Ανάπλαση ΔΕΘ: Αστικό πάρκο με πάνω από 113 στρέμματα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης – Το αναθεωρημένο σχέδιο και οι αντιδράσεις

|
ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το αναθεωρημένο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ- HELEXPO με βάση τα αιτήματα του δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε νωρίτερα, σήμερα, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο δημαρχείο της πόλης.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. Όπως είπε ο ίδιος, η νέα δημοτική αρχή επιζητά να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος.

«Στη μεγάλη εικόνα, το πρόβλημα δεν είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ. Το πρόβλημα είναι το πόσα χρόνια πρέπει να συζητά η Θεσσαλονίκη για ένα από τα βασικά θέματα που την απασχολούν. Ήρθε η ώρα η πόλη αυτή να σταματήσει να είναι η πόλη των αέναων συζητήσεων», είπε.

Αμέσως μετά, ο κ. Αγγελούδης αναφέρθηκε στις αρχικές διαφωνίας που υπήρξαν στο αρχικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ και μίλησε για τις «10 κόκκινες γραμμές» που έθεσε ενώπιον της διοίκησης της ΔΕΘ – HELEXPO τους προηγούμενους μήνες. «Πρέπει να θεραπεύσουμε αυτήν την ανάγκη για πολύ πράσινο. Πρέπει να κάνουμε μία ισχυρά βιώσιμη πόλη και συγχρόνως να δούμε το πολιτιστικό αποτύπωμα που αφήνει η ΔΕΘ. Πράσινο, οικονομία, πολιτισμός, επαγγελματίες, κάτοικοι. Καθίσαμε και δουλέψαμε μία πρόταση που να περιλαμβάνει ένα Μητροπολιτικό Πάρκο 100 στρεμμάτων στο νότιο μέρος, με 4.000 φυτεύσεις που να πιάνει τα δύο ανοίγματα για να μπορέσουν οι διεκδικήσεις να έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν ένα ενιαίο πάρκο γιατί από κάτω ακριβώς υπάρχει το πάρκο Ξαρχάκου, 80-100 στρέμματα, τα οποία επιδέχονται ισχυρό φορτίο νέων φυτεύσεων για να ενισχυθεί το πράσινο εκεί. Να αποτελέσουν ένα ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο», πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και διαμήνυσε ότι «εάν δεν είναι εφικτό να μας δώσουν αυτά που ζητάμε δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσος Τζήκας υποστήριξε: «Συμφωνούμε απόλυτα με τις προϋποθέσεις που έχει βάλει ο δήμος. Είχαμε μία σημαντική διαπραγμάτευση με τον δήμαρχο. Επιβεβαιώνω ότι οι δύο προηγούμενες δημαρχίες ήταν σύμφωνοι με το θέμα της ανάπλασης. Είναι σημαντικό έργο. Το σχέδιο είπαμε ότι πρέπει να είναι βιώσιμο, να βοηθάει την οικονομία της πόλης και να κάνει επιτέλους ανταγωνιστική την έκθεση. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ένα επιχειρηματικό hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η απόφαση για την ανάπλαση είναι η μόνη μελετημένη. Είναι ένα απόλυτα βιώσιμο σχέδιο που θα αλλάξει την πόλη και δεν θα μεταναστεύουν τα παιδιά μας», τόνισε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης, έδωσε περισσότερα στοιχεία παρουσιάζοντας το αναθεωρημένο σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Πιο αναλυτικά, το αναθεωρημένο σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει:

-Μείωση της κάλυψης κατά 4-6 στρέμματα για εξοικονόμηση χώρων πρασίνου

-Δημιουργία ενιαίου πάρκου 90-100 στρεμμάτων στον χώρο της ΔΕΘ και Νέου Πάρκου 12-14 στρεμμάτων στην Αγία Φωτεινή (Συνολικά, πάνω από 113 στρέμματα, πάνω από το 60% ελεύθερος και προσβάσιμος χώρος)

-Φύτευση έως 4.000 δέντρων στο πάρκο

-Χωρίς περίφραξη οι χώροι της ΔΕΘ για ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες

-Δημιουργία 1.660 θέσεων στάθμευσης

Διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων κυρίως εντός του Παλαί ντε Σπορ

-Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΘ

-Η ΔΕΘ – HELEXPO θα είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του Πάρκου

-Τμηματική παραχώρηση των εκτάσεων του Γ’Σ.Σ. για χώρο πρασίνου

-Ταυτόχρονη κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων, πάρκου και χωρών στάθμευσης

«Mετά τον Σεπτέμβριο του 2026 μπορεί να προχωρήσει το έργο»

Όπως είπε ο κ. Ποζρικίδης, «μετά τον Σεπτέμβριο του 2026 μπορεί να προχωρήσει το έργο».

