Μ. Χρυσοχοΐδης από Θεσσαλονίκη: “Panic button και για ανήλικoυς” – Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΕΘ (video)

|
ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ

Την ενεργοποίηση -για πρώτη φορα- της εφαρμογής panic button για ανήλικες ή ενήλικες που είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. στην 88η ΔΕΘ.

Όπως είπε ο υπουργός, συνδυαστικά με τη χρήση της τηλεφωνικής γραμμής 10201, δημιουργείται μια ολοκληρωμένη υποδομή της προστασίας της ανηλικότητας.

Σήμερα θα εγκαινιάσουμε μια νέα εφαρμογή, ένα νέο panic button, μια εφαρμογή που θα χορηγηθεί σε όσους ανήλικους ή γονείς το επιθυμούν, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή, τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο να μπορούν μέσα από τον πενταψήφιο αριθμό 10201 που έχουμε καθιερώσει, να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη υποδομή της προστασίας της ανηλικότητας, αποφυγής επιθέσεων και σύλληψης και ανηλίκων αλλά και γονέων σε περίπτωση που υπάρχουν αναίτιες επιθέσεις σε παιδιά“, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο ίδιος, κατά την ομιλία του, ευχαρίστησε του αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης για την προστασία που παρέχουν στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Στη συνέχεια τόνισε πως “βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι ότι επιχειρούμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία εξέλιξη και νέες τεχνολογίες οι οποίες έχουν μπει στη ζωή μας, έχουν μπει στη δραστηριότητα των εγκληματιών και των κακοποιών και ακόμα περισσότερο του οργανωμένου εγκλήματος. Γι’ αυτό και η Αστυνομία χρειάζεται σύγχρονα εργαλεία για να είναι αποτελεσματική. Επιχειρούμε αυτή τη στιγμή μέσα από ένα γιγάντιο πρόγραμμα να ψηφιοποιήσουμε όλα τα επιχειρησιακά κέντρα των Αστυνομικών Διευθύνσεων, να αποκτήσουν σύγχρονες τεχνολογίες, συστήματα πληροφοριών, συστήματα εξιχνίαση των εγκλημάτων.

Το δεύτερο επίπεδο της μετάβασης της Αστυνομίας στη νέα εποχή είναι η κοινωνική αστυνόμευση, τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας. Στον τομέα αυτό γίνεται μια πολύ σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά από εκπαιδευμένους αστυνομικούς. Η βία των ανηλίκων η οποία απλώνεται παντού και κάθε μέρα γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί“.

Σχολιάζοντας το σοβαρό ζήτημα της οπαδικής βίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε πως καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλά αθλητική βία, αλλά είναι εγκληματικές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος οι οποίες κινούνται σε άλλα πεδία εγκληματικά.

Κλείνοντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: “Η δέσμευση μας είναι ότι κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι, αποτελεσματικότεροι και πιο αφοσιωμένοι για να υπηρετήσουμε με πίστη και αγάπη την ασφάλεια των πολιτών“.

“Η ΕΛ.ΑΣ. πάντοτε ικανή να εξασφαλίζει το δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια”

Νωρίτερα, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, τόνισε πως η Ελληνική Αστυνομία με το έργο της είναι “πάντοτε παρούσα, πάντοτε έτοιμη και αποδεδειγμένα ικανή να εξασφαλίσει το δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια. Η ΕΛ.ΑΣ προέρχεται από την κοινωνία, αφουγκράζεται τις ανάγκες της, αναλύει τις κοινωνικές αλλαγές και τα φαινόμενα βίας και λαμβάνει άμεσα μέτρα στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματός της“.

Όπως επισήμανε, για αυτό επιλέχθηκε η φετινή θεματολογία του περιπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. να ταυτίζεται με την προτεραιότητα που έχει θέσει η Ελληνική Αστυνομία και “συμπυκνώνεται στο μήνυμα: Ασφαλείς πόλεις δίπλα στον πολίτη”.

Τι περιλαμβάνει το Πληροφοριακό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην 88η ΔΕΘ

Το Πληροφοριακό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην 88η ΔΕΘ βρίσκεται στη νότια πύλη της ΔΕΘ. Σε πρώτη φάση, οι επισκέπτες θα βρεθούν στο γραφείο για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και εξασφάλισης του θύματος, το οποίο μοιάζει με τα 63 αντίστοιχα γραφεια που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Έπειτα θα ενημερωθούν για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και θα μπορούν να βάλουν το δικού τους… καλάθι και να κερδίσουν δώρα.

Έπειτα, υπάρχουν ενημερώσεις για την παραβατικοτητα ανηλίκων και τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Αμέσως μετά, οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με το σύγχρονο σύστημα εισόδου- εξόδου και τον διαβατηριακό έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα της χώρας μας, που προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας στον ενιαίο χώρο Σενγκεν.

Τέλος, ο κάθε επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να εξιχνιάσει ένα (ψεύτικο) έγκλημα που διαπράχθηκε σε μουσείο, μέσω ενός σύγχρονου escape room.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.