων» επετεύχθη επτά εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του πρώτου μπλοκ της φρεγάτας στη δεξαμενή, στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας. Όπως ανακοινώθηκε, πέντε προεξοπλισμένοι τομείς, της πρώτης ελληνικής φρεγάτας κλάσης «Κίμων», τοποθετήθηκαν στο διάμηκες, με τους δύο πρώτους τομείς να έχουν ήδη συγκολληθεί μεταξύ τους.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι οι πετρελαιοκινητήρες, οι μειωτήρες και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, έχουν ήδη παραδοθεί στο Λοριάν και η τοποθέτηση τους στο πλοίο θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους. «Το πρόγραμμα συνεχίζει να προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί, με πολλά ορόσημα να έχουν επιτευχθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Είμαστε περήφανοι για την αποτελεσματική δουλειά που επιτελέστηκε από τις ομάδες στη Λοριάν, η οποία θα μας επιτρέψει να παραδώσουμε το πλοίο το 2025» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Gilles Langlois, διευθυντής του προγράμματος των φρεγατών FDI, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η φρεγάτα «Belharra»
Η FDI «Belharra» είναι φρεγάτα μάχης πολλαπλών ρόλων. Διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες κατά πλοίων, έναντι εναέριων απειλών, ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων όπως και προβολής ειδικών δυνάμεων. Η προστασία της έναντι εναέριων και απειλών επιφανείας εξασφαλίζεται από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire, του πρώτου πολυψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με τεσσάρων σταθερών διατάξεων κεραία.
Η FDI είναι εξοπλισμένη με ενσωματωμένο ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες, επιτρέποντας μόνιμη επιτήρηση 360 μοιρών. Έχει εκτόπισμα 4.500 τόνων, μήκος 122 μέτρα, πλάτος 18 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους. Μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερο 10 τόνων και μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV).
Τα κύρια όπλα της είναι 32 πύραυλοι Aster της MBDA, 8 Exocet MM40 B3C πύραυλοι επιφανείας της MBDA, πύραυλοι RAM, τορπίλες MU 90 της Naval Group, πυροβόλο 76μμ, τέσσερις τορπιλοσωλήνες καθώς και αντίμετρα τορπιλών CANTO της Naval Group.