Γιάννης Μπουτάρης: Οι σημαντικότερες στιγμές ενός ξεχωριστού δημάρχου
Ο θάνατος του πρώην Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη χτες το βράδυ, βύθισε στη θλίψη της Θεσσαλονίκη. Τα social media γέμισαν αναρτήσεις από πολίτες, συνεργάτες του, πολιτικούς ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου που αποχαιρετούσαν τον μοναδικό και αιώνια έφηβο Γιάννη Μπουτάρη που χάραξε βαθιά το αποτύπωμα του τόσο στη Θεσσαλονίκη που αγαπούσε όσο και στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ο Κυρ-Γιάννης όπως πολλοί τον αποκαλούσαν -εξαιτίας και της επωνυμίας του οινοποιείου του- κάθισε στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου το 2003 ως δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Αγάπιου Σαχίνη.
Το 2006 μαζί με τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο και τον Ανδρέα Κουράκη δημιουργούν την γνωστή τριανδρία και την παράταξη «Πρωτοβουλία» για να διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο που το πέτυχαν το 2010. Ήταν η εποχή που η πόλη αναζητούσε την επόμενη ημέρα, ούσα πληγωμένη από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης για το οποίο καταδικάστηκε ο τότε Δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα στήνονταν στις 7 Νοεμβρίου. Το ρεύμα των πολιτών που στήριζε τον Μπουτάρη ήταν τεράστιο και η νίκη όσο πλησίαζαν οι εκλογές ήταν διαφαινόμενη. Στην γιορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης πηγαίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για τη δοξολογία. Εκεί σημειώθηκε το πρώτο επεισόδιο μεταξύ του Μπουτάρη και του τότε μητροπολίτη Άνθιμου που φέρεται να του είπε ότι «όσο είμαι εγώ Μητροπολίτης δεν θα βγεις δήμαρχος». Ο Μπουτάρης χαμογέλασε και αποχώρησε. Η κόντρα όμως μόλις είχε πυροδοτηθεί.
Στις εκλογές εκείνες ο Μπουτάρης και η «Πρωτοβουλία» κέρδισαν τον Δήμο -με αντίπαλο τον Κώστα Γκιουλέκα που είχε πάρει το χρίσμα από τη ΝΔ- και οι εικόνες με ένα τεράστιο πλήθος να πανηγυρίζει έξω από το εκλογικό του κέντρο ήταν παρόμοιες με εικόνες άφιξης ενός ροκ σταρ. Χαρακτηριστική εικόνα εκείνης της βραδιάς ήταν όταν ο Μπουτάρης ανέβηκε πάνω σε μια καρέκλα για να απευθύνει το λόγο του στο τεράστιο πλήθος.
Η ορκομωσία του είχε τα ίδια χαρακτηριστικά. Πλήθος κόσμου κατέφτασε στο Δημαρχείο και στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου για να χειροκροτήσει και να απαθανατίσει την στιγμή που ο Μπουτάρης ανέλαβε την Δημαρχία φορώντας το «Διάσημο» της πόλης.
Η πρώτη θητεία του χαρακτηρίστηκε από την ανόρθωση των οικονομικών του Δήμου δεδομένης της υπεξαίρεσης και των άδειων ταμείων, από τις δομές που δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν βοήθεια στους πολίτες, καθώς η οικονομική κρίση είχε αρχίσει για τα καλά αλλά κι από την εξωστρέφεια που πρωτοστάτησε μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε σημείο αναφοράς όλων σχεδόν των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης που έσπευδαν για να του πάρουν συνέντευξη.
Η επόμενη μεγάλη κόντρα του Μπουτάρη με τον τότε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο ήρθε όταν ο Κυρ-Γιάννης έφερε το 1o gay pride τον Ιούνιο του 2012. Τότε ο Άνθιμος άστραψε και βρόντηξε κατά της διοργάνωσης, ενώ ο Γιαννης Μπουτάρης συμμετείχε στην παρέλαση.
Στις επόμενες δημοτικές εκλογές, το 2014, ο Γιάννης Μπουτάρης με την «Πρωτοβουλία» κέρδισε ξανά, αυτή τη φορά τον Σταύρο Καλαφάτη, και την ημέρα της ορκωμοσίας του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου κόλλησε στο αριστερό πέτο του σακακιού του, το «Αστέρι του Δαυίδ» δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τον αγώνα που είχε αρχίσει να κάνει έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη που χρόνια ολόκληρα έκρυβε κάτω από το… χαλί την ιστορία της που ήταν εμποτισμένη με τους Εβραίους Θεσσαλονίκης, δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλο αυτή την…άνοια.
Εξάλλου, ήταν εκείνος που οραματίστηκε με τόσο ζήλο και τροχοδρόμησε την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη των περίπου 50.000 Εβραίων Θεσσαλονικέων καταφέρνοντας να πείσει το γερμανικό κράτος να δεσμευτεί σε μια γενναία επιχορήγηση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ομιλία του τον Ιανουάριο του 2018 στη διάρκεια της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος αποτέλεσε μια από τις πλέον κορυφαίες στιγμές του. Μια ομιλία γροθιά στην αμνήμονα πλευρά της Θεσσαλονίκης απέναντι στους 50.000 Εβραίους κατοίκους της πόλης που από την πλατεία Ελευθερίας οδηγήθηκαν στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό κι από εκεί με τα τρένα του θανάτου στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Σημαντική ήταν η συμβολή του Μπουτάρη και στη διαχείριση του προσφυγικού το 2015. Μάλιστα σε μια κίνηση υψίστης σημασίας προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και στοχεύοντας στη λείανση των σφοδρών αντιδράσεων που υπήρξε από μερίδα πολιτών, συνόδευσε μικρά προσφυγόπουλα σε Δημοτικό Σχολείο επί της οδού Μοναστηρίου.
Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν δίσταζε να συγκρουστεί υπερασπιζόμενος τις απόψεις του, όπως έπραξε στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ενώ είχε συνταχθεί με την στρατηγική του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Γνωρίζοντας πολύ καλά την γειτονική χώρα, ο Μπουτάρης είχε εξαιρετικές σχέσεις και με τον τότε πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ. Τον Δεκέμβριο του 2017, προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς ο τότε πρωθυπουργός της γείτονας χώρας πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και ο Γιάννης Μπουτάρης τον υποδέχτηκε σε γνωστό εστιατόριο της πόλης παραθέτοντας δείπνο.
Η στάση του Μπουτάρη στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους δυσαρέστησε πολλούς Θεσσαλονικείς και Μακεδόνες που τον κατέκριναν. Ωστόσο, στις 19 Μαΐου του 2018 στο Λευκό Πύργο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων δέχτηκε άνανδρη και άγρια επίθεση και ξυλοδαρμό από μια μικρή ομάδα ατόμων παρουσία πλήθους πολιτών.
Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση του οδηγού του και του αστυνομικού που τον συνόδευε αλλά και της τότε προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώς Γούλα.
Ο Γιάννης Μπουτάρης θεωρούσε ότι οι δύο θητείες είναι αρκετές και ότι μετά πρέπει να αποχωρήσει. Έτσι και έπραξε. Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Σπύρου Πέγκα και είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος.
Αναμφίβολα, ο Γιάννης Μπουτάρης υπήρξε ένας δήμαρχος με όραμα και πολιτική που θέλησε, και ως ένα μεγάλο βαθμό το κατάφερε, να ανάψει τα φώτα και να βάλει την πολυαγαπημένη του Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη του ενδιαφέροντος και του τουρισμού.