Δίκη Φιλιππίδη: “Ο Πέτρος έπαθε εγκεφαλικό στη φυλακή, αυτά τα χρόνια καταστράφηκε η οικογένεια μας” είπε η σύζυγός του

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Για «εργαλοιοποίηση του #metoo» αλλά και για «συμβολοποίηση του Πέτρου Φιλιππίδη», έκανε λόγο, φανερά φορτισμένη, η Ελπίδα Νίνου, συνεχίζοντας σήμερα την κατάθεσή της στη δίκη του συζύγου της Πέτρου Φιλιππίδη για τις δυο απόπειρες βιασμού σε βάρος γυναικών συναδέλφων του.

«Δεν μπορώ να ξεπεράσω ούτε εγώ ούτε ο γιος μου αυτά τα πέντε χρόνια και τον έναν χρόνο που ο Πέτρος έμεινε στη φυλακή. Ξέρετε τι σημαίνει φυλακή; Ξέρετε ότι πήγαν να μου τον φέρουν νεκρο; Ξέρετε ότι ο Πέτρος έπαθε εγκεφαλικό στη φυλακή;», είπε η μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της για να σημειώσει πως όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια της καταστράφηκε.

Η ίδια, δε, επέμενε στην άποψη που είχε εκφράσει και πρωτόδικα ότι σε βάρος του συζύγου της υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο, προκειμένου αυτός να βγει από το χώρο του θεάτρου.

Στη συνέχεια της κατάθεσής της η κυρία Νίνου ρωτήθηκε τόσο από την πρόεδρο όσο και από τον εισαγγελέα της έδρας για τον χώρο όπου ο Πέτρος Φιλιππίδης αποπειράθηκε -κατά την κατηγορία -να βιάσει τη δεύτερη καταγγέλλουσα. Πρόκειται για μια αλάνα δίπλα στο σπίτι που έμενε η οικογένεια το επίδικό διάστημα στο Ψυχικό. Εκεί, σύμφωνα με την κατηγορία, ο κατηγορούμενος ηθοποιός αφού πάρκαρε το όχημα του και κλείδωσε τις πόρτες του οχήματος του, επιτέθηκε στη συνάδελφο του επιχειρώντας να τη βιάσει.

Πρόεδρος: Στο σπίτι σας στο Ψυχικό υπήρχε μια αλάνα δίπλα;

Νίνου: Δεν το έχουμε πια το σπίτι στο Ψυχικό, δεν μας ανήκει.

Πρόεδρος: Παρκάρατε εκεί;

Νίνου: Δεν παρκαράμε σε αυτή την αλάνα, είχε αλυσίδα και δεν μπορούσαμε.

Πρόεδρος: Δεν έβγαινε αυτή η αλυσίδα;

Νίνου: Δεν μπορούσαμε να παρκάρουμε εκεί.

Πρόεδρος: Είχε εξουσία ο σύζυγος σας να προωθήσει ή να “θάψει κάποιον” όπως μας κατέθεσαν εδώ, συγκεκριμένα πρόσωπα;

Νίνου: Η εξουσία που παρουσιάζεται εδώ για τον Πέτρο δεν είναι πραγματική. Δεν είχε τέτοια δύναμη να ελέγχει το θέατρο και την τηλεόραση. Οι άνθρωποι εκεί δεν επηρεάζονται εύκολα. Αντίθετα, ο Πέτρος έχει βοηθήσει πολύ κόσμο.

Πρόεδρος: Στις δικές του παραστάσεις πως λειτουργούσε;

Νίνου: Εκεί επιλέγεις κάποιον και του κάνεις μια πρόταση, αυτός ή το δέχεται ή δεν το δέχεται.

Πρόεδρος: Όταν ο σύζυγος σας είχε παράσταση τί πρόγραμμα ακολουθούσε;

Νίνου: Συνήθως πήγαινε στο θέατρο δυο ώρες πριν.

Πρόεδρος: Οι υπάλληλοι τι ώρα πήγαιναν;

Νίνου: Δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να ξέρω.

