Ανοιχτά για το κοινό τα υπόγεια της Αγίας Σοφίας – “Εξέλιξη που δείχνει πως η ενδεδειγμένη λειτουργία είναι αυτή του μουσείου”
Αποκαλύπτονται τα υπόγεια μυστικά της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, με τη διάνοιξη σηράγγων, κελιών και κατακομβών σε μια διαδρομή μήκους ενός χιλιομέτρου.
Ορισμένα από αυτά τα τμήματα είναι τόσο παλιά όσο και το ίδιο το ιστορικό Χριστιανικό μνημείο, ενώ κάποια είναι ακόμα αρχαιότερα. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη μουσειακή αξία της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει μετατραπεί σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση.
Πριν από δύο χρόνια, Τούρκοι αρχαιολόγοι είχαν προσπελάσει τα σκοτεινά υπόγεια της Αγίας Σοφίας, και τώρα τα καθαρίζουν με σκοπό να γίνουν επισκέψιμα για το κοινό. Ένα μεγάλο τμήμα των υπόγειων χώρων χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση, ενώ υπήρχαν και κατασκευές που αποτελούσαν μέρος του αποχετευτικού ή του συστήματος ύδρευσης. Σε βάθος τεσσάρων μέτρων έχει ανακαλυφθεί μια τρίχωρη κατακόμβη, που χρησιμοποιούνταν για ταφές από τον 4ο αιώνα μ.Χ., αποτελώντας τη γηραιότερη δομή στον βυζαντινό ναό.
Η ύπαρξή της συγκεκριμένης υπόγειας δομής ήταν γνωστή από το 1946, αλλά μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο απομάκρυνσης των τεσσάρων τόνων λάσπης που είχαν κατακλύσει το χώρο. Η καθηγήτρια του ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου, ειδήμων σε θέματα συντήρησης της Αγίας Σοφίας, τονίζει ότι όταν γίνει επισκέψιμος ο υπόγειος χώρος, το μνημείο, θα επανέλθει στη μουσειακή του λειτουργία.
Οι κρυφές υπόγειες στοές του μεγαλοπρεπούς ναού, εξάπτουν τη φαντασία, καθώς σύμφωνα με τον αστικό μύθο, έφταναν μέχρι τα Πριγκηπόνησα και τον Πύργο του Λεάνδρου στον Βόσπορο. Οι αρχαιολόγοι από την πλευρά τους, λένε μετά βεβαιότητας ότι τα διάφορα τούνελ κάτω από την Αγία Σοφία συνδέονται μεταξύ τους, παρ’ όλο που η πορεία τους σήμερα ανακόπτεται εξαιτίας καθιζήσεων.