Το λάθος που κάνουμε όλοι με το air condition του αυτοκινήτου – Τι πρέπει να προσέξεις

Φωτογραφία: Freepik
|
THESTIVAL TEAM

Οι περισσότεροι οδηγοί χρησιμοποιούν λανθασμένα το σύστημα κλιματισμού, πράγμα που μπορεί να τους αναγκάσει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το air condition είναι κυριολεκτικά ένα σωτήριο στοιχείο του εξοπλισμού ενός αυτοκινήτου, σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Πλέον δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς να πωλείται ένα σύγχρονο μοντέλο χωρίς σύστημα κλιματισμού στον εξοπλισμό του, αν και πριν από τρεις 10ετίες ήταν ακόμη πολύ ακριβό και αποτελούσε μέρος του προαιρετικού εξοπλισμού.

Το air condition χρησιμοποιείται φυσικά το καλοκαίρι για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία της καμπίνας στα επιθυμητά επίπεδα, ενώ μπορεί -και μερικές φορές πρέπει- να χρησιμοποιείται και τις κρύες ημέρες.

Ως σύστημα που ψύχει αλλά και θερμαίνει το εσωτερικό, το air condition είναι πιο αποδοτικό από το παραδοσιακό σύστημα θέρμανσης της καμπίνας του αυτοκινήτου. Η αποτελεσματικότητά του γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή όταν προσπαθούμε να ξεθαμπώσουμε τα τζάμια του αυτοκινήτου ένα κρύο πρωινό, κάτι που γίνεται σε μικρότερο χρόνο από ότι με τη χρήση του καλοριφέρ.

Οι λόγοι για το παραπάνω εντοπίζονται στο ότι το air condition δεν «περιμένει» τον κινητήρα να φτάσει στα απαιτούμενα επίπεδα θερμοκρασίας για να λειτουργήσει σωστά. Παράλληλα ο αέρας που «φιλτράρει» το air condition είναι πιο ξηρός και έτσι απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας που βρίσκεται στην καμπίνα -κυρίως από την αναπνοή μας- σε σχέση με τον ζεστό αέρα που έρχεται από το καλοριφέρ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν χρειαζόμαστε το air condition για να ζεστάνουμε την καμπίνα του αυτοκινήτου μας, πρέπει να το χρησιμοποιούμε περιοδικά όλες τις εποχές του χρόνου ώστε να το «κρατάμε σε φόρμα», ειδικά τα παλιότερης τεχνολογίας συστήματα κλιματισμού.

Με την ενεργοποίηση έστω μία φορά κάθε 15 ημέρες απομακρύνουμε υγρασία που μπορεί να συγκεντρώνεται στις σωληνώσεις και τους αεραγωγούς του συστήματος και έτσι μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης μούχλας και μικροβίων. Η υγρασία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάβρωση μεταλλικών εξαρτημάτων που ενδέχεται να είναι εκτεθειμένα εντός του κυκλώματος, ενώ η μη χρήση του μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του συμπιεστή.

Πηγή: carandmotor.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.