Η τραγική ιστορία πίσω από τον “εξυπνότερο άνθρωπο που έζησε ποτέ”
![](https://www.thestival.gr/wp-content/uploads/2025/02/cb7be697-Clipboard_02-09-2025_01.jpg)
Μπορεί να νομίζετε ότι οι Άλμπερτ Αϊνστάιν και Στίβεν Χόκινγκ είναι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι που έζησαν ποτέ, αλλά μετά βίας αγγίζουν την κορυφή του παγόβουνου.
Ο λόγος για τον William James Sidis, ένα αμερικανικό πρώην παιδί-θαύμα που καυχιόταν για δείκτη νοημοσύνης μεταξύ 210 και 250.
Ενδεικτικά, ο μέσος όρος στο Ηνωμένο Βασίλειο κυμαίνεται μεταξύ 85 και 115, ενώ ο Αϊνστάιν και ο Χόκινγκ είχαν σκορ γύρω στο 160.
Ο Σίντις, λοιπόν, ξεχωρίζει από τους πιο προικισμένους επιστήμονες των τελευταίων 100 ετών – αλλά γιατί δεν τον έχουν ακούσει πολλοί άνθρωποι;
Ο Sidis γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1898 στη Νέα Υόρκη από μετανάστες από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και μπορούσε να διαβάσει εφημερίδα σε ηλικία μόλις 18 μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του , Boris Sidis, ήταν ένας γνωστός ψυχολόγος γνωστός για το έργο του στην Ψυχοπαθολογία, και η μητέρα του, Sarah Mandelbaum Sidis, ήταν γιατρός.
Ίσως τελικά η ευφυΐα να είναι κληρονομική.
Η συγγραφέας πίσω από τη βιογραφία του Sidis, Amy Wallace, δήλωσε ότι οι γονείς του τον πίεζαν να αναζητήσει τη γνώση, ανεξάρτητα από το τι ήθελε. Βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό, ακόμη και ψυχολογικές συζητήσεις ρίχνονταν στο αγόρι πριν καν φτάσει σε διψήφια ηλικία.
Όταν ήταν οκτώ ετών, ο Σίντις φέρεται να μιλούσε οκτώ γλώσσες, δημιούργησε τη δική του και όταν ήταν εννέα ετών, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Και νόμιζα ότι το να μπορεί να κλωτσήσει μια μπάλα από το έδαφος σε αυτή την ηλικία ήταν εντυπωσιακό.
Το Χάρβαρντ όμως τον ανάγκασε να περιμένει μέχρι τα 11 του χρόνια για να εγγραφεί, οπότε πέρασε δύο χρόνια σπουδάζοντας μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Tufts.
Λέγεται ότι πέρασε τον χρόνο του διορθώνοντας λάθη και μελετώντας την περίφημη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Αν και δεν υπάρχουν αναφορές ή βαθμολογίες της ιδιοφυΐας, πιστεύεται ότι είχε δείκτη IQ 50-100 μονάδες υψηλότερο από τους επιστήμονες του 20ού αιώνα.
Το 1909, ο Sidis έγινε ο νεότερος φοιτητής που σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο πρώτο του έτος έκανε μια παρουσίαση για τα τετραδιάστατα σώματα στη Λέσχη Μαθηματικών του Χάρβαρντ.
Μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσίασε αρκετούς ειδικούς.
Ο Αμερικανός φυσικός Daniel F. Comstock, καθηγητής στο ΜΙΤ εκείνη την εποχή, πρότεινε: «Προβλέπω ότι ο νεαρός Sidis θα γίνει ένας μεγάλος αστρονομικός μαθηματικός, ο ηγέτης αυτής της επιστήμης στο μέλλον».
Αλλά τότε ήταν που η ζωή του θα έπαιρνε μια θλιβερή τροπή.
Το γεγονός ότι βρισκόταν στο πανεπιστήμιο σε τόσο νεαρή ηλικία είχε αντίκτυπο στον Sidis, ο οποίος αγωνιζόταν να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, καθώς οι φοιτητές τον κορόιδευαν και τα μέσα ενημέρωσης τον παρακολουθούσαν στενά.