Πρόεδρος: Όταν ξέσπασε το θέμα με τις καταγγελίες, υπήρξε ένα εξώδικο από εσάς…

Νίνου: Ναι, μας πήρε ο κ. Λιάγκας και είπε στον Πέτρο ότι ακούγονται κάποιες καταγγελίες για εκείνον και πως κάποιες γυναίκες ετοιμάζονται να κάνουν καταγγελίες σε βάρος του. Είπε στον Πέτρο: “πρέπει να κάνεις κάτι”. Μέχρι εκείνη την ώρα εμείς δεν είχαμε καμία εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη, δεν ξέραμε πως να λειτουργήσουμε. Το συζητήσαμε με τον τότε δικηγόρο μας και είπαμε να στείλουμε το εξώδικο. Μας το χρεώνουν όλοι, σχολιάστηκε πολύ.

Πρόεδρος: Ποιος είναι ο λόγος για εσάς που έγιναν όλα αυτά;

Νίνου: Ποιος είναι ο λόγος που η πρώτη γυναίκα κατήγγειλε τον Πέτρο για βιασμό; Και ο Πέτρος μπήκε φυλακή ένα χρόνο και μετά αθωώθηκε για αυτή τη κατηγορία;

Πρόεδρος: Αυτή η καταγγελία δεν μας αφορα εδώ. Αθώωθημε για αυτή.
Νίνου: Είναι όμως πραγματικότητα ότι ο Πέτρος μπήκε φυλακή και αθωώθηκε μετά και ούτε εγώ ούτε ο γιος μου μπορούμε να το προσπεράσουμε αυτό. Και ούτε ο άντρας μου μπορεί. Ξέρετε τι σημαίνει φυλάκη; Ξέρετε ότι πήγαν να μου τον φέρουν νεκρό; Ξέρετε ότι έπαθε εγκεφαλικό; Ξέρετε ότι προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί του και δεν μπορούσα; Ξέρετε τι τράβηξα εγώ και το παιδί μου;

Πρόεδρος: Ποιο κίνητρο είχαν δηλαδή οι καταγγέλλουσες για εσάς;

Νίνου: Θέλω κάποιος να μου το πει και εμένα το κίνητρο. Ποιο κίνητρο είχαν; Δε θέλω να προσπεράσω τα πέντε αυτά χρόνια και τον έναν χρόνο που ο Πέτρος πήγε στη φυλακή. Χτύπημα μεγάλο στην οικογένεια μου. Χάσαμε το σπίτι μας, διαλύθηκαν τα πάντα. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι έγινε εργαλοιοποίηση του #metoo και σύμβολοποίηση του Πέτρου.

Εισαγγελέας: Εδώ ο κατηγορούμενος εμφανίζεται με σχέδιο και βια. Ακραίες συμπεριφορές. Τον θεωρείται ικανό για αυτά που του αποδίδονται;

Νίνου: Όχι, δεν είναι τέτοιος άνθρωπος, δεν είναι βίαιος.

Εισαγγελέας: Είχατε παρατηρήσει κάτι περιέργο σε εκείνον; Στη συμπεριφορά του;

Νίνου: Όχι πότε. Τον ξέρω καλά, είμαστε 32 χρόνια μαζί.

Πρόεδρος: Είχατε αναφέρει σε πρώτο βαθμό ότι κάποιοι έπλεξαν μια συνωμοσία σε βάρος του συζύγου σας; Το λέτε και σήμερα αυτό;

Νίνου: Στην πανδημία κάποιοι προσπάθησαν να ξαναχτισουν το ΣΕΗ και τον χώρο. Μέσα σε αυτό μπήκαν και κάποιοι άλλοι για να γίνει το #metoo.

Πρόεδρος: Δηλαδή δεν υπήρχε λόγος να γίνει το #metoo; Ήταν όλα αγγελικά πλασμένα στο θέατρο;

Νίνου: Οι καλλιτέχνες και οι ηθοποιοί είναι άνθρωποι νάρκισσοι, υπάρχουν τσακωμολι έρωτες. Υπάρχουν έντονες καταστάσεις.

Πρόεδρος: Δεν υπήρχαν δηλαδή οι καταστάσεις που περιγράφηκαν εδώ;

Νίνου: Εγώ σαν άνθρωπος που μεγάλωσα στο θέταρο δεν είδα κάτι …

Πρόεδρος: Άρα δεν υπάρχει θέμα #metoo στο χώρο; Καλά κατάλαβα;

Νίνου: Είμαι 49 χρόνια στο χώρο, ξεκίνησε στα 15 μου και δεν έχω βιώσει κάτι.

