Ζελένσκι στη Διάσκεψη του Μονάχου: Οι ΗΠΑ δεν έχουν έτοιμο σχέδιο για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία
![](https://www.thestival.gr/wp-content/uploads/2023/08/zelenski4.jpg)
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν πως η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ το επόμενο έτος.
Αναφερόμενος στις επικείμενες συνομιλίες του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, είπε: «Υπάρχουν αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν μόνο σε επίπεδο προέδρων».
Όσον αφορά τις μέχρι τώρα συζητήσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζελένσκι τόνισε ότι «δεν είναι επαρκείς για να διαμορφωθεί ένα σχέδιο» για την ειρήνη. Ωστόσο, χαρακτήρισε τα μηνύματα που προέρχονται από τις ΗΠΑ «ισχυρά, αν και ποικίλα», και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω συνομιλιών με τον Βανς, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί εντός της ημέρας.
Αμέσως μετά την άφιξή του στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο Ζελένσκι έθεσε επί τάπητος το μέλλον της χώρας του, διαμηνύοντας ότι η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά», δήλωσε, προσθέτοντας: «Θέλουμε να είμαστε στο ΝΑΤΟ, ναι. Εμπιστευόμαστε τις εγγυήσεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Θεωρώ ότι αυτό είναι η οικονομικότερη επιλογή για όλους». Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί γύρω από την Ουκρανία για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια.
Πριν από τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Τραμπ, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Έχω πει στον πρόεδρο Τραμπ ότι είμαι έτοιμος να μιλήσω οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς όρους. Είμαστε προετοιμασμένοι να συζητήσουμε τα πάντα, από την ανάπτυξη στρατευμάτων μέχρι το ΝΑΤΟ».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η μοναδική «κόκκινη γραμμή» του είναι η άρνησή του να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά.
«Νομικά, δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε αυτά τα εδάφη ως ρωσικά ή οτιδήποτε άλλο, είναι ουκρανικά. Αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή, καθώς είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμά μας. Μόνο ο λαός της Ουκρανίας μπορεί να αποφασίσει γι’ αυτό», υπογράμμισε.
Επισήμανε επίσης ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- σημαντικές από την ίδια την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Σήμερα, ούτε η Αμερική ούτε ο πρόεδρος Τραμπ είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θεωρούν ότι οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη, όπως είναι κατοχυρωμένες στο Σύνταγμά μας, αποτελούν βασικό λόγο για την κατοχή της χώρας μας από τη Ρωσία», είπε.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να προσαρμόσει την προσέγγισή της σε ό,τι αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Θέλουμε να είμαστε στο ΝΑΤΟ; Ναι. Αλλά είναι απλά θέμα της λέξης “ΝΑΤΟ”; Όχι, το ζητούμενο είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας», ανέφερε.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι το κύριο ζήτημα είναι οι λεπτομέρειες αυτών των εγγυήσεων, όπως οι όροι μιας ειρηνευτικής αποστολής και το μέγεθος του ουκρανικού στρατού.
Αν η Ουκρανία δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι εκτιμά ότι ο στρατός της χώρας θα χρειαστεί να αυξηθεί σε 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες, τονίζοντας ότι ο Πούτιν επιδιώκει ουσιαστικά τον αφοπλισμό της Ουκρανίας.