Ο Wallace ισχυρίστηκε ότι ήθελε να «είναι ένας κανονικός εργαζόμενος άνθρωπος».
Ο Sidis είπε κάποτε σε έναν δημοσιογράφο μετά την αποφοίτησή του σε ηλικία 16 ετών ότι θέλει να ζήσει «απομονωμένος», καθώς «πάντα μισούσε τα πλήθη».
Αφού έγινε βοηθός καθηγητή μαθηματικών και δημοσίευσε ένα βιβλίο για την ευκλείδεια γεωμετρία, ενοχλήθηκε από την κακή μεταχείριση και επέστρεψε στο Χάρβαρντ για να σπουδάσει νομικά. Αλλά μόλις τρία χρόνια μετά, εγκατέλειψε για άγνωστους λόγους.
Ο Σιντίς ενεπλάκη σε σοσιαλιστικές υποθέσεις το 1919, καθώς συνελήφθη επειδή συμμετείχε σε ένα αντιπολεμικό φεστιβάλ για την κομμουνιστική ηγεσία.
Η διασημότητά του σήμαινε ότι έγινε πρωτοσέλιδο, και καταδικάστηκε σε 18 μήνες πίσω από τα κάγκελα μετά από επίθεση σε αστυνομικό.
Αν και δεν υπάρχουν αναφορές ή αξιολογήσεις της ιδιοφυΐας του, πιστεύεται ότι είχε IQ 50-100 μονάδες υψηλότερο από τους επιστήμονες του 20ου αιώνα.
Το 1909, ο Sidis έγινε ο νεότερος φοιτητής που φοίτησε στο Χάρβαρντ και στο πρώτο του έτος έκανε μια παρουσίαση για τα τετραδιάστατα σώματα στη Λέσχη Μαθηματικών του Χάρβαρντ.
Μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσίασε αρκετούς ειδικούς.
Ο Αμερικανός φυσικός Daniel F. Comstock, καθηγητής στο ΜΙΤ εκείνη την εποχή, πρότεινε: «Προβλέπω ότι ο νεαρός Sidis θα γίνει ένας μεγάλος αστρονομικός μαθηματικός, ο ηγέτης αυτής της επιστήμης στο μέλλον».
Αλλά τότε ήταν που η ζωή του θα έπαιρνε μια θλιβερή τροπή.
Η φοίτηση στο πανεπιστήμιο σε τόσο νεαρή ηλικία είχε αντίκτυπο στον Sidis, ο οποίος αγωνιζόταν να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, καθώς οι φοιτητές τον κορόιδευαν και τα μέσα ενημέρωσης τον παρακολουθούσαν στενά.
Ο Wallace ισχυρίστηκε ότι ήθελε να «είναι ένας κανονικός εργαζόμενος άνθρωπος».
Ο Σίντις είπε κάποτε σε έναν δημοσιογράφο μετά την αποφοίτησή του σε ηλικία 16 ετών ότι ήθελε να ζήσει «απομονωμένος», καθώς «πάντα μισούσε τα πλήθη».
Αφού έγινε βοηθός καθηγητή μαθηματικών και δημοσίευσε ένα βιβλίο για την ευκλείδεια γεωμετρία, ενοχλήθηκε από την κακομεταχείριση και επέστρεψε στο Χάρβαρντ για να σπουδάσει νομικά. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, όμως, εγκατέλειψε για άγνωστους λόγους.
Ο Σίντις ενεπλάκη σε σοσιαλιστικές υποθέσεις το 1919, καθώς συνελήφθη επειδή συμμετείχε σε ένα αντιπολεμικό σόου ταλέντων με κομμουνιστική ηγεσία.
Η διασημότητά του σήμαινε ότι έγινε πρωτοσέλιδο και καταδικάστηκε σε 18 μήνες πίσω από τα κάγκελα μετά από επίθεση σε αστυνομικό.
Πηγή: newsbomb.gr