Βίντεο: Δείτε πώς θα είναι η νέα Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Περισσότερο πράσινο, υδάτινα στοιχεία και περισσότερες θέσεις πάρκινγκ θα έχει το νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μετά την ανάπλαση, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, όταν και θα συμπληρωθούν 100 χρόνια λειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στην παρουσίαση της προμελέτης του έργου της ανάπλασης.

Δέντρα και αξιοποίηση του βρόχινου νερού

Το πάρκο που θα δημιουργηθεί στο νέο εκθεσιακό κέντρο θα αποτελεί σύνδεσμο για όλους τους άξονες της πόλης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αρχιτέκτονας Gustafson Porter+Bowman, Neil Porter.

«Θέλουμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο της ζέστης λόγω του τσιμέντου, θα έχουμε πάνω από τέσσερις φορές περισσότερο πράσινο, χώρους δέντρων, έτσι ώστε να προωθήσουμε την άγρια ζωή στο κέντρο της πόλης», τόνισε ο κ. Porter.

O ίδιος τόνισε ότι θα συλλέγεται νερό από τις στέγες και τις δομημένες επιφάνειες, το οποίο θα χρησιμοποιείται για πότισμα, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρχει διάδραση μεταξύ πάρκου και ανθρώπων, οι οποίοι «θα μπορούν να αγγίξουν το νερό».

Διπλασιασμός των εκθεσιακών χώρων, νέες θέσεις πάρκινγκ και υπερηψωμένος διάδρομος που θα ενώνει τα περίπτερα

Με την ανάπλαση διπλασιάζεται η δυνατότητα των εκθεσιακών χώρων. Το μουσείο, η αψίδα, ο πύργος του ΟΤΕ, το κτίριο του Esso Pappas αλλά και το πάρκινγκ θα διατηρηθούν στο νέο εκθεσιακό κέντρο.

«Βελτιώνουμε την λειτουργικότητα της έκθεσης, μειώνουμε το δομημένο αποτύπωμα», τόνισε ο Juan Lucas Young γενικός διευθυντήςτης Sauerbruch Hutton και πρόσθεσε ότι τα υπάρχοντα κτίρια «δεν είναι λειτουργικά. Χρειάζεται να ξαναχτίσουμε από το  μηδέν κάποια περίπτερα».

Σύμφωνα με την προμελέτη θα δημιουργηθούν άλλες 1.000 νέες θέσεις στάθμευσης.

Περίπου 91.000 τμ είναι ο συνολικός δομημένος χώρος της έκθεσης, περίπου 69.000 τμ. είναι ο χώρος της έκθεσης, 20.000 τμ θα είναι το ξενοδοχείο, το επιχειρηματικό κέντρο και τα γραφεία και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα καλύπτει 2.000 τμ.

«Αυτό που κάνει το project συναρπαστικό είναι ότι η έκθεση είναι στο κέντρο της πόλης, αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για την πόλη, θα υπάρχει πάρκο και διαδρομές εντός της νέας έκθεσης. Κύριο χαρακτηριστικό στο οποίο εργαστήκαμε είναι ένας υπερηψωμένος διάδρομος, μια διαδρομή που συνδέει όλα τα περίπτερα», επισήμανε ο κ. Juan Lucas Young.

«Προσφέρουμε ένα πάρκο που ανοίξει τις πύλες του στην πόλη, η ομάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση», τόνισε από την πλευρά της στη σημερινή συνέντευξη τύπου, η Ελληνίδα partner στο project και αρχιτέκτονας, Έλενα Σταυροπούλου.

«Τηρούμε το χρονοδιάγραμμα»

«Τηρούμε το χρονοδιάγραμμα, ελπίζουμε ότι έτσι θα συνεχίσουμε», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2022-2023 θα ολοκληρωθούν οι μελέτες, το 2023 θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου, το 2024 θα ξεκινήσουν τα έργα και το 2026 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

Πρόσθεσε ότι το project είναι ένα δώρο για την πόλη, ενώ το 55% της έκτασης αποδίδεται στους πολίτες.

«Ο στόχος να έχουμε ένα λειτουργικό εκθεσιακό κέντρο με 50 % μείωση ενέργειας και νερού και προστασία φυσικών πόρων», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Η χρηματοδότηση για το έργο θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Το έργο είναι προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.