Περισσότεροι από 500 μαθητές και μαθήτριες του δήμου Νεάπολης-Συκεών βραβεύτηκαν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ

|
THESTIVAL TEAM

«Γενναίες, ριζοσπαστικές και κρίσιμες αποφάσεις που να είναι ικανές ώστε να δελεάσουν τα παιδιά μας, αυτά τα φωτεινά μυαλά που αποτελούν τον πλούτο και τη δύναμη της χώρας μας, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να στελεχώσουν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα», ζήτησε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης από την Πολιτεία, καλώντας την ταυτόχρονα, για μια ακόμη φορά, να τολμήσει ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Την ανάγκη αυτή ανέδειξε ο Σίμος Δανιηλίδης με την ομιλία-χαιρετισμό του κατά την θεσμική εκδήλωση της βράβευσης των εισαχθέντων παιδιών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία φέτος (23.12.2024) πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Πεύκων, στο «νέο σχολικό και εκπαιδευτικό στολίδι του δήμου μας», όπως το χαρακτήρισε, για το οποίο «χρειάστηκαν αγώνες και βάσανα σχεδόν δέκα χρόνων για να το αποκτήσουμε». Στη φετινή εκδήλωση, που οργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η αντιδημαρχία Παιδείας, τιμήθηκαν και επιβραβεύτηκαν 508 μαθητές των έξι Λυκείων και των δύο ΕΠΑΛ του δήμου, όπως και οι μαθητές-δημότες που αποφοίτησαν από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Μέσα σε μια λιτή, αλλά φορτισμένη συναισθηματικά, ατμόσφαιρα, οι σημερινοί πρωτοετείς φοιτητές, παρουσία γονέων και συγγενικών τους προσώπων, παρέλαβαν το αναμνηστικό δίπλωμα και δύο συμβολικά δώρα, παρακινούμενοι από τον δήμαρχο για «συνέχιση του αγώνα και της προσπάθειάς τους για περισσότερη γνώση και μόρφωση, που είναι η δύναμη και βασική προϋπόθεση ευτυχίας και ευημερίας, όχι μόνο για τα ίδια τα παιδιά αλλά και για τη χώρα μας», κάτι «που έχει αποδειχθεί στην πορεία των χρόνων καθώς οι χώρες που επένδυσαν στη γνώση και στη μόρφωση των παιδιών είναι πρώτες στον παγκόσμιο κατάλογο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης», όπως επισήμανε ο Σίμος Δανιηλίδης.

Οι τιμητικές διακρίσεις επιδόθηκαν από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, τον αντιδήμαρχο Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη, τη Σχολική Σύμβουλο Μουσικής Χρύσα Σκαρλάτου, που μετέφερε και μήνυμα-χαιρετισμό του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρου Κόπτση, την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη, τους δημοτικούς συμβούλους Θανάση Δεντσικιώτη, Σταυρούλα Δόλια-Χαριτίδου, Τζένη Ευθυμιάδου και Στέλιο Ρουμελιώτη, τους τοπικούς συμβούλους Χριστίνα Τερζή, Ιωάννα Ίτσιου και Βασίλη Πολυτσίνο, και την οικοδεσπότη διευθύντρια του 2ου Γυμνάσιου Πεύκων Άννα Τιρικανίδου.

Συγχαίροντας, από την πλευρά του, τους εισαχθέντες στα ΑΕΙ, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, «την ελπίδα μας ότι μέσα από τη νέα βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία θα φοιτήσουν, αλλά και από τις εμπειρίες που θα αποκομίσουν από αυτή, οι νέοι και οι νέες θα μετεξελίξουν την προσωπικότητά τους και θα τη διαμορφώσουν ως ενήλικοι πολίτες με τα ηθικά πρότυπα εκείνων που τα γαλούχησαν με αγάπη και με την προσδοκία μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας». «Από τέτοιους πολίτες, νομίζω, έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά η χώρα», τόνισε.

Rebrain με ισχυρά κίνητρα…

Η επισήμανση του αντιδημάρχου έδωσε την αφορμή στον δήμαρχο να κάνει εκτενή αναφορά στον επαναπατρισμό των ταλέντων (rebrain), ώστε να θεραπευτεί η μεγάλη αιμορραγία των προηγούμενων χρόνων.  

«Αποδεικνύεται τραγικό αυτό που συνέβη τα προηγούμενα δέκα και πλέον χρόνια με τη μετανάστευση του πλούτου και της δύναμης της χώρας μας. Καινούριες μετρήσεις κάνουν λόγο για 700.000 φωτεινά μυαλά, με πλούτο επιστημονικής γνώσης, που τα έχασε η χώρα μας, και ελπίζω προς το παρόν. Τα έχασε η χώρα, τα έχασε η πατρίδα, τα έχασε η οικονομία, τα έχασε η Παιδεία, τα έχασε η ανάπτυξη, τα έχασαν και οι οικογένειές τους, που μετανάστευσαν κατά κύριο λόγο στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, στις χώρες που συνεχίζουν να επενδύουν στην εκπαίδευση και στην αξιοκρατία», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. 

