Σπύρος Καπράλος: Το θεωρώ γρουσουζιά αλλά θα έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις που θα μεταφραστούν σε μετάλλια
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος μιλά αποκλειστικά στο thestival.gr, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων
Λιγότερο από ένα μήνα από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και βασικός συμπαραστάτης των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών, που κατέχει και τη θέση του Προέδρου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, στέλνει το δικό του μήνυμα και μιλά για τους αγώνες που θα δώσει η ελληνική ομάδα.
«Να χαρούν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να απολαύσουν αυτό το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, γιατί πραγματικά αυτό είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το κορυφαίο γεγονός του αθλητισμού που ακόμα και η συμμετοχή έχει τη σημασία της». Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου στην πρόσφατη συνάντηση του με τους αθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Ένα μήνυμα από έναν έμπειρο παράγοντα με πολύπλευρη προσφορά στον αθλητισμό, αφού ο ίδιος υπήρξε διεθνής πολίστας, ενώ βρίσκεται για τέταρτη θητεία επικεφαλής της Ε.Ο.Ε., ένα πόστο ιδιαίτερα νευραλγικό για τον ελληνικό αθλητισμό.
Στην επίσημη φωτογράφηση της #TeamHellas για το Παρίσι ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν εκεί για να δώσει το δικό του μήνυμα στους Έλληνες αθλητές, όπως είναι πάντα εκεί για αυτούς, τους παρακολουθεί και τους στηρίζει χωρίς διακρίσεις.
«Το μήνυμα ήταν απλό αλλά και σημαδιακό» είπε μιλώντας στο thestival.gr ο Σπύρος Καπράλος, «τους είπα να χαρούν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες, να απολαύσουν αυτό το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, γιατί πραγματικά αυτό είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες, το κορυφαίο γεγονός του αθλητισμού που ακόμα και η συμμετοχή έχει τη σημασία της. Να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και από εκεί και πέρα αν έρθει η διάκριση ακόμη καλύτερα και αν δεν έρθει να είναι γιατί οι αντίπαλοι τους είναι καλύτεροι. Αλλά το βασικό μήνυμα ήταν «απολαύστε και ζήστε τους Ολυμπιακούς αγώνες οι οποίοι θα είναι κάτι που θα μείνει πάντα ανεξίτηλα γραμμένο στη μνήμη σας»».
Με την ελληνική αποστολή να μετρά 78 αθλητές από 16 διαφορετικά αθλήματα ο στόχος να αγγίξει η ελληνική αποστολή τον τριψήφιο αριθμό αθλητών μοιάζει εφικτός και θα εξαρτηθεί από την Εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών που έχει την τελευταία της ευκαιρία για να τσεκάρει εισιτήριο για Παρίσι μέσω του προ-Ολυμπιακού τουρνουά που διεξάγεται στην Ελλάδα από χθες, 2 Ιουλίου έως την Κυριακή, 7 Ιουλίου. «Έχω την κρυφή ελπίδα ότι θα τα καταφέρει και το μπάσκετ και ότι θα αγγίξουμε τον στόχο που είχαμε θέσει κοντά στους 100», είπε σχετικά ο κ. Καπράλος.
Οι διακρίσεις στον υγρό στίβο, οι μεγάλες επιτυχίες των αθλητών του στίβου μας έχουν δώσει την ελπίδα ότι θα δούμε κάτι ξεχωριστό στους φετινούς Ολυμπιακούς. Σε ερώτηση για το τι να περιμένουμε από την φετινή ελληνική αποστολή ο Σπύρος Καπράλος τόνισε: «Θεωρώ γρουσουζιά να λέμε τι και πόσα μετάλλια μπορούμε να πάρουμε, αλλά πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες σε πολλά διαφορετικά αθλήματα να έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις που θα μεταφραστούν σε μετάλλια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα τεράστιο γεγονός, διότι συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου. Όλοι διεκδικούν για τον εαυτό τους αυτά τα μετάλλια και πάντα όπως έχουμε δει στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχουν εκπλήξεις είτε ευχάριστες είτε δυσάρεστες. Επομένως, δεν θέλω να αναφερθώ στο ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες, ωστόσο έχουμε πολλές δυνατότητες και σε διαφορετικά αθλήματα να έχουμε μετάλλια».