Σημειώνεται πως από το υφιστάμενο εκθεσιακό κέντρο θα διατηρηθούν πέντε κτίρια: το MOMus, ο Πύργος του ΟΤΕ, το Περίπτερο Esso Pappas, το Παλαί ντε Σπορ και το Τόξο της ΧΑΝΘ.

Η διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ανάπλαση θα φέρει στην πόλη το πλέον βιοκλιματικό εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο στην Ευρώπη, αλλά και ένα αστικό πάρκο, έναν πνεύμονα πρασίνου στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

Βάσει του αναθεωρημένου σχεδίου, μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις που έλαβαν υπόψη τις προτάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, η κάλυψη των κτιρίων του νέου εκθεσιακού κέντρου θα μειωθεί κατά 20%, στα 53.800 τ.μ. από τα 67.000 τ.μ. που είναι σήμερα.

«Να φύγει από την πόλη μας η παραγκούπολη»

Το «παρών» στην παρουσίαση του αναθεωρημένου σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υποδομών Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας. Ο ίδιος χαρακτήρισε το έργο σημαντικό ζήτημα για όλο το μητροπολιτικό συγκρότημα.

«Αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την οικονομική και την επιχειρηματική. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Για εμάς είναι προτεραιότητα το πράσινο. Κάθε προσπάθεια για ενίσχυση του πρασίνου είναι θετική και πρωτοστατούμε. Η ΔΕΘ είναι ένας πνεύμονας για την οικονομία της πόλης. Θεωρώ ότι οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν δεν ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές. Οι καινούριες εγκαταστάσεις θα αποτελέσουν πόλος επίσκεψης. Να υπάρχει σε 1-2 χρόνια από σήμερα ανάδοχος. Η συγκεκριμένη πρόταση πληροί τους όρους μίας βέλτιστης πρότασης. Να φύγει από την πόλη μας η παραγκούπολη», υπογράμμισε.

«Στόχος τους να δώσουν την καρδιά της Θεσσαλονίκης σε επιχειρηματικά συμφέροντα»

Στο βήμα ανέβηκε και ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο της ΔΕΘ και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης. Ο ίδιος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για απόπειρες οικοπεδοποίησης του χώρου της ΔΕΘ τα προηγούμενα χρόνια.

«Το γιατί η έκθεση είναι παραγκούπολη μετά από τόσα χρόνια διοίκησης, πρέπει να απαντηθεί. Είναι η 3η φορά που επιχειρείται να οικοδοπεδοποιηθεί ο χώρος της ΔΕΘ, όταν ήμουν υπουργός Μακεδονίας – Θράκης απέτυχε η προσπάθεια. Επειδή όμως δεν υποχώρησε εκείνη η κυβέρνηση, κηρύχτηκε άκαρπος ο διαγωνισμός. Δεύτερη απόπειρα το 2008, απέτυχαν και πάλι γιατί και τότε η κυβέρνηση της ΝΔ του Καραμανλή δεν το αποδέχτηκε. Στόχος τους να δώσουν την καρδιά της Θεσσαλονίκης σε επιχειρηματικά συμφέροντα και να τους δώσουν και 200.000.000 ευρώ», υπερτόνισε.

«Η ΔΕΘ πρέπει να μείνει στην καρδιά της πόλης»

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΘ – HELEXPO, Παναγιώτης Χατζηιωάννου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ.

«Η ΔΕΘ είναι οι χιλιάδες άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους, οι εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε κανένα σχέδιο δεν είδα μία αναφορά για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Η ανάπλαση την οποία υποστηρίζουμε, συνεισφέρει στην οικονομία, στην κοινωνία και στον περιβάλλον. Αυτοί οι τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης δεν είναι διαπραγματεύσιμοι. Η πόλη ανήκει στον λαός της και στην ιστορία της», είπε και πρόσθεσε: «Φτάνει με τις εκθέσεις ιδεών, όχι άλλη μιζέρια».

Η ωρίμανση του έργου

Το έργο έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, λαμβάνοντας έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή και διασφαλίζοντας σημαντική υποστήριξη. Τον Αύγουστο μάλιστα η ΔΕΘ- HELEXPO, το Growthfund και η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν σχετική σύμβαση, η οποία σηματοδότησε την έναρξη των σταδίων για τη διενέργεια του Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού Παραχώρησης.

Η ΔΕΘ- HELEXPO ανέθεσε στη Μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ να λειτουργήσει ως φορέας ωρίμανσης για το έργο, να προετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησής του και να διενεργήσει τον διαγωνισμό, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.