«Επιτέλους, ελπίζουμε κάποια στιγμή η Πολιτεία να αντιληφθεί το τραγικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να υπάρξουν γενναίες, ριζοσπαστικές και κρίσιμες αποφάσεις που να είναι ικανές ώστε να δελεάσουν τα παιδιά μας, αυτά τα φωτεινά μυαλά που αποτελούν τον πλούτο και τη δύναμη της χώρας μας, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να στελεχώσουν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα», επισήμανε με εμφατικό τρόπο, διατυπώνοντας ταυτόχρονα επιφυλάξεις για τον Οδηγό Επαναπατρισμού Ταλέντων που δρομολόγησε η κυβέρνηση. Όπως είπε, «ψάχνουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους άλλους Οργανισμούς να βρούμε στελέχη πρώτης γραμμής. Όταν οι νέοι και οι νέες ακούν τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας, λένε ότι προτιμούν να πάνε σε κάποια χώρα της Κεντρικής ή Βόρειας Ευρώπης όπου οι αμοιβές είναι πενταπλάσιες και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο μέσα σε ένα σύστημα αξιοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής φροντίδας».

«Πρέπει επιτέλους και η πατρίδα μας να αντιληφθεί ότι πρέπει να αξιοποιήσει προς όφελος της χώρας τα παιδιά μας, που υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους, και τα οποία διαθέτουν γνώσεις, δυνάμεις και ικανότητες. Και οφείλει να θεσπίσει ισχυρά μέτρα για να αμείβονται όπως το αξίζουν και το δικαιούνται, κατοχυρώνοντας την αξιοκρατία. Έτσι θα σταματήσει αυτή η αιμορραγία και θα μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω. Αν δεν το φωνάξουμε αυτό, εάν δεν το διεκδικήσουμε αυτό που είναι αυτονόητο, και πρέπει να το κάνουμε όλοι, δεν θα υπάρξει βήμα προόδου», τόνισε ο Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «ανάλογες διεκδικήσεις μπορούν να προβληθούν και για τις αμοιβές των εκπαιδευτικών μας, που στην πατρίδα μας έχουμε τους χειρότερα αμειβόμενους εκπαιδευτικούς», όπως είπε.

Μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση

Επικαλούμενος την πραγματικότητα κυρίως των σκανδιναβικών χωρών, ο Σίμος Δανιηλίδης τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Σε αυτές τις χώρες το εκπαιδευτικό σύστημα είναι απολύτως αποκεντρωμένο. Την ευθύνη για την οργάνωση, τη διοίκηση και τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την έχουν μεταφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην πατρίδα μας, δυστυχώς, έχουμε ακόμα ένα συγκεντρωτικό, κρατικίστικο, γραφειοκρατικό και απολιθωμένο σύστημα που αναφέρεται σε προηγούμενες δεκαετίες. Κάποια στιγμή πρέπει και η πατρίδα μας να δει την αλήθεια κατάματα, ειδικά στον τομέα της Παιδείας, για να μπορέσουμε να ατενίσουμε με ελπίδα το μέλλον για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Στο σημείο αυτό εστίασε στις καλές πρακτικές που υλοποιεί εδώ και χρόνια ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, στηρίζοντας τόσο «το Δημόσιο Σχολείο φροντίζοντας να μη λείπει τίποτα από τις εκπαιδευτικές κοινότητες σε εξοπλισμό και εργαστήρια», όπως είπε, όσο και τους 11.000 μαθητές του δήμου, για τους οποίους υλοποιούνται πρωτοποριακά προγράμματα, «χωρίς την ελάχιστη συμμετοχή του κράτους». Χαρακτηριστικά ανέφερε τα προγράμματα  της θεατρικής αγωγής και παιδείας, που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ και δίνει τη δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων υψηλού επιπέδου, όπως και της μουσικής παιδείας σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) για τη δωρεάν, επίσης, παρακολούθηση συναυλιών κλασικής μουσικής.

«Αυτό που τόνιζε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, λέγοντας ότι πρέπει να φέρουμε τον πολιτισμό στα σχολεία και να πάμε τα παιδιά στον πολιτισμό, εμείς στον δήμο μας το κάνουμε πράξη, και τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν στο μέλλον. Τέτοιου είδους προγράμματα πρέπει να θεσπιστούν και να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.     

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.