«Σίγουρα πάντως» είπε, «θα έχουμε περισσότερα από δυο μετάλλια και στόχος μας είναι αυτός, να μην έχουμε πάλι αυτές τις επιδόσεις που είχαμε στις διοργανώσεις του Λονδίνου που είχαμε μόνο δυο μετάλλια και του Πεκίνου που είχαμε τρία. Στόχος μας είναι σαφώς να είμαστε πιο πάνω από τις διοργανώσεις αυτές που μας άφησαν μια πικρή γεύση, παρόλο που όταν βλέπεις μετάλλια δεν μπορείς να έχεις πικρή γεύση, αλλά θέλουμε το κάτι παραπάνω».
Πριν ένα μήνα περίπου κλήθηκε να κάνει την απονομή του 3ου ευρωπαϊκού χρυσού μεταλλίου του Έλληνα πρωταθλητή, Μίλτου Τεντόγλου, στη Ρώμη σε μια συγκινητική στιγμή για το ελληνικό έθνος, αλλά και τον ίδιο. «Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ένας κορυφαίος Έλληνας αθλητής και η εμφάνιση του στη Ρώμη στους ευρωπαϊκούς ήταν συγκινητική. Επομένως, αισθάνθηκα μεγάλη τιμή όταν μου ζήτησαν να κάνω εγώ την απονομή και βέβαια είναι μεγάλη η συγκίνηση όταν καλείσαι να απονείμεις μετάλλιο σε έναν Έλληνα αθλητή και ακούς τον εθνικό μας ύμνο μαζί του. Είναι κάτι σημαντικό που σε τιμάει, κάτι που το θυμάσαι και σου δίνει δύναμη για τη συνέχεια» είπε ο κ. Καπράλος.
O ίδιος είχε υπάρξει πρωταθλητής Ελλάδος στην κολύμβηση και διεθνής αθλητής της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας (1980) και του Λος Άντζελες (1984). Το άθλημα που υπηρέτησε, το πόλο, έχει φέτος στο Παρίσι εκπροσώπηση και από την ομάδα των ανδρών και των γυναικών.
«Εγώ αγαπάω όλους τους αθλητές που είναι στην Ολυμπιακή ομάδα στο Παρίσι και δεν τους ξεχωρίζω. Το πόλο των ανδρών μας έδωσε μια μοναδική χαρά που είναι στους Ολυμπιακούς αγώνες κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο. Ήταν ένα όνειρο όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με το άθλημα. Φέτος νομίζω έχουμε τη δυνατότητα και στους άνδρες και στις γυναίκες στο Παρίσι πάλι να κάνουμε κάτι καλό. Όλοι προσπαθούν για αυτό το καλό. Να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία λοιπόν και εγώ θα είμαι κοντά τους, όπως είμαι κοντά σε όλους τους Έλληνες αθλητές» τόνισε σχετικά ο Σπύρος Καπράλος.
Ο κύριος στόχος της λειτουργίας της Ολυμπιακής Επιτροπής είναι να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της προετοιμασίας της ελληνικής αποστολής και ο κ. Καπράλος φαίνεται να είναι ευχαριστημένος από την πορεία προς τους φετινούς αγώνες, δεν παρέλειψε όμως να σταθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός στην Ελλάδα. «Νομίζω ότι παρόλο που έχουμε παρά πολλά προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό είτε τα οικονομικά, είτε την έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, η βοήθεια της Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν πολύ μεγάλη και αναγνωρίζεται από όλους και από τις Ομοσπονδίες, αλλά και τους ίδιους τους αθλητές. Έχουμε κάνει ο,τι μπορούσαμε για να μη λείψει τίποτα στους αθλητές μας. Ακόμα και στο Παρίσι μια ομάδα ανθρώπων έχει δουλέψει πολύ σκληρά, ώστε οι αθλητές μας εκεί να έχουν τις καλύτερες συνθήκες. Για παράδειγμα ακόμα και σε περίπτωση καύσωνα στη Γαλλία έχουμε φροντίσει ώστε να έχουν οι αθλητές μας air condition στα δωμάτια τους, κάτι που θα έχουν αθλητές μόνο από 7 χώρες».
