Πάπας Φραγκίσκος: Αγωνία για την υγεία του – Τι αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση του Βατικανού

To Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα μια ενημέρωση για την υγεία του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης του 88χρονου στο νοσοκομείο.
Ο Φραγκίσκος βρίσκεται πλέον σε σταθερή κατάσταση μετά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου – αλλά η «πρόγνωσή του παραμένει επιφυλακτική», σύμφωνα με την Αγία Έδρα.
Το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας δήλωσε απλά: «Ο Φραγκίσκος είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Αγίας Έδρας. Ο Πάπας ξεκουράστηκε καλά όλη τη νύχτα».
Αυτό έρχεται μετά την αναπνευστική κρίση που υπέστη ο Άγιος Πατέρας από μεμονωμένο βρογχόσπασμο την Παρασκευή.
Το Βατικανό ανέφερε ότι ο Φραγκίσκος είχε «ένα επεισόδιο εμετού με εισπνοή και ξαφνική επιδείνωση της αναπνευστικής κατάστασης».
Αρχικά είχε διαγνωστεί με πνευμονία και στους δύο πνεύμονες.
Τα καλά νέα της Δευτέρας το πρωί συνεχίζουν μια σειρά θετικών ημερών για τον Φραγκίσκο και θα μπορούσαν να δείξουν ότι βελτιώνεται.
Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού δήλωσε ότι ο Φραγκίσκος ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους ευεργέτες και προσευχήθηκε επίσης για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Ο Φραγκίσκος ανέφερε στο μήνυμά του: «Ο Φραγκίσκος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην Ουκρανία. Από εδώ, ο πόλεμος φαίνεται ακόμη πιο παράλογος».
Πρόσθεσε ότι ζει τη νοσηλεία του ως μια «εμπειρία βαθιάς αλληλεγγύης» με τους ανθρώπους που είναι «άρρωστοι και υποφέρουν παντού».
«Αισθάνομαι στην καρδιά μου την ευλογία που κρύβεται μέσα στην αδυναμία, γιατί ακριβώς σε αυτές τις στιγμές μαθαίνουμε ακόμη περισσότερο να εμπιστευόμαστε τον Κύριο», ανέφερε ο Φραγκίσκος στο κείμενο.
«Ταυτόχρονα, ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε την ευκαιρία να μοιραστώ σωματικά και πνευματικά την κατάσταση τόσων πολλών ασθενών και ανθρώπων που υποφέρουν».
Ο Φραγκίσκος μπόρεσε επίσης να διαβάσει τις κυριακάτικες εφημερίδες και να πιει καφέ και πρωινό, ενώ συνέχισε τη θεραπεία του.
Ωστόσο, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα ηγηθεί της ετήσιας τελετής της Τετάρτης της Στάχτης στις 5 Μαρτίου, που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να προσευχηθούν για την ανάρρωσή του, ενώ οι επισκέπτες στο νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης -όπου νοσηλεύεται- έκαναν παύση για να προσευχηθούν στο άγαλμα του Αγίου Ιωάννη Παύλου ΙΙ έξω από την κύρια είσοδο.
Ο Φραγκίσκος, ο οποίος ηγείται της Καθολικής Εκκλησίας από το 2013, έχει ιστορικό πνευμονικών προβλημάτων, καθώς σε νεαρή ηλικία του αφαιρέθηκε μέρος του ενός πνεύμονα λόγω πλευρίτιδας.
Αλλά ενώ η κατάστασή του φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, η πρόγνωση παραμένει αβέβαιη.
Οι καθημερινές συναντήσεις του προσωπικού που απαιτούν την έγκρισή του εξακολουθούν να ανακοινώνονται και την Παρασκευή, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα μια παπική επιστολή προς τους συμμετέχοντες σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εκκλησίας στη Ρώμη, υπογεγραμμένη από τον Φραγκίσκο με μια σημείωση που αναφέρει ότι στάλθηκε «από το νοσοκομείο Gemelli».
Ο καρδινάλιος Michael Czerny, επικεφαλής του γραφείου ανάπτυξης του Βατικανού, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι ενώ ο Φραγκίσκος βελτιώνεται, αυτό συμβαίνει «πιο αργά από ό,τι θα θέλαμε».