Πρόεδρος: Το “οργανώθηκε” που είχατε πει στον πρώτο βαθμό το υιοθετείτε ακόμη; Αυτό σας ρωτώ…

Νίνου: Ναι. Μπήκαν πολλοί μέσα. Θέλανε να ενεργοποιηθεί το πειθαρχικό του ΣΕΗ. Μπήκαν σε αυτο οι τρεις γυναίκες. Οργανώθηκε για κάποιους συγκεκριμένους λόγους που δεν θα φανούν αυτή τη στιγμή..

Πρόεδρος: Ακόμη δεν έχουν φανεί; Πέρασαν πολλά χρόνια.

Νίνου: Μίλησα με πολλά άτομα που ήθελαν να καταθέσουν για τον Πέτρο. Κάποιος τους πίεζαν και τους εκβίαζε να μην το κάνουν.

Πρόεδρος: Ονόματα θα μας πείτε; Συγκεκριμένα ποιοι;

Νίνου: Ο Λέφας, ο οποίος ήταν συνεργάτης του Πέτρου 29 χρόνια, βγήκε και είπε στην τηλεόραση ότι εγώ του είπα να πει ψέματα (σ.σ. εννοεί υπέρ του Φιλιππίδη). Μετά ο γιος του έγραψε στον γιο μου και του έλεγε ότι ντρέπεται για αυτά που είπε ο πατέρας του για τον Πέτρο και ότι θα προσπαθήσει να τον μαζέψει.

Απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση συνηγόρου προς υποστήριξη της κατηγορίας, η μάρτυρας επέμεινε ότι ο σύζυγός της δεν είχε άσχημη συμπεριφορά. «Ο Πέτρος δεν πεταγε τασάκια, τασάκια πετάγε ο Κουν. Ο Πέτρος είναι φανατικός αντικαπνιστής, δεν ισχύουν όλα αυτά», είπε.

Συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας: Την κυρία… (σ.σ. πρόκειται για συνεργάτιδα του Π. Φιλιππιδη) την ξέρετε;

Νίνου: Ναι

Συνήγορος: Τι σχέση είχαν;

Νινου: Είχαν συνεργασία στο θέατρο.

Συνήγορος: Ερωτική σχέση είχαν;

Νίνου: Σας παρακαλώ πολύ, σας παρακαλώ. Με έχετε ξαναρωτήσει, ήμαρτον, δεν είχε ποτέ ερωτική σχέση ο Πέτρος με τη γυναίκα αυτή.
Υπεράσπιση Φιλιππίδη: Τι δικάζουμε εδώ αγωγή διαζυγίου; Κάνω ένσταση στον κ. εισαγγελέα.

Λαμβάνοντας το λόγο ο εισαγγελέας ζήτησε να γίνει δεκτή η ένσταση της υπεράσπισης λέγοντας «τέτοιες ερωτήσεις δεν χρειάζονται εδώ». Το δικαστήριο όμως απέρριψε την ένταση και η εξέταση της μάρτυρος συνεχίστηκε.

«Όταν έγιναν οι καταγγελίες το σπίτι μας βανδαλίστηκε. Βανδαλισμοί υπήρξαν και στο σπίτι του Πέτρου στα Γιάννενα. Μετά πουλήσουμε το σπίτι στο Ψυχικό και ξεχρεώσαμε τα πάντα. Ο Πέτρος ήταν στη φυλακή, δεν είχα καμία οικονομική δυνατότητα», είπε στη συνέχεια η μάρτυρας απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις που της τέθηκαν.

Πρόεδρος: Γιατί είχατε τόσα χρέη;

Νίνου: Ξέρετε τι τραβάει ο κόσμος με τα δάνεια στη χωρα αυτή, όλη η Ελλάδα. Είχαμε δώσει ένα εκατομμύριο ήδη…

Πρόεδρος: Εσείς ήσασταν όπως όλη η Ελλάδα;

Νίνου: Είχαμε προβλήματα. Ο Πέτρος αφού πήραμε το σπίτι δεν είχε μετά έσοδα από τηλεόραση…

Ακόμη η μάρτυρας απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του συνηγόρου προς υποστήριξη της κατηγορίας, ανέφερε πως ο σύζυγος της έγινε “σύμβολο του #metoo” γιατί ήταν γνωστός. “Και στην Αμερική έγιναν καταγγελίες. Εκεί έβαλαν τον Κέβιν Σπέισι. Χρειάζονταν γνωστοί για να γίνει το κίνημα γνωστο”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.