Στην ερώτηση πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η ιδανική προετοιμασία των αθλητών ο Πρόεδρος της ΕΟΕ τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα. «Καταρχάς να πω ότι το κράτος έχει βοηθήσει για την προετοιμασία των αθλητικών ομάδων δίνοντας χρήματα από τα κέρδη του στοιχήματος στις ομοσπονδίες και αυτό είναι μια σημαντική βοήθεια και οξυγόνο για τις ομοσπονδίες και τον υψηλό αθλητισμό. Από την άλλη και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία κινείται με δικούς της πόρους και όχι κρατικούς πόρους, προσπαθεί και αυτή, στα μέτρα του δυνατού, να δίνει στοχευμένα χρήματα για την ολυμπιακή προετοιμασία. Μάλιστα, ενημερώνονται και οι αθλητές όταν εγκρίνεται το αίτημα μιας ομοσπονδίας και για ποιούς αθλητές πηγαίνουν αυτά τα χρήματα, ώστε οι ίδιοι να μπορούν να τα διεκδικούν. Άρα υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και γνώση από όλους ως προς το τι έχουν και τι μπορούν να κάνουν.
Αυτό το οποίο δεν μπορούμε να λύσουμε είναι το θέμα των αθλητικών χώρων όπως επίσης και ο εξοπλισμός αυτών των χώρων.
Όπως και να το κάνουμε παλιώνουν, αλλάζουν οι κανονισμοί αθλημάτων, αλλάζουν τα όργανα και οι διοικήσεις των σταδίων δεν προχωρούν με την ίδια ταχύτητα σε αλλαγές. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κονδύλια για τέτοιου είδους εξοπλισμούς. Αναγκαστήκαμε και αυτή τη τετραετία αγοράσαμε σκάμματα για το άλμα επί κοντό και το άλμα εις ύψος για τους αθλητές του στίβου, αγοράσαμε όργανα ενόργανης για τους αθλητές της γυμναστικής, έχουμε αγοράσει και σκάφη για τους αθλητές της ιστιοπλοΐας, βάρκες για αθλητές κωπηλασίας που είναι πράγματα τα οποία κανονικά θα έπρεπε και η πολιτεία να φροντίζει και οι ίδιες οι αθλητικές ομοσπονδίες να έχουν έναν ετήσιο προϋπολογισμό για την αγορά τέτοιων υλικών. Αλλά επειδή τα χρήματα δεν φτάνουν, έχει γίνει αρωγός η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή».
Για την ανάγκη ύπαρξης εθνικού σχεδιασμού ανέφερε: «Ασφαλώς και είναι αναγκαίος ένας εθνικός σχεδιασμός για να ξέρουν όλοι τι χώρους έχουν για τον υψηλό αθλητισμό και τι άλλα χρειάζεται να γίνουν. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι πολλές από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που υπήρχαν για τα ερασιτεχνικά αθλήματα, εκτός ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, έχουν περάσει στα επαγγελματικά αθλήματα με αποτέλεσμα να μειώνονται οι χώροι για τον αμιγώς ερασιτεχνικό αθλητισμό. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι στο Καυτανζόγλειο που είναι η καρδιά του κλασικού αθλητισμού, του στίβου, χρειάζεται μεγάλη αναβάθμιση. Βεβαίως η πολιτεία το έχει καταλάβει και βάζει χρήματα, αλλά μέχρι να γίνουν αυτά οι αθλητές αναγκάζονται και προπονούνται σε συνθήκες που δεν είναι καλές με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τραυματιστούν».
Ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αθλητές είναι πως δεν μπορούν να βιοποριστούν από τον αθλητισμό και αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη τους. Ο Σπύρος Καπράλος τόνισε πως πράγματι «αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες όταν οι αθλητές είναι πιο νέοι κάποια στιγμή σκέφτονται ότι πρέπει να τα παρατήσουν για να ασχοληθούν με τις σπουδές τους, μετά όταν μεγαλώσουν σκέφτονται τον βιοπορισμό. Είναι κάτι πολύ δύσκολο να λυθεί. Για αυτό προσπαθούμε και κάνουμε τα χορηγικά προγράμματα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητές.
Αλλά είναι από τα δύσκολα θέματα που υπάρχουν και όλοι πρέπει να δουλεύουμε σκληρά για να κρατήσουμε αυτά τα παιδιά με το μεγάλο ταλέντο, ώστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από τους αθλητές μας έχουν σκεφτεί πολλές φορές να τα παρατήσουν βλέποντας τις αντιξοότητες».
