Λαμία: Πέντε χρόνια με αναστολή στον ιδιοκτήτη της εταιρείας με τα σχολικά γεύματα από τα οποία δηλητηριάστηκαν μαθητές

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών και εννέα μηνών με αναστολή αποφάσισε το Πλημμελειοδικείο Λαμίας για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «Γιαννίτσης», η οποία ευθύνονταν για τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν σε ομαδική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολεία της Λαμίας. Παράλληλα, υπάρχει και δικαίωμα έφεσης στην ποινή, το οποίο και θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.
Η εταιρία βαρύνονταν με κατηγορίες για «λειτουργία ακάθαρτης επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος, παραγωγή, διακίνηση και διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία και σωματική βλάβη εξ αμελείας κατά συρροή από υπόχρεο σε ιδιαίτερη επιμέλεια».
Σύμφωνα με το lamianow.gr η μαραθώνια δίκη που διήρκησε 13 ώρες, κατέθεσαν γονείς παιδιών που ασθένησαν και διευθυντές των σχολείων όπου καταγράφηκαν κρούσματα. Κάποια από τα γεύματα καταναλώθηκαν εντός των σχολικών μονάδων ενώ σε άλλες περιπτώσεις καταναλώθηκαν με την επιστροφή των μαθητών στο σπίτι. Σε άλλες περιπτώσεις το φαγητό κατέληξε σε συγγενικά πρόσωπα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της γιαγιάς μαθητή, που σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων «είχε τόσο έντονες παρενέργειες που παραλίγο να χαθεί…».
Στο σύνολο τους οι μαθητές λίγη ώρα μετά την κατανάλωση του φαγητού, άρχισαν να νιώθουν συμπτώματα που θύμιζαν γαστρεντερίτιδα και δηλητηρίαση, με πυρετό, αδυναμία, εμετούς και διάρροιες που σε κάποια περιστατικά έφτασαν κοντά στα λιποθυμικά επεισόδια.
Πολλοί γονείς στις καταθέσεις τους περιέγραφαν ως «πρωτόγνωρη» την κατάσταση που αντιμετώπισαν με τα παιδιά τους γεγονός που δημιούργησε έντονη ανησυχία και συνεχή επικοινωνία με τους παιδιάτρους τους για οδηγίες αντιμετώπισης της.
Στην πλειοψηφία τους οι γονείς κατέθεσαν πώς ήταν η πρώτη φορά που η κατανάλωση σχολικού γεύματος οδήγησε σε ασθένεια ωστόσο ανέφεραν πώς «υπήρξαν γεύματα που δεν καταναλώθηκαν ποτέ εξαιτίας της άσχημης μυρωδιάς τους, της κακής εμφάνισης και της αλλοιωμένης συσκευασίας τους» με τους ίδιους να ενημερώνουν τους συλλόγους γονέων.
Από την πλευρά τους οι Διευθυντές των σχολείων κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την διαδικασία παραλαβής των γευμάτων από την εταιρεία, τις συνθήκες φύλαξης του φαγητού στο σχολείο και την διανομή του στους μαθητές αλλά και να περιγράψουν το τι συνέβη την ημέρα που οδήγησε στην δηλητηρίαση.
«Ευτυχώς που στο σχολείο μας οι μαθητές κατανάλωσαν τα γεύματα στο σπίτι, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνονταν αν πολλά παιδιά ασθενούσαν ταυτόχρονα και πόσο έγκαιρα θα προλαβαίναμε να τα διαχειριστούμε…» είπε Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου.
Υπενθυμίζεται ότι από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Ε.Ο.Δ.Υ είχε εντοπιστεί το βακτήριο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) και στα 10 δείγματα φαγητού που είχαν σταλεί από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της εταιρείας παρουσίασαν έγγραφα ελέγχων που είχαν γίνει από τις αρμόδιες αρχές πριν αλλά και μετά από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τις εγκαταστάσεις της γραμμής παραγωγής, σύμφωνα με τα οποία δεν διαπιστώθηκε τίποτα μεμπτό.
Ωστόσο σημειώνεται ότι ο έλεγχος του ΕΦΕΤ δεν πρόλαβε να γίνει αμέσως μετά την ομαδική δηλητηρίαση αφού το Σάββατο η γραμμή παραγωγής ήταν κλειστή ενώ την Κυριακή προέκυψε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.