Χριστοδουλίδης: Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για την αμυντική και ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ

Κρίσιμο χαρακτήρισε το αυριανό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του επικαλέστηκε αναφορά κάποιου Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος είπε ότι, «ως ΕΕ εξαρτόμαστε για την άμυνα και την ασφάλεια μας από τρίτο κράτος, εξαρτόμαστε για την ενέργεια μας από άλλο τρίτο κράτος, εξαρτόμαστε για τις πρώτες ύλες μας από ένα άλλο τρίτο κράτος. Και χωρίς να επιθυμώ να υπεισέλθω σε οποιονδήποτε ανταγωνισμό, θεωρώ ότι ως ΕΕ αν θέλουμε να σταθούμε, αν θέλουμε να μιλήσουμε για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ πρέπει επιτέλους να πάρουμε αποφάσεις. Και χαίρομαι, το λεμέ τόσο καιρό, που υπήρξαν οι σχετικές ανακοινώσεις από την Πρόεδρο της Επιτροπής χθες. Όλα αυτά θα συζητηθούν αύριο».
Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως έχουν δοθεί οδηγίες στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Άμυνας και στη Γραμματεία που ασχολείται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, έτσι ώστε να δουν πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει ειδικότερα το πακέτο που αφορά τη δανειοδότηση για τους εξοπλισμούς. Συμπλήρωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ξεφύγει από τους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς το δημόσιο χρέος είναι στο 68% με καθοδική τάση.
«Άρα» κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «πρέπει, να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα προγράμματα της ΕΕ τα οποία χαιρετίζω και δημόσια, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της πατρίδας μας».