Η θητεία του Σπύρου Καπράλου ως προέδρου της Ε.Ο.Ε. τελειώνει τη φετινή χρονιά και η «προίκα» που αφήνει στον ελληνικό αθλητισμό από το 2009 που ανέλαβε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη θέση είναι μεγάλη. «Την αποτίμηση του έργου μου θα την κάνω όταν φτάσει το τέλος της θητείας μου. Τότε θα κάνω μια πλήρη αποτίμηση σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτό» είπε ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ε.
Ενώ, για το τι από όλα όσα έκανε στη διάρκεια της θητείας του είναι περισσότερο υπερήφανος, ξεχώρισε την ανεξαρτητοποίηση της Επιτροπής. «Μπορώ να ξεχωρίσω το γεγονός ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή έγινε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου άρα έχει αποκτήσει την ευελιξία και κάνει πράγματα που πιθανόν δεν θα μπορούσε να κάνει πριν. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε αγοράσει όλον αυτόν τον εξοπλισμό εάν παραμέναμε ακόμα κάτω από το παλαιό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε την οικονομική ανεξαρτησία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δηλαδή το κράτος μας δίνει μόνο το 40% των εξόδων μισθοδοσίας. Εμείς καταφέρνουμε αξιοποιώντας τη δική μας περιουσία, φέρνοντας χορηγούς και παίρνοντας χρήματα από το εξωτερικό, αυτά τα χρήματα τα οποία μας δίνει το κράτος να είναι περίπου το 10% του συνολικού προϋπολογισμού της Ολυμπιακής Επιτροπής.
Δίνουμε χρήματα για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών που προέρχονται από δικούς μας πόρους και όχι από κρατικούς. Δεν πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, τα χρήματα είναι από πόρους που έχουμε εξασφαλίσει από άλλες πηγές. Παλιά οι περισσότερες ομοσπονδίες περίμεναν από το κράτος να τους δώσει χρήματα και όταν το κράτος αδυνατούσε και αυτές οι ομοσπονδίες δυσκολεύονταν. Αν δεν υπήρχε η Ολυμπιακή Επιτροπή να βοηθήσει, πολλές ομοσπονδίες θα είχαν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης και θα ήταν αδύνατο για αυτές να βοηθήσουν τα προγράμματα υψηλού αθλητισμού των αθλητών τους και να διεκδικήσουν και προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τα χρήματα δεν μοιράζονται ισόρροπα στις ομοσπονδίες δίνουμε χρήματα εκεί όπου πιστεύουμε ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες, πρώτον να προκριθούν αθλητές στους Ολυμπιακούς και δεύτερον να διακριθούν».
Πέρα από Πρόεδρος της Ε.Ο.Ε., ο κ. Καπράλος έχει πολύ σημαντική διεθνή αναγνώριση όντας μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 2019, αλλά και Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών από το 2021, μια θέση που όπως είπε φιλοδοξεί να διεκδικήσει εκ νέου. «Καταρχάς η διεθνής αναγνώριση ήταν ότι έγινα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η προεδρία στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές ήταν σημαντική γιατί με εξέλεξαν οι πρόεδροι των 50 ευρωπαϊκών επιτροπών, αυτό δείχνει την αναγνώριση στο έργο που έχω κάνει και εκτός Ελλάδος. Θα διεκδικήσω και πάλι την προεδρία των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών στις αρχές του 2025 και θα με γεμίσει ικανοποίηση αν δω ότι οι συνάδελφοι μου θα με ψηφίσουν και πάλι. Είναι σημαντικό να υπάρχει αναγνώριση».
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Σπύρος Καπράλος αποκάλυψε ότι η δουλειά που κάνει για τον ελληνικό αθλητισμό είναι προσφορά εθελοντικής εργασίας. «Αυτό είναι κάτι που δεν το ξέρει ο κόσμος, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τονιστεί ότι δεν αμείβομαι για όσα κάνω και όσα χρήματα λαμβάνω για τα έξοδα μου πηγαίνουν κατευθείαν στους Έλληνες αθλητές. Είμαι τυχερός στη ζωή μου γιατί δεν έχω ανάγκη να χρησιμοποιώ αυτά τα χρήματα για δικό μου λογαριασμό και έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να βοηθώ τους αθλητές».