491 μονάδες αίματος και 49 δότες μυελού των οστών στην “φαρέτρα” της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος Νεάπολης-Συκεών

|
THESTIVAL TEAM

Με σύνθημα «η προσφορά που γίνεται συνήθεια» και σε συνεργασία με τα νοσοκομεία Άγιος Παύλος, ΑΧΕΠΑ, Θεαγένειο, Ιπποκράτειο και Γ. Παπανικολάου, εκατοντάδες τακτικοί αλλά και νέοι εθελοντές και εθελόντριες αιμοδότες έδωσαν βροντερό «παρών» στην πρώτη για το 2025 Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς του δήμου Νεάπολης-Συκεών από τις 15 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2025.

Περνώντας διαδοχικά από κάθε Δημοτική Ενότητα, τα κινητά συνεργεία αιμοληψίας των δημοσίων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, υποδέχθηκαν συνολικά σε Πεύκα, Συκιές, Άγιο Παύλο και Νεάπολη 491 εθελόντριες και εθελοντές αιμοδότες που μετέφεραν για ακόμα μία φορά το ηχηρό μήνυμα αγάπης, αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς στον συνάνθρωπο. Πρόκειται, μάλιστα, για μία αύξηση που αγγίζει σχεδόν το 20% σε σχέση με την προηγούμενη Αιμοδοσία του Νοεμβρίου, γεγονός που γεννά περαιτέρω αισιοδοξία στους διοργανωτές και επιβραβεύει τις σταθερές προσπάθειες του δήμου, επιβεβαιώνοντας ότι η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αποδίδουν καρπούς.

«Σας ευχαριστούμε ξεχωριστά κάθε έναν και κάθε μία που ανταποκρίνεστε, και μάλιστα, όλο και περισσότεροι, κάθε φορά σ’ αυτό το κάλεσμα αγάπης του δήμου μας για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα ανθρώπινο θαύμα για όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας» τονίζουν ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη, σημειώνοντας πως σταθερός στόχος του δήμου παραμένει η ενίσχυση της μεγαλύτερης Δημοτικής Τράπεζας Αίματος της χώρας που, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, «δεν ‘ανήκει’ στον δήμο, ‘ανήκει’ σε όλες και όλους τους εθελοντές αιμοδότες της, οι οποίοι γίνονται μέλη της, με τη δική τους ατομική μερίδα, από την πρώτη κιόλας φορά που θα λάβουν μέρος». 

Παράλληλα με την αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε φορά, αναλυτική ενημέρωση των εθελοντών αιμοδοτών και των συνοδών τους από εξειδικευμένα στελέχη φορέων, αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, προκειμένου να γίνουν δότες και δότριες μυελού των οστών, αιμοπεταλίων, δότριες βλαστοκυττάρων, όπως και δωρητές και δωρήτριες οργάνων σώματος και προστέθηκαν 49 νέοι δότες μυελού των οστών, που συνιστά αύξηση 63% από την προηγούμενη φορά! 

Συνεχίζεται η ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών και βλαστοκυττάρων

Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση για τη δωρεά βλαστοκυττάρων συνεχίζεται τόσο από το Κέντρο Κοινότητας Συκεών (στο ισόγειο του δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών, Στρ. Σαράφη και Ι. Μιχαήλ, στο τηλέφωνο: 2313 313-151), όσο και από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νεάπολης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125), από όπου οι ενδιαφερόμενοι μέλλοντες γονείς μπορούν να προμηθευτούν το ΚΙΤ βλαστοκυττάρων αλλά και μέσω του δωρεάν προγράμματος «Μια μαία για σένα». 

Παράλληλα, όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές και εθελόντριες δότες μυελού των οστών (αιμοποιητικών κυττάρων) μπορούν να ενημερώνονται και να καταγράφονται στο εθνικό και το παγκόσμιο αρχείο εθελοντών δοτών επισκεπτόμενοι το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου στη Νεάπολη (Αγίου Στεφάνου 26, τηλ: 2310 514706) που λειτουργεί ως Κέντρο υποδοχής. Σε συνεργασία με το σωματείο «Όραμα Ελπίδας», που δημιουργήθηκε από την «Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», κάθε εθελοντής- δότης (18-45 ετών) μπορεί να βρει πληροφορίες, απαντήσεις στα ερωτήματά του και να δώσει δείγμα σιέλου προκειμένου να προσφέρει ελπίδα και ζωή σε συμβατό ασθενή που χρειάζεται να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Μαθητές και σύλλογοι του δήμου σταθερά παρόντες

Παρόντες και αρωγοί και σε αυτή την Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς στάθηκαν μαθήτριες και μαθητές των Λυκείων του δήμου μας (26) καθώς και τοπικοί, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία και φορείς του δήμου (29) μεταξύ των οποίων οι: 4ο Σύστημα Προσκόπων Συκεών, Aκρίτες Συκεών, V-strom Hellas forum, Χορευτική Ακαδημία Πεύκων, ΠΑΡΧΑΡ Σύλλογος Ποντίων Πεύκων, Ε.Δ.Ο.Μ.ΑΚ..

Ενημερωτικές εξορμήσεις

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων δημοτών και κατοίκων για την Αιμοδοσία, προηγήθηκαν καθημερινές εξορμήσεις ενημέρωσης στην κοινότητα με επικεφαλής τον δήμαρχο, την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη και τη συμμετοχή δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, στελεχών των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και ωφελούμενων των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης και Συκεών.

Εκατοντάδες φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν και σε αυτή την αιμοδοσία η συγκέντρωση φαρμάκων για παιδιά και ενήλικες, με σκοπό την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων του Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου, την οποία ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο σπουδαστές ‘Βοηθοί Φαρμακοποιού’ της 2ης ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ Νεάπολης, οι οποίοι το επισκέφθηκαν, ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του και προσέφεραν μεγάλο αριθμό φαρμάκων από τα φαρμακεία στα οποία πραγματοποιούν την πρακτική τους.

.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.